16 Nisan 2014 20:15

Yatağan işçisine vekil desteği

Yatağan işçilerinin Ankara’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde başlattıkları eylemleri de dün bir haftayı doldurdu. Yeni bir direniş alanı haline gelen Kurtuluş Parkı’nda işçiler kendilerini ziyaret edenlerle mücadelelerinin geleceğini tartışıyor. İşçileri dün de HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ile Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ziyaret etti.

Yatağan işçisine vekil desteği
Paylaş

Hasan AKBAŞ
Ankara


Muğla Yatağan’da aylardır santraller ve maden ocaklarının özelleştirilmesine karşı çıkan işçilerin direnişi giderek büyüyor. İşçilerin Ankara’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünde başlattıkları eylemleri de dün bir haftayı doldurdu. Yeni bir direniş alanı haline gelen Kurtuluş Parkı’nda işçiler kendilerini ziyaret edenlerle mücadelelerinin geleceğini tartışıyor. İşçileri dün de HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ile Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan ziyaret etti.

Muğla ve Milas’ta özelleştirmeye karşı direnen Tes-İş ve Maden-İş Sendikasına üye işçiler geçtiğimiz perşembe gününden bu yana Kurtuluş Parkı’nda 50 kişiyle nöbet başlatmıştı. İşçilere polis, ‘görüntü kirliliği’ yaptıkları bahanesiyle saldırmış ve işçileri parktan atmak istemişti. İşçilerin 50 kişiyle başlattığı nöbete gün içerisinde desteğe gelenlerle sayı daha da artıyor.

‘DİRENİŞİMİZ EN BAŞINDAN BERİ YANIMIZDADIR TÜZEL’

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ve Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan işçilerle sohbet etti. Tüzel ve Gürkan’ı Tes-İş Yatağan Şube Mali Sekreteri İsmail Demir karşıladı. Demir oradaki işçilere Tüzel’i, “Vekilimiz Levent Tüzel direnişimizin en başından beri yanımızda duran, bizi hiç yalnız bırakmayan vekillerimizdendir” diyerek tanıttı.

‘YATAĞAN DİRENİŞİ ORTAK MÜCADELEYİ ÖNÜMÜZE KOYDU’

İşçilerin Ankara’daki eylemleri hakkında bilgi edinen Tüzel, Yatağan direnişinin önemini şu sözlerle anlattı. “Yatağan işçilerinin süren onurlu direnişi Ankara’da da devam ediyor. Tam da 1 Mayıs öncesi bu direniş, Türkiye’de işçi sınıfına yönelik saldırılar, esnek, kuralsız çalışma, iş cinayetleri, taşeronlaştırma ve ülkenin mallarının peşkeş çekilmesine yeniden bir dikkat çekmeye vesile olmuştur. Aynı zaman da bu direniş birlikteliği ve ortak mücadeleyi yeniden önümüze koymuştur”.

YATAĞAN İŞÇİLERİ: BULUNDUĞUMUZ HER YER DE 1 MAYIS DİYORUZ

Yatağan işçilerinin 1 Mayıs’a ilişkin programının ne olduğunu soran Tüzel’e işçiler, “Bizler Yatağan merkezli olmak üzere bulunduğumuz yerlerde 1 Mayıs’ı kutlamak istiyoruz. Henüz sendikalarımızca alınmış bir karar yok. Ancak biz işçiler olarak Yatağan’da olmak üzere ve Ankara’daki direniş devam ederse biz de Ankara’da katılalım gibi bir isteğimiz var” dediler.

‘MECLİSTE SESİNİZ OLMAYI SÜRDÜRECEĞİM’

İşçilere yönelik saldırıların katbekat arttığına vurgu yapan Tüzel, “işçilerin nerede, hangi dilde, milliyetten, kültürden olursa olsun birlik olmak zorundadır. Emeğin birlikte mücadelesi kazanım getirir” diye konuştu. Tüzel, işçilerin direnişini Meclis gündeminde tutmaya çalıştığını daha önce olduğu gibi yine meclis kürsülerinden işçilerden söz edeceğini söyledi.

GÜRKAN: AKP MASAYA VURA VURA SERMAYEYE HİZMET DİYOR

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da, AKP hükümetinin ülkenin neredeyse bütün topraklarını satışa çıkartmaya çalıştığını dile getirdi. İşçilerin hiçe sayıldığını, serbest piyasa sistemiyle hükümetin yeni adımlar attığını kaydetti. Gürkan, “Örneğin Başbakanın danışmanı Yiğit Bulut bir televizyon programında konuşuyor. Gayet sert bir üslupla ve elini masaya vurarak; ‘Biz küresel ölçekte gelen sermaye gruplarına memleketi açmaya hazırız. Toprak mı istiyorlar, arazi mi istiyorlar. Ücretsiz sunmaya hazırız. İş gücü istiyorlarsa biz bunu serbest rekabet ve piyasaya olanak sağlayacak şekilde sunmaya hazırız’ şeklinde sözler sarfediyor. Peki bu serbest rekabet nedir; bu sistemle işçiyi sefalet ücretlerine, çalışma saatlerinin uzamasına tam imkan sağlayacaklar. Bundan 200 yıl önceki kölelik düzeni neyse tam da şimdi yapmak istedikleri budur” diye konuştu.

EMEP’İN MÜCADELESİ İŞÇİLERİN MÜCADELESİDİR
 
İşçiler de mücadelelerinin aynı zamanda Türkiye işçi sınıfının hakları ve geleceği için de sürdürüldüğünü dile getirdiler. Ortak birleşik bir mücadele için dah fazla bir araya gelinmesi gerektiğine işaret eden işçiler, Emek Partisinin ve Tüzel’in kendilerine verdiği destekten ötürü memnuniyetlerini dile getirdiler. Bu sözler üzerine Gürkan’da EMEP’in mücadelesinin direnen işçilerin mücadelesi olduğunu hatırlatarak, “direnişi tüm her yerde anlatıp, destek ve dayanışmalarımızı artıracağız. Sizler de üzerimize düşen ne varsa talep ettikçe bunu yerine getireceğiz. Ancak emeğin ortak mücadelesiyle başarabiliriz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ethem şüpheli polis mağdur!

SONRAKİ HABER

Şirket içi denetim taktiği: Denetleme ki görülmesin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...