15 Nisan 2014 23:08

Ukrayna’daki doğu operasyonu devam ediyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vekili ve Parlamento Başkanı Oleksandr Turçinov, bugün parlamento kürsüsünden, Donetsk bölgesinin Kramatorsk şehrinde, Ukrayna güvenlik güçlerinin operasyonuna devam ettiğini duyurdu.

Ukrayna’daki doğu operasyonu devam ediyor
Paylaş

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vekili ve Parlamento Başkanı Oleksandr Turçinov, bugün parlamento kürsüsünden, Donetsk bölgesinin Kramatorsk şehrinde, Ukrayna güvenlik güçlerinin  operasyonuna devam ettiğini duyurdu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından yürütülen operasyonun sonuçlarına ilişkin Savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama yapılacak.

Helikopter ve jetlerle havadan devam eden operasyonun yanı sıra çok sayıda zırhlı araç ve tank şehri kuşatma altına aldı. Çıkan çatışmalarda açılan ateş sonucunda çok sayıda evin penceresine kurşun isabet etti. Kurşunlar duvarlarda delikler açarken can kaybının yaşanamadığı bildirildi.

Kramatorsk şehrinin girişleri ve askeri havalimanı silahlı Rus milisler tarafından kontrol ediliyor.

Bölgeden ilk gelen bilgilere göre operasyonlarda Rusya yanlısı milislerin yaralandı.

Pazartesi sabah saat 9.00’a kadar süre veren hükümet operasyona başlamış daha sonra ara vermişti.

Aralıksız hazırlıklarını sürdüren Kiev yönetimi bu sabah yeniden operasyona devam kararı almıştı.

Kramatorsk Şehri’nin Hava destekli operasyona karadan 60 zırhlı araç ile 15 tank destek verdiği bildirildi.

Ülkenin doğusu ve güneydoğusunda şiddet olayları 12 Nisan’dan bu tarafa artarak devam ediyor.

ÇİN YAPICI ROL OYNAMAYA HAZIR OLDUKLARINI BİLDİRDİ

Çin, Ukrayna’daki kriz konusundaki tutumunu yineleyerek, sorunun siyasi yöntemle çözülmesi için yapıcı rol oynamaya hazır olduklarını bildirdi.

Dışişleri Bakanı Wang Yi bugün Pekin’de Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'la bir araya geldi ve başta Ukrayna krizi olmak üzere bazı uluslar arası konular masaya yatırıldı.

Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Wang ve Lavrov, Ukrayna konusundaki görüşlerini aktardı.

Wang, Ukrayna sorununun çatışma yerine diyalogla çözülmesi gerektiği görüşünü yineledi.,

Sorunun çözümü için önce problemin karmaşık tarihinin gözden geçirilmesinin zorunlu olduğunu, ayrıca tüm tarafların çıkar ve hassasiyetlerine saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Çinli Bakan, böylelikle Ukrayna'da kalıcı barış ve istikrarın getirilebileceğini belirterek, Pekin yönetiminin, Rusya, ABD, Avrupa Birliği ve Ukrayna'nın çok taraflı diyalog mekanizması oluşturmayı düşünmelerini olumlu karşıladığını dile getirdi. Wang, çok taraflı görüşmelerin, soruna tüm tarafların kabul edebileceği bir çözüm getirmesini umduğunu da kaydetti.
Çin Dışişleri Bakanı Wang, ülkesinin Ukrayna sorununda gösterdiği ‘’objektif’’ tutumunu hatırlatarak, sorunun siyasi yöntemle çözülmesi için yapıcı rol oynamaya hazır olduklarını ifade etti.

Lavrov ise, Çin’e Ukrayna'daki olaylara "tarafsız duruşundan" dolayı teşekkür etti. Rus Bakan, Ukrayna’daki krizin çözüm anahtarının anayasal reformda yattığına vurgu yaptı. Lavrov, "Biz güneydoğudaki (Ukrayna) durumu yatıştırmak için güç kullanımının kabul edilemez olduğuna eminiz" dedi.

Lavrov ayrıca protestoları bastırmak için Ukrayna’nın attığı adımları da kınadıklarını ifade etti.

BEYAZ SARAY’DAN UKRAYNA YÖNETİMİNE DOLAYLI DESTEK

ABD, ülkenin doğusunda operasyon başlatılma kararı alan Ukrayna hükümetine dolaylı destek verdi. Beyaz Saray yönetimi, hükümetin ülkede yasa ve düzeni sağlamak adına yaşananlara cevap vermesi durumunda olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, günlük basın brifinginde konuya ilişkin açıklamada bulundu. Söz konusu operasyon kararının tercih edilecek bir seçenek olamayacağını ifade eden Carney, hükümetin sorumluluklarını hatırlattı. Carney, “Ukrayna hükümetinin yasa ve düzeni sağlamak gibi bir sorumluluğu var. Ukrayna’nın doğusundaki bu provokasyonlar, hükümetin cevap vermesi gerektiren bir durum oluşturuyor.” dedi.

Carney, Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar yapmayı ciddi şekilde gözden geçirdiklerini vurguladı. Ukrayna yönetimine karşı herhangi bir silah yardımı yapmayı ise düşünmediklerini dile getirdi.

Ukrayna’nın geçici Cumhurbaşkanı Aleksander Turçinov, Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların ülkenin doğusundaki bazı resmi binaları işgal etmesi üzerine operasyon kararı alındığını duyurmuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İşçilere oyun üstüne oyun

SONRAKİ HABER

Benzinin litre fiyatı 5 lirayı geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...