14 Nisan 2014 06:00

‘Talepler ortak haykırılmalıydı’

İşçi konfederasyonlarının 1 Mayıs’ın ortak kutlanması için anlaşamaması ve bazı illerde birden fazla 1 Mayıs kutlamasının yapılacak olması tepki çekti. Mersin’de bulunan işçi sendikaları yaşanan ayrıma tepkililer.

‘Talepler ortak haykırılmalıydı’
Paylaş

İşçi konfederasyonlarının 1 Mayıs’ın ortak kutlanması için anlaşamaması ve bazı illerde birden fazla 1 Mayıs kutlamasının yapılacak olması tepki çekti. Mersin’de bulunan işçi sendikaları yaşanan ayrıma tepkililer.

Liman-İş Mersin Şube Sekreteri Musa Kizir, Hak İş ve Türk İş’in aldığı kararların siyasi olduğunu belirtti. Hak İş’in, 1 Mayıs’ı Kayseri’de kutlama kararı almasını sert bir dille eleştiren Kizir, konfederasyonun, hükümetin istekleri doğrultusunda hareket ettiğini ifade ederek, “1 Mayıs’ı kendi çıkarları doğrultusunda kullanan sendikaları kınıyoruz. Konfederasyonlar almış oldukları karar ile hükümete yakınlıklarını bir kez daha göstermişlerdir” dedi.

Taksim’in işçiler için sembol olduğuna ve işçi sınıfının büyük bedeller ödediğine dikkat çeken DİSK’e bağlı Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy ise, bu nedenle kutlamalar için Taksim Meydanı’nda ısrar ettiklerini dile getirdi. “Sermaye Türkiye işçi hareketini Taksim üzerinden bitirmek istiyor. Bu nedenle orada bir katliam yaptı” diyen Göksoy, “Genel merkezimizin kutlamaların Taksim’de yapılacağı yönünde almış olduğu kararı anlamlı buluyor, destekliyoruz. Sadece DİSK değil, tüm sendikalar bu değere sahip çıkmalıdır” dedi. Göksoy, KESK, TMMOB ve TTB ile ortak kutlama gerçekleştireceklerini hatırlatarak, yaşanan iş cinayetleri ve işçi sınıfının ortak talepleri ile sorunlarına çözüm geliştirilebilmesi için 1 Mayıs’ta ortak bir mücadele ağı örmenin kaçınılmaz ve önemli olduğuna vurgu yaptı.

1 Mayıs’ın amacına uygun kutlanması gerektiğini belirten Petrol İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Murat Marangoz da, bütün konfederasyonların birlikte hareket etmesinin önemli olduğu üzerinde durdu. Tüm işçilerin taleplerinin ortak olduğunu kaydeden Marangoz “Dolayısıyla bu talepler tek merkezden haykırılmalı. Emekten yana bütün güçler, bir araya gelerek 1 Mayıs’ı kutlamalı. Konfederasyonlar, ‘İşçi sınıfının yanındayız’ diyorsa bir araya gelerek ortak bildirge yayınlamak zorundadır. İşçi sınıfının sorunlarını herkes kendi rengi ve kendi dili ile anlatmalıdır” dedi. (Mersin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

1 Mayıs’a üç dilde hazırlanıyorlar

SONRAKİ HABER

Yatağan işçisinin hatıra defteri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...