15 Nisan 2014 13:32

Dicle Üniversitesi'nde sınavlar iptal edildi

Dicle Üniversitesi'ndeki olaylarda 50'yi aşkın öğrenci, polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınırken, üniversitedeki gerginlik devam ediyor. Olayların büyümesinin ardından fakültelerin boşaltıldığı belirtilirken, sınavların da iptal edildiği aktarıldı.

Dicle Üniversitesi\'nde sınavlar iptal edildi
Paylaş

Dicle Üniversitesi'nde çıkan olayların ardından gözaltına alınan 62 öğrenciden 11’i ifadeleri ardından serbest bırakıldı. Hastaneye götürülerek sağlık kontrolünden geçirildikten sonra serbest bırakılan öğrenciler, Emniyet Müdürlüğü önünde bekleyen yüzlerce yurttaşın bulunduğu alana geldi. Öğrenciler yurttaşlar tarafından sloganlar eşliğinde karşılandı. 51 öğrencinin ifade işlemleri ise devam ediyor.

Serbest bırakılan öğrencilerin isimleri şöyle: İsmail Süleymanoğlu, Kesire Kızmaz, Büşra Çakan, Piling Gür, İbrahin Karataş, Ensari Karaşan, Abdulaziz Oruç, Halil Odabaşı, Halime Baran, Dilek Engin, Jiyan Çıkan.

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü önündeki bekleyiş devam ederken, BDP’li Nursel Aydoğan, il eş başkanları ve belediye eş başkanları da emniyetin önüne geldi. Polis kitlenin dağılmasını isterken kitle de sık sık sloganlar atıyor.

Dicle Üniversitesi'nde çıkan olayların ardından 62 öğrencinin gözaltına alınarak getirildiği Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü önündeki bekleyiş devam ediyor. Yüzlerce öğrenci ve gözaltındakilerin ailelerine destek olmak için BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt ile Mehmet Emin Yılmaz, Kayapınar Belediye Eş başkanları M. Ali Aydın ve Fatma Arşimet ile BDP’li yöneticiler de emniyetin önüne geldi. BDP'li yöneticilerin gözaltındaki öğrencilerle görüşme talebi emniyet yetkilileri tarafından reddedildi. Kitle sloganlar eşliğinde bekleyişini sürdürürken, polis de sürekli araçlardan kitlenin dağılması yönünde anonslar yapıyor. Polis kitlenin dağılmaması durumunda müdahale edeceğini belirtirken, çevik kuvvet ekipleri de kasklarını takmış hazır halde bekletiliyor.

Gözaltında bulunan öğrencilerin ifade işlemlerinin yeni başlandığı belirtilirken, emniyetin olay anındaki görüntüleri izlediği ve görüntülerde görünen öğrencileri savcılığa sevk edeceği öğrenildi.

19:05 Savcı gelmeyecekmiş. O yüzden öğrenciler adliyeye goturulecek.

19:02: Nursel Aydoğan emniyet amiriyle görüştü. 53 kişi gözaltında. Gözaltindaki öğrenciler ifade sonrası adliyeye sevk edilecekler

18:40 Milletvekili Nursel Aydoğan ve Meral Beştaş da polis okulu önüne geldi.

18:20 Diyarbakır Polis Okulunun önünde gözaltına alınan öğrencilerin aileleri, arkadaşları ve TOMA, polis bekliyor.

18:07:Polisler grubu dagitmazsaniz olacakların sorumlusu sizsiniz diye BDP Il Başkanı Zubeyde Zümrüt'ü tehdit etti

18:03 Polis okulunun önünde bekleyen ailelere ve öğrencilere  dağılın uyarısı yapılıyor

17:55: Gözaltına alınan öğrencilerin aileleri ve diğer öğrenciler polis okulu önünde kalabalık şekilde bekliyor. Hizbullah aleyhinde sloganlar atılıyor

17:40: Dicle Üniversitesi'nde otobüslerle okuldan çıkan öğrenciler toplu şekilde gözaltindaki öğrencilerin tutulduğu polis okuluna gidiyor.

 

Dicle Üniversitesi'nde gün boyu polis müdahalesiyle başlayan olaylarda en az 50 öğrenci darp edilerek gözaltına alındı. Çok sayıda öğrencinin yaralandığı olaylar son buldu. Üniversitede sınavların da iptal edildiği aktarıldı. Gözaltına alınan öğrencilerin arkadaşları ve aileleri Diyarbakır Polis Okulu önüne giderek orada bekleyişe geçti.

Dicle Üniversitesi'nde sabah saatlerinde Bilge Gençlik Kulübü ve Hüda-Par üyeleri oldukları belirtilen 30-40 kişilik bir grubun Ziraat Fakültesi önünde stand açan yurtsever öğrencilere bıçak ve sopalar göstererek tahrik etmesi ardından yaşanan olaylar sona erdi. Kutlu Doğum Haftası’nı bahane eden grubun tahrikleri sonucu gün boyu süren olaylarda 50'yi aşkın öğrenci gözaltına alındı. Polisin üniversite alanı içerisinde öğrencileri işaret ederek "Sizleri alacağız" tehditlerinde bulunması ile bu sayının daha da artacağı tahmin ediliyor. Basın açıklamasında ön sıralarda yer alan öğrencilerin polis tarafından hedef seçilerek feci şekilde darp edilmesinin ardından gözaltına alınması dikkat çekti. Polisin sert müdahalesi sonucu aralarında kadın örğencilerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanırken, birçok öğrenci de geçirdikleri baygınlık nedeniyle arkadaşları tarafından hastanelerin acil servislerine kaldırıldı. Olaylar tüm kampuse yayılırken, Kapalı Spor Salonu'nda bir patlamanın meydana geldiği ve burada da çok sayıda öğrencinin polis tarafından darp edilerek gözaltına alındığı bildirildi.

'YAŞANANLARIN TÜM SORUMLUSU ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ'

Öğrencilerin Bilge Gençlik Kulübü ve Hüda-Par'lı oldukları belirtilen ve El Nusra'ya eleman kazandırdıkları ifade edilen grup ile birlikte hareket eden İLKHA Haber Ajansı muhabirlerine tepki göstermesi üzerine polis İLKHA muhabirini üniversiteden çıkardı. Müdahalenin ardından Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi önünde bir araya gelen ve aralarında BDP Diyarbakır İl eş başkanları Zübeyde Zümrüt ve Mehmet Emin Yıldırım ile Eğitim Sen'li yöneticilerin olduğu binlerce öğrenci İktisat Fakültesi'ne doğru yürüyüşe geçti. Mimarlık Fakültesi önünde önleri çok sayıda zırhlı araç ve çevik kuvvet polisi tarafından barikat kurularak kesildi. Burada konuşan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yıldırım, yaşanan olayların tek sebebinin üniversite yönetiminin yaklaşımı olduğunu söyledi.

YÜRÜYÜŞE GEÇEN KİTLENİN ÖNÜ HER SEFERİNDE KESİLDİ


Burada Eğitim Sen ve BDP'liler ile polis arasında yapılan görüşmelerin ardından polis yürüyüşe devam edilmesi halinde müdahalede bulunacağını söyledi. Bunun üzerine kitle kent merkezine geçmek için yürüyüşe devam etti. Sık sık "Apocular burada hizbulşeytan nerede", "Dicle uyuma onuruna sahip çık", "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwadana Kobanê", "Katil polis üniversiteden defol" ve "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atarak kent merkezine doğru yürüyen kitlenin önü bu kez de üniversitenin çıkışında polisler tarafından kesildi.

Burada İHD Diyarbakır Şube Başkanı ile yöneticileri, Eğitm Sen ve BDP'liler ile polis arasında yolun açılması ve öğrencilerin talebi olan gözaltındaki öğrencilerin bırakılmasına ilişkin uzun süren görüşmeler yapıldı. Görüşmelerin sürdüğü esnada yağmurun başlaması ile öğrenciler ateşler yaktı. Üniversitede öğrenim gören öğrencilerin aileleri de kampuse geldi. "Kamu malına zarar vermek" ve "Kesici alet" taşıdıkları iddiasıyla gözaltına alınan öğrencilerin bırakılmayacağı ve emniyette işlemleri tamamlandıktan sonra savcılık tarafından ifadelerinin alınacağının belirtmesi üzerine öğrencileri kent merkezine taşımak üzere belediyeye ait otobüsler istendi. Öğrenciler uzun süren bekleyişlerinin ardından "Çerxa Şoreşê" marşı ve "Bijî Serok Apo" sloganları ile otobüslere binerek kent merkezine geçti.

ÜNİVERİSİTE POLİS TARAFINDAN KUŞALTILDI


Polis üniversiteyi ablukaya alırken, öğrencilerin yürüyüş yapacağı tüm güzergahlara zırhlı araçlar konumladırması üniversitenin gün boyunca polis tarafından işgal edilme görüntülerine sahne oldu. Öte yandan Diyarbakır Baro Başkanı, BDP ve İHD yöneticilerinin yapılan gözaltılara ilişkin emniyet görevlileri ile görüştüğü ve işlemleri tamamlanan öğrencilerin serbest bırakılacağı bildirildi. Tüm sınavların iptal edildiği üniversiteden çıkan kimi öğrencilerin de polisler tarafından gözaltına alındığı öğrenildi.

Kutlu Doğum Haftası’nı bahane ederek üniversite içerisinde yurtsever öğrencileri tahrik eden ve yaşanan olayların başını çeken grup, önceki yıl da aynı tarihte aynı gerekçeler ile bir provokasyona neden olmuş, olaylar Türkiye ve bölge genelindeki üniversitelere yayılmıştı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ali Ece ve Bağış Erten, E-Bilet\'i değerlendirdi

SONRAKİ HABER

Belediye işçisi, ezilerek can verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...