14 Nisan 2014 17:41

Tüzel, Dumanlı'daki kanseri sordu

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Çanakkale Lapseki Dumanlı köyündeki asbest kaynaklı kanser olaylarını Meclis gündemine taşıdı. Tüzel, yazılı soru önergelerinde köyde asbest kullanımı ve kanser arasındaki ilişkinin bilimsel olarak ortaya konduğuna dikkat çekerek bu durumla ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu.

Tüzel, Dumanlı\'daki kanseri sordu
Paylaş

 

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel Çanakkale Lapseki Dumanlı köyündeki asbest kaynaklı kanser olaylarını Meclis gündemine taşıdı. Tüzel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığına verdiği yazılı soru önergelerinde köyde asbest kullanımı ve kanser arasındaki ilişkinin bilimsel olarak ortaya konduğuna dikkat çekerek bu durumla ilgili ne gibi çalışmalar yapıldığını sordu.

Tüzel soru önergelerinde Evrensel’in 9 Nisan 2014 tarihli manşet haberindeki Lapseki Dumanlı köyünde kanser vakalarının arttığı, son 5 yılda köyde gerçekleşen 9 ölümün 5’inin kanser nedeniyle olduğu iddialarını aktardı. Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi yer bilimleri ve sağlık bilimleri uzmanları tarafından eş zamanlı olarak Dumanlı köyünde yapılan araştırmada asbest yataklarının olduğu tespit edildiğini kaydeden Tüzel, bu yatakların denetiminin ise yapılmadığı, köylülerin asbest içeren toprağı kullanma alışkanlıklarının da olduğunu belirtti. Konuyla ilgili hazırlanan raporun Sağlık Bakanlığına sunulduğuna dikkat çeken Tüzel, her iki bakanlığa konuyla ilgili olarak şu ortak soruları yöneltti;

* Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi yer bilimleri ve sağlık bilimleri tarafından hazırlandığı belirtilen rapor Bakanlığınıza sunulmuş mudur? Sunulmuş ise, bu raporda tespit edilen hususlar kapsamında Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir?
*  Yöre halkının asbestli toprak kullanımının insan ve çevre sağlığına olan zararları konusunda bilgilendirilmesi konusunda bir çalışma yürütülmüş müdür?
* Asbestin insan sağlığına zararlarının önlenmesi açısından Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmıştır?
*  Denetimsiz olarak yaygın bir biçimde kullanıldığı tespit edilen asbest yatakları çevresinde denetimlerin arttırılması için Bakanlığınızca ilgili merciler nezdinde girişimde bulunulmuş mudur?
*  Türkiye’de asbest yatakları nerelerde bulunmaktadır? Bu tür yerlerde halk sağlığını tehdit eden risklere karşı ne tür önlemler alınmaktadır? (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adana\'da tutuklanan polisler serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Sevda tepesi Meclis’te

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...