14 Nisan 2014 06:00

Polis şiddetini anlattılar

Taksim Dayanışması Gezi direnişi sırasında polis şiddetinden etkilenenleri yasal haklarını aramaya çağırdı. Ülkenin dört bir yanında 12-13 Nisan tarihleri arasında devam eden kampanya kapsamında yüzlerce kişi yaşadığı polis şiddetini ve sonrasını gönüllü avukatlara anlattı. Vatandaşlar hukuksal olarak atılacak adımlara dair bilgi aldı.İstanbul’da Makina Mühendisleri Odasının İstanbul Şubesinde kabul edilen başvurularda polis şiddeti ile karşı karşıya gelenlere hikayelerini sorduk.

Polis şiddetini anlattılar
Paylaş

Metin AKARSU
İstanbul


Taksim Dayanışması Gezi direnişi sırasında polis şiddetinden etkilenenleri yasal haklarını aramaya çağırdı. Ülkenin dört bir yanında 12-13 Nisan tarihleri arasında devam eden kampanya kapsamında yüzlerce kişi yaşadığı polis şiddetini ve sonrasını gönüllü avukatlara anlattı. Vatandaşlar hukuksal olarak atılacak adımlara dair bilgi aldı.
İstanbul’da Makina Mühendisleri Odasının İstanbul Şubesinde kabul edilen başvurularda polis şiddeti ile karşı karşıya gelenlere hikayelerini sorduk.

‘SALDIRI YÜZÜNDEN HASTANEYE GİDEMEDİM’

Efe Boysal iki önemli olay yaşadığını anlatıyor. Bunlardan biri 31 Mayıs günü. Sabah saatlerinde Gezi Parkı’na girmek isterken çok sayıda gaz bombası atıldığını belirten Boysal arkadaşı ile çukura düştüklerini, sırtına gaz bombası isabet ettiğini ve yoğun gaz altında neredeyse bayılacağını ifade etti. Boysal, “Bu saldırı sonrası bütün gün nefes almakta zorlandım” diyor.
Boysal ikinci olayın ise 6 Temmuz tarihinde yaşandığını söylüyor ve olayı şöyle anlatıyor: “Mis Sokak’ta polis tarafından direkt hedef alındım. Kaçmaya çalışırken polis beni gaz fişeği ile elimden vurdu. Çok kan akmasına rağmen polisin saldırısı yüzünden yarım saat boyunca hiçbir yere gidemedim.
Hastaneye yetiştiğimde ise elime dikiş atıldı ve 2 ay alçıya alındı”

Boysal, saldırıyla ilgili şikayette bulunduğunu fakat aylar geçmesine rağmen hiçbir işlem yapılmadığını belirtiyor. Bugünkü adalet sisteminden umudu olmadığını ifade eden Boysal yine de bu yaşananların ve hikayelerin kaydedilmesi gerektiğini ve gelecekte mutlaka bir sonucu olacağını aktarıyor.

Ezgi Öz ise direniş boyunca yaşanan saldırılardan şikayetçi. Yoğun gaz kullanımı yüzünden kas sıkışmaları yaşadığını ve vücuduna kramplar girdiğini belirten Öz bunun için doktora gittiğini fakat kullanılan gazın yan etkileri bilinmediği için doktorların kendisine bir şey söyleyemediğini belirtiyor. Öz birçok arkadaşının biber gazını bir şiddet unsuru olarak görmeyip başvuruya gelmediğini belirtiyor. Öz, yaşanan şiddet hikayelerinin kayıt altına alınmasının polis şiddetine karşı atılacak önemli adımlardan biri olduğunu ifade ediyor.

FİŞLENME KORKUSU VAR

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde başvuru için gelen vatandaşlar ile ilgilenen gönüllü avukatlardan Yasemin Zeytinoğlu buraya gelen her vatandaştan aynı zamanda suç duyurusunda bulunmalarını istediğini aktarıyor. Yapılmış başvurular ya da açılmış davalar varsa, istek üzerine bunları da takip edeceklerini ifade eden Zeytinoğlu yapılan başvurular sonucunda kamu davaları açılması için talepleri olacağını ve bunun takipçisi olacaklarını ifade ediyor. “Bu yaşanan polis şiddeti sonucu kişinin başvurusu olmasa bile zaten kamu davası açılması gerekiyor. Fakat bu davalar açılmadı. Buraya kafasına gaz fişeği isabet etmiş, hastanede yatmış, rapor almış insanlar geldi. Bunların bazılarında polis memurları ile ilgili tutanak tutulmuş ama yine de yapılan hiçbir şey yok” diyen Zeytinoğlu, bazı insanların ise devlet tarafından fişleneceği duygusu ile gelip başvuru yapmaktan çekindiğini anlatıyor. 24 yaşında bir üniversite öğrencisinin yaşadığı polis şiddeti sonucu ailesi tarafından ‘Hiçbir şeye karışma’ diye uyarıldığını aktaran Zeytinoğlu böyle birçok vatandaş olduğunu da aktarıyor. Zeytinoğlu aynı zamanda bu hikayelerin ve polis şiddetinin bir arşiv haline getirilmesinin hem devam eden davaların izlenmesinde hem de yeni davalarda kolaylık sağlayacağını belirtiyor.

ÖNCEKİ HABER

Pülümür Çayı HES’ten kurtuldu

SONRAKİ HABER

TARSİM zararı karşılamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...