12 Nisan 2014 21:32

Güneş uçağı

Güneş uçağı yani güneş enerjisi ile çalışan uçak önümüzdeki sene hiç yakıt almadan sadece güneş enerjisiyle tüm dünyayı katetmeye hazırlanıyor.

Güneş uçağı
Paylaş

Güneş uçağı yani güneş enerjisi ile çalışan uçak önümüzdeki sene hiç yakıt almadan sadece güneş enerjisiyle tüm dünyayı katetmeye hazırlanıyor. Bertrand Piccard ve Andre Borschberg adlı pilotlar, Solar Impulse 2 için daha önceki  tek koltuklu prototipe göre bir hayli gelişme olduğunu belirtiyorlar. Geliştirilen yeni teknoloji sayesinde uçak havada sürekli kalabilecek.
Daily Mail’in haberine göre, güncellenen uçak, İsviçre Payerne Hava Kuvvetleri Üssü’nde tanıtıldı. Yeni uçakta güneş enerjisinden maksimum fayda sağlamak için daha iyi piller ve 7200 güneş pilinden oluşan devasa kanatlar kullanıldı.

İsviçreli ekip önümüzdeki yıl dünya turu yapmayı hedefliyor. Uçak gece de uçabildiğinden iki kıtayı ve tüm Amerika’yı boylu boyunca kat edecek.

72 metre kanat genişliğiyle Boeing 747 jumbo jetten bile daha geniş kanatlara sahip olsa da bu dev uçak ancak büyük bir araba kadar yani 2,54 ton ağırlığında.
Yenilenen uçakta daha önceki uçaktan daha hafif materyaller, daha verimli elektrik motorları ve iyi bir üst sınıf koltuk bulunuyor. Çünkü uçak yavaş gittiğinden okyanusu geçerken, günlerce havada kalacak. 80 firmanın  iş birliğiyle üretilen uçak son teknolojiyi ve mümkün olduğundan temiz enerji kaynaklarını kullanıyor.

Borschberg 20 uçuş gününün birkaç aya yayılacağını belirtiyor. İki kişinin uçuracağı Solar Impulse görevi endüstri uzmanlarına göre bitirilmesi imkansız olarak görülen bir görev.  Solar Impulse 2’nin hesaplamaları, inşası, geliştirilmesi ve simülasyonları tam 12 yıl aldı.

3.8 m3’lük kokpitteki her detay pilotun bir hafta yaşamasına imkan verecek şekilde üretildi. Ayrıca maksimum enerji verimliliği için kabin basınçlı veya ısıtmalı değil. Bu nedenle pilotları ayrı bir dayanıklılık mücadelesi bekliyor.

Umarız bu proje gelecekte uçakların temiz enerjiyle uçması için gereken teknolojilere ön ayak olur.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray, deplasman kaybetme geleneğini Sivas\'ta da sürdürdü

SONRAKİ HABER

Bir Metin Göktepe yazısı...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa