16 Nisan 2014 14:47

Genelkurmay: Başını yere çarpan şahıs öldü

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırında mayınlı sahaya girmek isteyen bir grup ile askerler arasında yaşanan arbedede düşerek başını yere çarpan bir kişinin yaşamını yitirdiğini iddia etti.

Genelkurmay: Başını yere çarpan şahıs öldü
Paylaş

Genelkurmay Başkanlığı tarafından Türkiye-Suriye sınırının Urfa'nın Suruç ilçesi bölgesinde yaşanan ve Suriyeli bir yurttaşın yaşamını yitirdiği askeri müdahaleye ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 3. Hudut Alay Komutanlığı Urfa Suruç Konak Hudut Karakolu sorumluluk sahasında, 30 şahsın Suriye'den Türkiye'ye doğru mayınlı sahaya girme teşebbüsünde bulunduğunun tespit edildiği ileri sürülerek, tespit edilen bu durum üzerine Konak Hudut Karakol Komutanı ve Ani Müdahale Mangası'nın (AMM) olay bölgesine intikal ettiği kaydedildi.

Açıklamada, yananlara ilişkin şu iddialarda bulunuldu: "Şahıslara 'Dur' ikazında bulunulmuş, ikaza uyulmaması üzerine havaya ateş açılmıştır. Müteakiben şahıslar iki ayrı gruba ayrılmış ve hudut personelinin üzerine ateş açmıştır. Hudut unsurları tarafından ateşe ateşle karşılık verilmiş ve grubun büyük kısmı Suriye tarafına geri kaçmıştır. Ancak, uyarı ateşine uymayan beş şahıs ile AMM personeli arasında arbede çıkmış, bu arada düşen Suriye uyruklu bir şahıs başını yere çarpmıştır. Başını yere çarpan yaralı şahıs, derhal Birecik Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiş, ancak şahsın 16 Nisan 2014 tarihinde saat 01.45 sularında anılan hastanede vefat ettiği öğrenilmiştir. Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı, Birecik İlçe Jandarma Komutanlığı'na ve 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı'na bilgi verilmiş, Birecik Cumhuriyet Savcılığı tarafından adli tahkikat başlatılmıştır."

GÖRGÜ TANIĞI, GENELKURMAY'I YALANLADI
Sınırda yaşamını yitiren 15 yaşındaki Ciwan Ali'nin kuzeni ve olayın tanığı olan A. Muhammed ise, askerlere teslim oldukları halde Ali'nin askerler tarafından katledildiğini ileri sürdü.

Muhammed'in iddiasıTürkiye-Suriye sınırının Urfa'nın Suruç ilçesi bölgesinden Türkiye'ye geçmeye çalışan ve akraba olan 9 Suriyeli'ye Türk askerleri tarafından ateş açıldı. Türkiye'ye geçmeye çalışan Suriyelilerden 4'ü açılan ateş nedeniyle Suriye'ye doğru kaçmaya başladı. Ancak bu sırada Mehmet Halil (32) adlı Suriyeli yurttaş, sınırda bulunan tellere takılarak yaralandı. Halil, yaralı halde sınırı geçerek Suriye topraklarına ulaştı. Geriye kalan 5 Suriyeli ise sınırın sıfır noktasında Türk askerlerine teslim oldu. Gözaltına alınan Suriyelilerden Ciwan Ali (15) adlı çocuğun askerler tarafından silah dipçiği darp edildiği ve başına aldığı darbeler nedeniyle yaşamını yitirdiği iddia edildi. Ali'nin cenazesi Adana Adli Tıp Kurumu'na getirilirken, gözaltına alınan 4 Suriyeli ise serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Suriyeliler, Ali'nin cenazesini almak için Adana'ya geldi. İsmini vermek istemeyen ve Ali'nin kuzeni olan A. Muhammed, Türk askerlerine teslim oldukları halde, Ali'nin askerler tarafından katledildiğini ileri sürdü. Suriye'de yaşanan savaş nedeni ile sınırı geçmeye çalıştıklarını kaydeden Muhammed, Türkiye'de çalışarak ailelerini geçindirmeyi düşündüklerini söyledi.

Muhammed, yaşamını yitiren Ali'nin ailenin geçimini sağlayan en büyük çocuğu olduğunu söyledi. Ali'nin yakınlarının Adli Tıp Kurumu önündeki bekleyişi devam ediyor. Otopsi işlemlerinin ardından aile cenazeyi alarak Kobani'ye döneceklerini ve cenazeyi Kobani'de defnedeceklerini belirtti.

Ali'nin kafasına dipçikle vurarak ölümüne neden olan askerin silahında inceleme yapılamak üzere el konulduğu ve askerin gözaltına alındığı belirtildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan, transseksüelleri üçüncü cins olarak kabul etti

SONRAKİ HABER

EMEP: Demokrasi cephesini güçlendirelim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa