12 Nisan 2014 06:00

Fındık üreticilerinin geleceği karardı

28-29 Mart tarihinde beklenmeyen aşırı sıcaklık düşüşü nedeniyle yağan kar ve ardından yaşanan “don” olayı fındık bölgelerinde çok büyük oranda ürün kaybına neden oldu.

Fındık üreticilerinin geleceği karardı
Paylaş

Halit KESKİN
Giresun


28-29 Mart tarihinde beklenmeyen aşırı sıcaklık düşüşü nedeniyle yağan kar ve ardından yaşanan “don” olayı fındık bölgelerinde çok büyük oranda ürün kaybına neden oldu. Rakımın 200 metreden başlayan yükseltilerinde 2014 yılı fındık üretimi yok denecek bir düzeye kadar gerilerken, 400 metre ve daha yukarılarda ise zarar yüzde 100’e ulaştı. Don olayı ile fındığa yedek ekonomik değer kazanma yolunda ilerleyen kivi ürünü de büyük zarar gördü. Bu durum bankalara ve tüccarlara borçlu olan fındık üreticilerini borçlarını ödeyemez duruma getirdi. Üreticiler zarar gören yerlerin derhal afet bölgesi ilan edilmesini ve zararın devlet tarafından karşılanmasını istedi.

FINDIK 3-5 YILDAN ÖNCE KENDİNE GELEMEZ

Giresun’un Piraziz ilçesine bağlı Gökçeali köyünden fındık üreticisi Galip Keküllü, “Bu yıl yaşadığımız olay 2006 yılında da yaşanmıştı. Gördüğüm kadarıyla bu yıl yaşanan durum daha da kötü bir durum arz etmektedir. 2006 yılında yalnızca yeni doğmakta olan fındıklar zarar görmüştü. Bu yıl ise tüm fındık dalları zarar gördü. Dalları dikkatli bir gözle inceledim. Yakılan ateş sonucu bütün dalların yangından etkilenmiş gibi bir görüntüleri var. Bu dalların üç beş seneden önce kendilerine gelip canlanacağını sanmıyorum. Bu yıl görülen “don”un etkisi daha uzun yıllar sürecek gibi geliyor bana” diye konuştu. Bu nedenle zarar gören fındık bölgelerinin zaman yitirilmeden afet bölgesi ilan edilmesini isteyen Keküllü, sigortalı olup olmamasına bakılmaksızın zararın tespit edilerek devlet tarafından üreticiye ödenmesi gerektiğini vurguladı.

FINDIĞIN SAHİBİ ÜRETİCİDİR

Fındık üreticilerinin her yıl hak etmedikleri sorunlarla boğuştuğunu anlatan Keküllü, şöyle devam etti: “Örneğin, fındığın satış fiyatının ne kadar olması gerektiği birkaç tüccarın insafına bırakılmıştır. Fındığın sahibi fındık üreticileridir. Fındık üreticileri ürününü pazara götürünceye kadar yaptıkları masraflarını hesaplayarak geçimlerini sağlayacak fiyatı kendileri bulup, çuvalın üzerine fındığın fiyatını yazdığı bedel üzerinden satmalıdır.”

Bir diğer fındık üreticisi Aydın Kelleci, fındık üreticilerinin genelinin sorunları Galip Keküllü gibi değerlendirmediğini dile getirerek “Üreticiler böyle düşünmedikleri için her seçim döneminde körü körüne AKP’ye oy vermektedirler. Birkaç kişinin sesini çıkarmasıyla sorunları çözmenin olanağı yoktur” dedi.  Alidede köyünden Cemil Arayan, “Bizim köyde dallar kurudu. Dallarda yapraklar bile kalmadı. Buna rağmen köylülerimiz karşılaştıkları sorun karşısında suskunluklarını sürdürmektedirler. Haklarını nasıl ve nerede arayacaklarını bilemez durumdadırlar” diye konuştu.


FINDIK AFET KAPSAMINA ALINSIN

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, mart ayının son günlerinde görülen don olayı nedeniyle fındıkta yüzde 100’e yakın zarar meydana geldiğini bildirirken bunun ‘Genel afet’ olarak değerlendirilmesini ve üreticilerin bankalara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istedi. İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, “Tarım sigortaları havuzu’ (TARSİM) eksperleri ile de görüşüyoruz. Akademisyenler de fındıkta yüzde 100 yanık görüldüğünü ve bu bitkilerin önümüzdeki yıl  meyve vermeyeceğini söylüyor. Bu bir afettir” dedi. (GİRESUN)


FINDIK REKOLTESİ TESPİT KOMİSYONU GÖREVE

Trabzon Ticaret Borsası (TTB), Mart ayının son günlerindeki kar yağışı ve don olayının fındık bahçelerinde meydana getirdiği hasarın belirlenmesi için Fındık Rekoltesi Tespit Komisyonu’nu göreve çağırdı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün başkanlığında oluşturulan komisyonda şu kuruluşların temsilcileri görev alıyorlar: Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Trabzon Ticaret Borsası, Fiskobirlik, Karadeniz İhracatçılar Birliği, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası, Toprak Mahsulleri Ofisi, Fındık Araştırma İstasyonu ve Türkiye İstatistik Kurumu. (TRABZON)

ÖNCEKİ HABER

Bağış haberimiz Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Birinci savaş, Nazi Auschwitz’ini hazırladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...