18 Nisan 2014 20:30

Ethem’i vuran polise ‘sahte rapor’ koruması

Ethem Sarısülük’ü vurarak ölümüne neden olan polis A.Ş.’nin, bir özel hastaneden olay gününe ilişkin 3 farklı rapor almasına ilişkin suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı verildi.

Ethem’i vuran polise ‘sahte rapor’ koruması
Paylaş

Ethem Sarısülük’ü vurarak ölümüne neden olan polis A.Ş.’nin, bir özel hastaneden olay gününe ilişkin 3 farklı rapor almasına ilişkin suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı verildi.

Sarısülük ailesinin avukatı Kazım Bayraktar, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulundu. Avukatlar, suç duyurusunda polis A.Ş. ve raporda imzası bulunan doktorların ‘gerçeğe aykırı belge hazırlama ve sahte resmi belgeyi kullanma’ suçlarından yargılanmaları istemişti.

Sarısülük’ü vuran polis, gittiği özel hastaneden 1 Haziran, 3 Haziran ve 10 Haziran günleri 3 farklı rapor almıştı. 3 raporda da farklı teşhisler konarken, teşhislerin polis A.Ş.’nin verdiği ifadelere göre değişmesi dikkat çekmişti. İlk raporda darp tanısıyla 2 gün istirahat verilen polis A.Ş.’nin aynı hastaneden aldığı 3. raporda ise “koluma taş geldi” ifadesiyle uyumlu şekilde “el bileği yırtığı” tanısı kondu. Aynı olay için aynı sağlık görevlilerinin 3 farklı rapor hazırlaması nedeniyle, polis A.Ş. ve sağlık görevlileri hakkında “sahte rapor” hazırlama suçlamasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu.

POLİS KORUNUYOR

Başsavcılık, belgelerin sahteliğine polis A.Ş.’nin yargılandığı davaya mahkemenin karar verebileceğini belirterek, kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Konuya ilişkin açıklama yapan avukat Kazım Bayraktar, “Başsavcılığın bu kararı hukuka karşı, hem katil sanığını kollamaya dönük bir kurnazlık, hem de bir hukuk öğrencisinin dahi yapmayacağı düzeysizlikte bir cehalet örneğidir. Ceza hukukunda bir olayın yargılaması yapılırken, suç teşkil eden ve iddianamede yer almayan başka bir olay ortaya çıktığında, olay asıl davanın delilleri arasında yer alsa dahi, yargılamayı yapan hakim bu olayın soruşturma ve yargılamasını yapamaz. Yaptığı takdirde iddia makamının kamu davası açma yetkisini gaspetmiş, hem iddia hem de yargı görevini üstlenmiş olur ki, bu durum yargı bağımsızlığı ilkesinin en vahim ihlal biçimlerinden biridir” dedi. Bayraktar, kararın kaldırılması için Sincan Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yaptıklarını duyurdu.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri\'de boş tribünler; \'E-Bilet çıktı futbol bitti\'

SONRAKİ HABER

Ekmeğin bedeli ölüm olmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...