14 Nisan 2014 06:00

1 Mayıs’a üç dilde hazırlanıyorlar

Çağlayan Tekstil işçileri her sene olduğu gibi bu sene de 1 Mayıs’ı Çağlayan’da kutlayacak. Üç dilde bildiriler hazırlayarak 1 Mayıs’a hazırlanma kararı alan işçiler, tüm işçileri birlik olmaya çağırıyor.

1 Mayıs’a üç dilde hazırlanıyorlar
Paylaş

Bahadır KILIÇ
Neslihan KARYEMEZ
İstanbul


İstanbul'da Çağlayan Tekstil işçileri, Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı kutlamak için çalışmalara başladı. Her yıl, talepleriyle 1 Mayıs’ı kutlayan işçiler bu yıl yapacakları kutlama öncesi, Çağlayan Tekstil İşçileri Dayanışma Derneğinin çağrısıyla bir araya geldi. Toplantıya, Suriye’deki savaştan kaçıp İstanbul’a gelen ve Çağlayan’da karın tokluğuna çalışmak zorunda bırakılan Suriyeli işçiler de katıldı.

Çağlayan’da bulunan çeşitli tekstil atölyelerinde çalışan, Kürt, Türk ve Arap işçilerin katıldığı toplantıda, sorunlarının ortak olduğuna vurgu yapan işçiler, mücadeleyi  patronlara karşı yükseltme ve yerel seçimlerde ortaya çıkan siyasi kutuplaşmayı kırmak için bütün işçilere çağrıda bulundu.

SURİYELİ İŞÇİLER DE KATILDI

Toplantıya katılan Suriyeli işçiler çalıştıkları atölyelerde düşük ücretle çalıştırıldıklarını, bazen ücretleri ödenmeden işten atıldıklarını anlattı. İnsanlık dışı koşullarda çalıştırıldıklarını söyleyen Suriyeli işçiler haklarını aramak için hiçbir yere başvuramadıklarını ifade etti. Kaldıkları yerlerde de sorunlar yaşadıklarını söyleyen işçiler, ev sahipleri tarafından kiraladıkları evlerden atıldıklarını anlattı.

MÜCADELE GÜNÜ

"Bundan 10 yıl önce sendikalar işçi haklarını korurdu" diyerek sözlerine başlayan Atilla adlı işçi, şöyle devam etti: “Sendikalar bizim gibi örgütsüz işçileri yan yana getirir ve haklarımız ile ilgili toplantılar yaparlardı. Sendikalar olmasa bile işçiler kendi birliklerini kurmalıdır. Bu nedenle derneğin öneminin çok büyük olduğunu düşünüyorum. Bundan üç ay kadar önce işyerimizden alamadığımız ücretleri dernek sayesinde aldık. Ayrıca 1 Mayıs biz işçiler için bayram değil mücadele günüdür.”

Toplantıda işçilerin dikkat çektiği bir başka konu ise; anayasal hakları olan 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasına rağmen Çağlayan’daki işçilerin çoğunluğunun çalıştırılması oldu. İşçiler, Çağlayan’da çalışan tüm işçilere 1Mayıs’ta çalışmama çağrısında bulunma kararı da aldı.  

İşçiler, bu sene yaşanan sezon boşluğunun daha uzun olmasına, süresi belli olmayan ücretsiz izinlere, sigortasız ve güvencesiz çalışmaya ve Suriye’den gelen işçilerin düşük ücretle çalıştırılmasına karşı 1 Mayıs’a katılma kararı aldı. Dernekleri adına çağrı metni oluşturan işçiler, Türkçe, Kürtçe, Arapça bildiri ve duvar gazetesi hazırlayarak, işçileri 1 Mayıs’a ve örgütlenmeye çağırma kararı aldı.

Toplantının sonunda 30 Nisan Çarşamba günü saat 19.30’da Vatan Caddesi Bahar Sokak’ta yerel kutlama yapma kararı da alındı.

ÖNCEKİ HABER

Gönül için...

SONRAKİ HABER

‘Talepler ortak haykırılmalıydı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...