16 Nisan 2014 20:38

İş kolu barajı engel olamadı

Sendikal mevzuat nedeniyle yüzde 1 iş kolu barajının altında kaldığı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetki belgesi alamayan Sosyal-İş Sendikası, uluslararası sözleşmelere dayanarak toplusözleşme imzalamaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Af Örgütü bürosunda sözleşme yapan Sosyal-İş, dün de Sağlık Emekçileri Sendikasında (SES) toplu sözleşme imzaladı.

İş kolu barajı  engel olamadı
Paylaş

Birkan BULUT
Ankara


Sendikal mevzuat nedeniyle yüzde 1 iş kolu barajının altında kaldığı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yetki belgesi alamayan Sosyal-İş Sendikası, uluslararası sözleşmelere dayanarak toplusözleşme imzalamaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Af Örgütü bürosunda sözleşme yapan Sosyal-İş, dün de Sağlık Emekçileri Sendikasında (SES) toplu sözleşme imzaladı. İmza töreninde konuşan sendikacılar AKP hükümetinin sendikal örgütlenme önündeki engellerine rağmen örnek teşkil edecek bir toplusözleşme imzaladıklarını ifade etti.

SES Genel Merkezinde toplusözleşme töreninde konuşan Sosyal İş Genel Başkanı Metin Ebetürk, ‘Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’nın başta ILO olmak üzere Türkiye’nin de taraf olduğu birçok uluslararası sözleşmeye aykırı olduğunu söyledi. Uluslararası sözleşmelerin uygulanmasının anayasal zorunluluk olduğunu belirten Ebetürk, AKP hükümetinin ise uluslararası hukuku görmezden geldiğini dile getirdi. Uluslararası sözleşmeler dayanağıyla ikinci kez toplu sözleşme masasına oturduklarını ifade eden Ebetürk, “Yıllardır kamu emekçilerinin toplu sözleşmeli, grevli, sendika hakkı için mücadele eden ve aynı bizim gibi AKP hükümetinin uluslararası sözleşmelere aykırı yasalarına rağmen sendikal haklarını  yaşama geçirmek için çaba gösteren KESK’e bağlı SES’le görüşmelerimizi sürdürdük ve toplusözleşme masasındayız” dedi.

SARI SENDİKALAR BİLE BU YASADAN RAHATSIZ

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, mevcut yasayla 5 milyon emekçinin sendikalı olmasına rağmen toplusözleşme imzalayamadıklarını daha önce de açıkladıklarını ifade etti. Bu yasanın kaldırılmasına karşı DİSK ve diğer konfederasyonların mücadele ettiklerini kaydeden Beko, “Bu yasadan AKP’ye yakın sendikalar bile rahatsız” dedi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen ise konuşmasına başlamadan önce “İlk defa DİSK ile masanın farklı tarafındayız” şeklinde espri yaptı. AKP’nin işçileri için çıkardığı yasalarda grev ve toplu iş sözleşmesi hakkını sınırlandırdığını belirten Özgen, hükümetin yetki barajı konusundaki engellemelerini tanımayacaklarını ifade etti. İki kardeş konfederasyon arasında imzalanan bu toplusözleşmenin önemli ve anlamlı olduğunu vurgulayan Özgen, SES emekçilerinin yetki engeline rağmen imzaladıkları bu toplusözleşmenin emsal teşkil edeceğini söyledi.

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu da emek alanında diğer emekçilere ve sendikalara örnek olacak bir toplusözleşme imzaladıkları için mutlu olduklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Adalet kaplumbağa hızında

SONRAKİ HABER

1 Mayıs’ta kadrolu çalışma isteyecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa