16 Nisan 2014 22:05

Engelsiz Filmler ikinci kez yola çıkıyor

Ankara Engelsiz Filmler Festivali’nin İkincisi bu yıl 20-25 Mayıs’ta düzenlenecek. ‘‘Bir arada film izlemek mümkün’’ sloganıyla düzenlenen festivalde, engelli ve engelsiz izleyiciler bir arada film seyredecekler. Festival, engelsiz vatandaşların sinema aracılığıyla empati yapmasını hedefliyor.

Engelsiz Filmler ikinci kez yola çıkıyor
Paylaş

Ankara  Engelsiz Filmler Festivali’nin İkincisi bu yıl 20-25 Mayıs’ta düzenlenecek. ‘‘Bir arada film izlemek mümkün’’ sloganıyla düzenlenen festivalde, engelli ve engelsiz izleyiciler bir arada film seyredecekler. Festival, engelsiz vatandaşların sinema aracılığıyla empati yapmasını hedefliyor.

Festivalde Türkiye ve dünya sinemasında geçtiğimiz yılın öne çıkan filmleri izlenecek. Festivale Ulucanlar Cezaevi Sinema Salonu ve Çağdaş Sanatlar Merkezi ev sahipliği yapacak. Festival, görme ve işitme engellilerin de rahatça sinemaya gidebilmelerinin mümkün olduğunun üstünde duruyor. Engeli bulunmayanlara kulaklıklar dağıtılacak, görme engelliler için sesli betimleme, işitme engellilere için ise ayrıntılı altyazı ve işaret dili kullanılacak. Sesli betimleme, işaret dili ve ayrıntılı alt yazı uygulamaları ile tamamı görme ve işitme engelli bireylerin de erişimine uygun ilk film festivali olarak yola çıkan festivalin gösterimleri halka açık olarak gerçekleşecek. Film gösteriminin yanı sıra çocuklar için atölye çalışmaları ve söyleşilerin de yapılacağı festivalde, izleyiciler film ekipleri, yönetmenleri ve oyuncularıyla tanışma fırsatı bulacaklar.

YARIŞMALAR DÜZENLENECEK

Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Engelsiz Yarışma düzenlenecek. Adaylar; Seyirci Özel Ödülü, En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödülleri için yarışacak. Seyirci Özel Ödülü ise seyirciler arasında oylama yapılarak verilecek. Ayrıca festivaldeki tüm gösterimler ve etkinlikler ücretsiz olarak gerçekleşecek.

FESTİVAL BU YIL ULUCANLAR’DA

Festivalin dikkat çeken başka bir yönü ise geçmişte birçok önemli ismin hapis yattığı Ulucanlar Cezaevinde de gösterimlerin gerçekleşecek olması. Ulucanlar Cezaevi, 1925 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk hapishanesi olarak inşa edilmiş ve faaliyet verdiği 81 yıl boyunca siyaset ve edebiyat dünyasının önemli isimleri burada mahkum olarak kalmıştı. 2006 yılında kapatılan cezaevi restore edildi ve 2011’de müze ve kültür sanat merkezine dönüştürüldü. Yılmaz Güney, Nâzım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Yaşar Kemal, Fakir Baykurt, Kemal Tahir, Bülent Ecevit, Deniz Gezmiş gibi pek çok önemli ismin yattığı ve yakın siyasi tarihten derin izler taşıyan cezaevi şimdi bambaşka bir yüzle ziyaretçilerini ağırlıyor. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Pulitzer’in kurmacası ‘The Goldfinch

SONRAKİ HABER

Ayakta çalışmak mümkün mü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...