18 Nisan 2014 14:29

İşçi özelleştirmeye karşı barikat oldu

Yatağan’da işçisi, köylüsü, kadını erkeği özelleştirmeye karşı teyakkuza geçti. İşyerlerine kapanan enerji ve maden işçileri “Özelleştirmeciler içeri giremeyecek” dedi.

İşçi özelleştirmeye karşı barikat oldu
Paylaş

Yatağan’da işçisi, köylüsü, kadını erkeği özelleştirmeye karşı teyakkuza geçti. İşyerlerine kapanan enerji ve maden işçileri “Özelleştirmeciler içeri giremeyecek” dedi.  

Yatağan’da kılıçlar çekilmiş durumda. Seçimi arkasında bırakan hükümet işçilerin ve halkın tepkisine bakmaksızın özelleştirmeyi sona erdirmek istiyor. İşçiler ise halkın da desteğiyle özelleştirmeyi iptal ettirmekte kararlı. Kararlılıklarını hükümete ve özelleştirmeci firmalara göstermek isteyen enerji ve maden işçileri sabahtan itibaren işyerlerine kapandı. Diğer vardiya işçileri ve işçilerin eş ve çocukları da işyerlerinin önüne gelerek mücadeleye destek veriyor. Ankara’da Özelleştirme İdaresi önünde bekleyen işçiler de Yatağan’dan yükselen tepkiyi bizzat özelleştirmecilerin yüzüne haykırıyorlar.

MİLAS’A KADAR KOVALADILAR

Tes-İş ve T. Maden-İş Sendikalarının üyesi olan işçileri böyle bir önlem almaya iten özelleştirme ihalesinde sona gelinmiş olması ve dün yaşanan gerginlik. Kemerköy ve Yeniköy Termik Santralleri için ihaleyi kazanan İçtaş'ın yetkilileri dün liman sahasını ve santralleri görmek için Yatağan’daydı. Bunu öğrenen işçiler firma temsilcilerini kapıdan içeri almadıkları gibi, Ören’den Milas’a kadar kovaladılar. Milas girişine gelen firma temsilcileri işçilerden polis eliyle kaçabildi.

Bu gelişme üzerine Yatağanlı işçiler sabahtan itibaren özelleştirme kapsamında bulunan Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri; Yatağan Kömür İşletmeleri ve Milas Yöniköy Linyit işletmelerinde işyerine kapanma eylemine başladı. İşyerleri önünde nöbet tutan işçiler “Ölürüz de özelleştirmecileri içeri almayız” diyor. İşçilerin eş ve çocuklarının yanı sıra, Yatağan’dan, çevre köylerden ve kitle örgütlerinden de büyük bir dayanışma geldi.

SON ÇARE ÜRETİMDEN GELEN GÜÇ

Yeniköy Termik Santrali İşyeri Temsilcisi Hidayet Yıldız, işyerinde sadece işçilerin kaldığını dile getirdi. Yıldız “Köylerden de desteğe geliyorlar. Taşeron işçiler de destekliyor. Herkes özelleştirmenin zararlı olduğunu biliyor. Bireysel olarak gelemese de telefonla desteğini bildiriyor” diye konuştu. Özelleştirme tamamlansa dahi işçilerin santralleri firmalara teslim etmeyeceğine dikkat çeken Yıldız, “Onları içeri de koymazlar, teslim etmezler” dedi. Son çare olarak üretimden gelen güçlerini kullanabileceklerini dile getiren Yıldız, devam etti: “Bu karar sendika merkezi tarafından alınır. Santrallerimiz Ege Bölgesi’nin enerji ihtiyacının yüzde 60’ını, Türkiye’nin de yüzde 10’unu karşılıyor. Üretimden gelen gücümüzü kullanmamız halinde 10-15 il karanlığa gömülür.” Ankara’dan gelecek haberi beklediklerini ifade eden Yıldız, bu sorunun çözüleceğine kendisinin de işçi arkadaşlarının da inandığını kaydetti.

SANTRALLER İŞÇİ KONTROLÜNDE

Kemerköy İşyeri Baştemsilcisi Neyfel Tan “Daha önce de söylemiştik. Ne pahasına olursa olsun santralleri teslim etmeyeceğiz. Firmaları kapıdan içeri almayarak kararlılığımızı gösterip onları uğurladık(!) İşçi arkadaşlarımız gece gündüz kapı önünden ayrılmayacak. Eşleri ve çocuklarıyla işyerlerinde olacaklar” dedi. Tan santrallerin tamamen işçi kontrolünde olduğunu dile getirdi. Kemerköy İşyeri Temsilcisi Ayhan Öztürk de “Hem alıcı firmalara buraları teslim etmeyeceğimizi söylemek hem de Ankara’daki işçi arkadaşlarımıza destek olmak için buradayız. Artık gece gündüz buradayız. Bütün işçi ve emekçileri dayanışma çağırıyorum” dedi. 

YİNE BAŞARACAĞIZ

Yatağan Termik Santrali İşyeri Temsilcisi Sami Gine, ihale günü olması nedeniyle sabah santrallerin girişine barikat kurduklarını ve içeri kimseyi almadıklarını dile getirdi. “Kapıda bekliyoruz. Eylemimiz devam ediyor. Şu anda ailelerden ve Yatağan’dan gelenler var” diyen Gine, 2000 yılında yaşananları hatırlattı: “2000 yılında satılmıştı. O zaman Robocoplarla geldiler. Direndik içeri almadık. Özelleştirme kararı kaldırıldı. O zaman başardık yine başaracağız. Santraller bizim her şeyimiz. Ne pahasına olursa olsun mücadele edeceğiz.”

BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIZ

Yatağan Kömür İşletmeleri önünde bekleyen T. Maden-İş Şube Mali Sekreteri Volkan Ergenç, özelleştirmeye karşı direnen işçilerle dayanışmak ve mücadelelerini ilerletmek için işyerlerine kapandıklarını anlattı. Ailelerinin de desteğe geldiğine dikkat çeken Ergenç, “Ankara’dan olumlu haber gelene kadar işyerlerini terk etmeyeceğiz. İstediğim her yeli yaparım diyen AKP iktidarına karşı bedel ödemeye hazırız. İşyerlerimizi teslim etmeyeceğiz” diye konuştu. (Muğla/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Sevimli Hayalet

SONRAKİ HABER

Uyumsuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...