17 Nisan 2014 06:00

‘Bir fasit dairedir zulüm’

“Ne yüzler ne insanlar gelir geçer de bir zulüm kalır yeryüzünde. Bir fasit dairedir zulüm, kuyruğunu yutmuş yılan... Döner döner tekrarlanır, döner döner tekrarlanır, döner...”

‘Bir fasit dairedir zulüm’
Paylaş

Kıymet CEVİZ

“Ne yüzler ne insanlar gelir geçer de bir zulüm kalır yeryüzünde. Bir fasit dairedir zulüm, kuyruğunu yutmuş yılan... Döner döner tekrarlanır, döner döner tekrarlanır, döner...”

Baki olan zulmün kendisidir; insanın insana, hayvana, tabiata zulmü bitmez. Zalimler, diktatörler, zorbalar gelir geçer de zulüm, yer ile gök arasında mıh gibi çakılı kalır.
Kimlikleri ile aşağılanan Çingeneler (Roman, Kıpti, Mıtrıp, Kareçi, Cingane, Şopar, Cono...)

“Çingeneler Zamanı”ndan kalma eski bir inanış gereği umutla, Hıdırellez günü sudan çıkıp gelecek olan “Babafingo” adındaki kurtarıcıyı bekler.

Yazar Berna Durmaz, aidiyetleri kabul edilmeyen, hor görülen, yeryüzünün dört bir yanına dağılan Çingeneleri anlatır, “Bir Fasit Daire” adlı öykü kitabında. Cemafer, Zarif, Hasret, Topuz, Kasım Emin öyküde adı geçen karakterlerdir. Bir Roman havasında anlatılır hikayeleri, düşleri, sevdaları...

Öyküdeki karakterlerin çoğu kendisini fasit bir dairenin içinde bulur. Bazen de kendi çizdikleri dairenin, ya büsbütün içinde ya da büsbütün dışında... En nihayetinde bir garip çember öyküsü.

KUYRUĞUNU YUTMUŞ YILAN


Zulüm, kendi kuyruğunu yutmuş bir yılan gibi döner durur kısır bir döngünün içerisinde. Cemafer’in dedesinden ona emanet edilen asırlık sırrı işte o fasit dairede, ömrü boyunca bedeninde saklamıştı. O sözü taşıyacak birini bulmadan ruhu çıkmıyordu bedeninden, aklı gidiyordu emaneti teslim etmeden göçüp gidecek oluşuna. Söz Zarif’i buldu ve sonra bir başkasına değdi öyküleri;

“Cemafer’in, boynu bir sicim boncuk dizili zurnası Zarif’in oldu, hikayesi Hasret’in. Hasret’le Zarif, Kel Şeh­ri’nden çıkıp ovaya doğru yürüdüler.”

Yazar Berna Durmaz, göçerlerin içinde en renkli topluluk olan Romanlar’ı anlatırken; karakterlerin öykülerini kendi ağızlarından aktarması, ritimle birlikte gelişen olay örgüsü bir yandan Cemafer’in zurnasından çıkan o sesi adeta duyumsadım, o renk cümbüşü içerisinde...

ÖNCEKİ HABER

Yasaklı kitapların kütüphanesi

SONRAKİ HABER

Pulitzer’in kurmacası ‘The Goldfinch

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...