17 Nisan 2014 23:28

Gabriel García Márquez hayatını kaybetti

Kolombiyalı dünyaca ünlü Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez hayatını kaybetti. Marquez Mart ayı içinde zatürree şikayetiyle hastaneye kaldırılmıştı. 'Dünyanın sosyalist olmasını istiyorum ve inanıyorum ki er ya da geç öyle olacak' diyen Garcia Marquez, Fidel Castro'yla çok yakın dosttu.

Gabriel García Márquez hayatını kaybetti
Paylaş

Dünyaca ünlü Nobel ödüllü Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez, 87 yaşında yaşadığı Meksika’nın başkenti Mexico City’de hayata gözlerini yumdu. Marquez'in ölüm haberi aile üyeleri tarafından doğrulandı.

Marquez, Mart ayı içinde zatürree şikayetiyle hastaneye kaldırılmıştı.

LATİN AMERİKA YASA BOĞULDU

Başta ülkesi Kolombiya olmak üzere Güney Amerika'daki bütün televizyonlar yazarın ölüm haberiyle birlikte yayın akışlarını değiştirdi, gazeteler internet sayfalarını tamamen "Gabo"ya ayırdılar.

MARQUEZ’İN CENAZESİ YAKILACAK

Marquez'in cenazesinin bugün Meksika'da düzenlenecek özel bir törenle krematuryumda yakılacağı açıklandı. 21 Nisan Pazartesi günü ise Meksika Kültür ve Sanat Ulusal Konsey'i Marquez'in anısına herkesin katılabileceği bir anma töreni düzenleyecek.

MEKSİKA'DA TÖREN YAPILACAK

Márquez'in ölümü nedeniyle 21 Nisan'da, Meksiko'da bulunan Güzel Sanatlar Sarayı'nda bir devlet töreni düzenlenecek. Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto, Twitter hesabından geçtiği mesajda, "Kolombiya'da doğdu, ancak on yıllarca Meksika'yı vatanı olarak kabul etti. Hayatımızı zenginleştirdi" ifadesine yer verdi. Yazar, 1960'lı yıllardan bu yana ömrünün büyük kısmını Meksika'da geçirmişti.

GABRIEL GARCIA MARQUEZ KİMDİR?

Gabriel Garcia Marquez 1927'de Kolombiya'nın kuzeyinde Magdalena'ya bağlı  Aracataca kasabasında doğdu. Sonradan kendisinin de anlattığı gibi, doğduğu kasaba özellikle "Yüzyıllık Yalnızlık" romanının mekanı olacak,  dedesinin evinde her gece okuduğu "Binbir Gece Masalları" ve büyükannesinin anlattığı yerel masallar, romanlarındaki büyülü anlatımının altyapısını oluşturacaktı.

Öğrenimi için taşındığı başkent Bogoto'da liseden sonra hukuk fakültesine kayıt yaptırdı ama mezun olamadı. Yazma tutkusu ağır basınca gazeteci olmaya karar vererek karış karış dolaştığı ülkeden derlediği hikayeleri El Universal'de yazmaya başladı.

Alabora olan bir savaş gemisinden kurtularak on gün denizin ortasında yaşam savaşı veren denizcilerle yaptığı röportajlardan oluşan ve daha sonra kitap olarak basılan "Bir Kayıp Denizci" yayınlanan ilk haberi oldu.

Garcia Marquez her ne kadar romanlarıyla tanınsa da gazeteciliğe aşıktı ve hayatının sonuna kadar da bu tutkusundan vaz geçmedi. "Köpek gibi acı çeksen de en iyi meslek gazeteciliktir" diyerek bu tutkusunu defalarca dile getiren  yazar  Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde ve Rusya'da yıllarca El Espectador'un muhabiri olarak çalıştı. Rusya'da çalışırken "Albaya mektup yazan kimse yok"u yazmaya başladı.

Bir dönem Paris'te kaldıktan sonra memleketi Kolombiya'ya dönerek çocukluk aşkı Mercedes Barcha ile evlendi.

Gerçek dışı ve garip olayları günlük hayatın bir parçası gibi gösteren büyülü gerçekçilik edebiyat akımını yaratmasında en büyük ilham kaynağı Hemingway, James Joyce ve Virginia Woollf'ün yanında Nobel konuşmasında "usta" olarak nitelendirdiği Wiliam Faulkner'di.

CASTRO'YLA YARIM ASIRLIK DOSTLUK

Her zaman sosyalist olduğunu söyleyen ve bir röportajında "Dünyanın sosyalist olmasını istiyorum ve inanıyorum ki er ya da geç öyle olacak" diyen Garcia Marquez, Fidel Castro'yla çok yakın dosttu.

Küba devriminine sempati duyan ve destekleyen yazar 1959'da Castro'yla tanıştı. Küba devrimi ve Fidel lehine sayısız yazı ve röportaj yayınladı.  Küba'ya uygulanan  ABD ambargosunu her fırsatta kınadı. Castro'yu politika ve edebiyat üzerine sohbet edebildiği kültürlü birisi olarak tanımlayan Garcia Marquez, ülkesi Kolombiya'ya dönünce Prensa Latin'in temsilciliğini yapmaya başladı. Daha sonra New York'ta bir dönem çalıştıysa da Küba karşıtları ve CIA'den aldığı ölüm tehditleri nedeniyle  Meksika'ya taşınarak Prensa Latin adına haberler yapmayı sürdürdü.

Her zaman aktif olarak politikanın içinde olan yazar Kolombiya hükümeti ve gerilla örgütleri ELN (Ulusal Kurtuluş Ordusu) ve sonraları FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri)  arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yaptı. Meksika'da La Familia ve Sucesos para Todos dergilerinin editörlüğünü de yaparken, senaryo yazmaya heveslendi, iki yıllık reklamcılık tecrübesinin ardından kendisini Latin Amerika'nın ve dünyanın en iyi yazarları arasına sokacak "Yüzyıllık Yalnızlık"ı bu tarihlerde yazmaya başladı. Günde 6 paket sigara içerek ve 18 ay boyunca durmadan yazdığı kitabın yaratıcılık sürecini 2007'deki Uluslararası İspanyol Dili Kongresi'nde şöyle anlatmıştı:

"38 yaşında yirmi senedir dört kitabı yayınlanmış bir yazar olarak daktilomun başına oturdum ve yazmaya başladım  'Albay Aureliano Buendia, yıllar sonra  idam mangasının karşısına dikildiğinde babasının buz keşfetmeye götürdüğü o uzak ikindi vaktini anımsayacaktı' Bu cümlenin nereden çıktığına ya da en anlam ifade ettiğine dair en ufak bir fikrim bile yoktu. Ama yine de 18 ay boyunca yazmayı bırakmayarak kitabı bitirdim... bu süre zarfından Mercedes, ben ve iki oğlum nasıl hayatta kalabildiğimiz başka bir romanın konusu olabilir, çünkü  o dönem eve tek bir kuruş bile katkım olmadı. Hatta Mercedes'in nasıl olup da masamızdan yemeğimizi hiç eksik etmediğini bile bilmiyorum"

56 YILLIK BERABERLİK

Gabriel Garcia Marquez'in hayatındaki en önemli kişi hiç şüphesiz 56 yılını birlikte geçirdiği eşi Mercedes Barcha idi.

Kolombiyalı El Tiempo gazetesine verdiği bir röportajda hünüz 14 yaşındayken kendisinden 5 yaş küçük Mercedesle evlenmeye karar verdiğini anlatır Garcia Marquez. Okulunu bitirince de ilk iş kasabasına dönerek evlenme teklifi eder. "Yüzyıllık Yalnızlık"taki  karakteri "ince boylu, mahmur gözlü gizemli ve sessiz kadın" eczacı Mercedes'i yaratırken eşinden esinlendiği de itiraf eder.

GABRİEL GARCİA MARQUEZ’DEN MAHRUM YENİ VE KARANLIK DÜNYA…

Gabriel Garcia Marquez'in Türkçe yayın haklarına sahip olan Can Yayınları, yazarın okurlarına başsağlşığı mesajı yayınladı. Yayınevinin ‘bugün Gabriel Garcia Marquez'in ölümsüzlüğünün ilk günüdür.’ sözleriyle sonlandırdıkları mesajını aynen yayınlıyoruz;

BUGÜN HEPİMİZ İÇİN KARANLIK BİR GÜN

Okuduklarınızla gerçekten arınmanın yolunu seçenlerdenseniz ve kalbinizi Kolombiyalı bir yazarın yarattığı aleme zincirlemiş, onunla umutlanmış ve büyümüşseniz… Bugün sizin için, hepimiz için kötü ve karanlık bir gün.

 …Çünkü Marquez tutkunları o kadar uzun bir süredir onun yarattıklarıyla deva buluyorlardı ki bu topraklarda, onun yaşamadığı bir dünyada olmak neydi, unuttular. Hiç tanışmayıp bu kadar çok acı çektiğiniz ölümler, yazar ölümleridir, şüphesiz. Kitaplarını okudukça yakın, derin bir ilişki kurarsınız, nasıl biri olduğunu, kahvesini nasıl sevdiğini bilmek bu tanışıklığın yanında bir hiçtir sizin için. O gidince, evden çıkmış olur ölüsü ve aklınıza önce şu gelir: “Artık yazmayacak.”

Tek avuntumuz büyülü gerçekçiliğin devinden yadigar kalan onlarca kitaptır. Yayınlanmaya başladığı günden bu yana başucuna usulca kurulan o kitaplar, hep olduğu gibi orada kalacak ve sayfaları defalarca yeniden, aynı heyecanla, aynı gülümseyiş ve hüzünle, kısacası ilk gün ve ilk kez gibi açılacaktır.
 
Bu kötü günün bir kez daha öğrettiği en güzel şey de belki budur: Yazarlar mutlak suretle ölümsüzdür.

 Can Yayınları olarak tüm okurlarımıza başsağlığı dileriz. Bugün Gabriel Garcia Marquez'in ölümsüzlüğünün ilk günüdür.
 

 


ÖNCEKİ HABER

Batı İle Rusya Ukrayna’da gerilimi azaltma konusunda uzlaştı

SONRAKİ HABER

Galatasaray\'ın kupa finalindeki rakibi Eskişehirspor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...