19 Nisan 2014 06:00

Gerçek güvence işçilerin birliği

Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesindeyiz. Taşeron işçilerle bir araya geliyoruz. Hepsi bir dokun bin ah işit durumda.

Gerçek güvence işçilerin birliği
Paylaş

İbrahim İPEK
İstanbul

Kartal Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesindeyiz. Taşeron işçilerle bir araya geliyoruz. Hepsi bir dokun bin ah işit durumda. En büyük korkuları işten atılmak. İşten atılmak her gün artan borç yükünün altında ezilmeleri anlamına geliyor. Taşeron işçiler bu güvencesizliği sona erdirmekte kararlı. Dev Sağlık-İş’te örgütlenen işçiler hakları için harekete geçmeye başlamış.
Yoğun Bakım Bölümünde 9 yıldır çalışan Ali Çiftçi, geçen hafta yaptıkları eylemi anlatarak başlıyor söze. İhaleyi alan firmanın değiştiğini, yol ücretlerinin yüzde 50 düşürülmesi ve diğer çalışanlara verilen ödemelerin kendilerine verilmemesi üzerine iş bırakmışlar. Katılım yüksek olunca eylem başarılı olmuş ve yönetim geri adım atmış.
Ancak daha yolun başındalar. Sorunlar henüz çözülmüş değil. çalışma koşulları ağır ve sağlıksız. Çiftçi sağlık önlemlerinin alınmaması nedeniyle tüberküloz olmuş. Buna karşı kendi önlemlerini kendileri almaya başlamış. Zira hasta olmak da işten atılmak için gerekçe sayılabiliyor. Yaptıkları iş karşısında hak ettikleri ücreti alamadıklarını söyleyen Çiftçi, 1 Mayıs’ta insanca yaşacak bir ücret, kölelik koşullarının son bulması ve taşeron sistemin kaldırılması talebiyle sendikaları Dev Sağlık-İş ile birlikte Taksim’de olacaklarını bildirdi.
Hastanede terzi olarak çalışan Meryem Kılıç da tüm işçiler ile birlikte 1 Mayıs’ı kutlamak istediklerini söyledi. Taksim’e neden izin verilmediğini anlayamadığını dile getiren Kılıç, 1 Mayıs’ta Taksim’de olacaklarını bildirdi.                                                                                                                  
 

ÖNCEKİ HABER

Cenevre müzakereleri ‘çözüm’ olacak mı?

SONRAKİ HABER

Ormanlık alanlar işletmelere feda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...