18 Nisan 2014 09:58

Tüzel, kadına yönelik saldırıları Meclise taşıdı

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, giderek artan kadına yönelik saldırı ve kadın cinayetlerini meclis gündemine taşıdı. Aile Bakanı Ayşenur İslam’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tüzel, 2014 yılının ilk 100 gününde 61 kadının gördüğü şiddet sonucu yaşamını yitirdiğini kaydetti. Sığınma evleri hakkında da bilgi istedi.

Tüzel, kadına yönelik saldırıları Meclise taşıdı
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, giderek artan kadına yönelik saldırı ve kadın cinayetlerini meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Tüzel, 2014 yılının ilk 100 gününde 61 kadının gördüğü şiddet sonucu yaşamını yitirdiğini kaydetti. Sığınma evleri hakkında da bilgi istedi.

Tuzla’da boşandığı eşi tarafından sokak ortasında üzerine benzin dökülüp yakılan G.G. nin ve Bursa’da eşi tarafından başından vurularak yol kenarına bırakılan E.K.'nin yoğun bakım ünitelerinde hayata dönme mücadelesi verdiklerini belirten Tüzel, “devlet neden kadınları korumuyor” sorusunu yöneltti.

Hukukun, yargı ve emniyet kurumlarının kadının yanında olmadığına dikkat çeken Tüzel, Bakan İslam’a, yapılan yasal düzenlemelere rağmen kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin her geçen gün artmasında, hükümetin izlediği kadın erkek eşitliğini reddeden erkek egemen, muhafazakar, neoliberal sosyal ve iktisadi politikaların rolünü sordu.

HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR?

Tüzel ayrıca, TCK’de kadına, farklı cinsel yönelimlere sahip bireylere karşı işlenen suçlarda, iyi hal ve haksız tahrik indirimlerinin kaldırılması, kadın cinayetlerinin “kasten adam öldürme” kapsamına alınması ve sığınma evinde kalan şiddet mağduru kadınlara kamu ve özel işyerlerinde istihdam sağlanması gibi yasal düzenlemelerin gündeme getirilip getirilmeyeceğini sordu. Tüzel, Bakan İslam’a şu soruları yöneltti:

1- Devlet kadın cinayetlerine daha ne kadar seyirci kalacak? Neden kadınlara gerekli kamusal koruma sağlanmıyor?

2-  Yapılan yasal düzenlemelere rağmen kadına karşı şiddet ve kadın cinayetlerinin her geçen gün artmasında, hükümetinizin izlediği kadın erkek eşitliğini reddeden erkek egemen, muhafazakar, neoliberal sosyal ve iktisadi politikalarınızın rolü olduğunu düşünüyor musunuz?

3-  Türkiye’de kaç kadın sığınma evi vardır? Son on yılda hangi illerde ne kadar kadın sığınma evi açılmıştır? Kadın sığınma evi bulunmayan il ve ilçeler var mıdır?

4-  Kadın sığınma evinde 6 ay kalan şiddet mağduru kadın, buradan ayrıldıktan sonra yaşamını ve korunmasını nasıl sağlıyor?

5- Kadın sığınma evinden ayrıldıktan sonra, şiddet mağduru kadınların kamu ve özel işyerlerinde istihdam edilmelerini sağlamaya yönelik bir yasal düzenleme çıkarmayı düşünüyor musunuz?

6- Okullarda toplumsal cinsiyet ile ilgili eğitim verilmesi yönünde ilgili Bakanlık nezdinde bir girişiminiz var mı?

7- Kadına karşı ve kadın olması sebebiyle ya da kişinin cinsel kimliği veya cinsel yönelimi sebebiyle işlenen cinayetlerin “kasten adam öldürme” suçundan sorumlu tutulması, kadına karşı işlenen suçlarda, haksız tahrik ve iyi hal indiriminin kaldırılması, bunların her hangi bir af kapsamında olmaması yönünde TCK’de bir değişiklik düşünüyor musunuz?

8- Kadının kadın olması sebebiyle mağduru olduğu, cinsiyete dayalı her türlü suçtan kadın örgütlerinin, kamu davalarına katılmaları yönünde bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ormanları talan kararı Resmi Gazete\'de yayımlandı

SONRAKİ HABER

Abdullah Gül, Paskalya mesajı yayınladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa