12 Nisan 2014 06:00

Kadın filmleri Adana’da

Bu sene ‘‘Kendine ait bir cüzdan, gelir bütçe...” sloganı ile yola çıkan 12. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali İstanbul ve Mersin’in ardından Adana’da. Bugün ve yarın Adana Kültür Sanat Merkezinde (Tarihi Kız Lisesi) tamamı kadın yönetmenlerin eserleri olan uzun ve kısa metrajlı 18 film gösterilecek.

Kadın filmleri Adana’da
Paylaş

Volkan PEKAL
Çiğdem ÖZBİLGİLİ
Adana


Bu sene ‘‘Kendine ait bir cüzdan, gelir bütçe...”  sloganı ile yola çıkan 12. Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali İstanbul ve Mersin’in ardından Adana’da. Bugün ve yarın Adana Kültür Sanat Merkezinde (Tarihi Kız Lisesi) tamamı kadın yönetmenlerin eserleri olan uzun ve kısa metrajlı 18 film gösterilecek. İlk kez Adana’ya gelen festival Adana Kadın Platformu ile dayanışma içerisinde organize ediliyor. Festival hazırlıklarında sorumluluk alan Platform Üyeleri Şadiye Yeşiltepe ve Çiğdem Güvercin Dağdelen ile festival hazırlıklarını konuştuk.

Bir arkadaşlarının önerisi üzerine Filmmor ile iletişim kurduktan sonra çalışan kadınlar olmalarına rağmen 3 ay gibi kısa bir sürede festival hazırlıkları ve tanıtımı yapılmış. Mütevazı bütçeleri olan 5 kadın sponsor bulunmuş. Sponsor arayışlarından bahseden Çiğdem Güvercin Yeşiltepe, Gezi sürecinde nöbetçi kütüphane için yola çıkan bir arkadaşlarının kütüphaneyi kurmayı başardığını bir de üstüne festivale sponsor olduğunu anlatıyor. Hatta sendikalardan bile yüksek bir miktar vermiş.  Şadiye Yeşiltepe, sendikalar dışında radyoların da tanıtım yaparak destek olduğunu söylüyor.

İŞÇİ KADINLARA ULAŞMAK İSTİYORUZ

Bu imkanlarla sınırlı bir kesime ulaştıklarını aktaran Yeşiltepe, İnternet üzerinden platform dışındaki kesimlere ulaşsalar da bir dahaki sefere eksikliklerini değerlendirerek mahallelere, ev kadınlarına ve işçi kadınlara ulaşmak istediklerini söylüyor. Aldıkları tepkilerden memnun olduklarını söyleyen Çiğdem Dağdelen, afiş asarken esnaf lokantasında çalışan bir kadının afişi tanıyarak arkalarından gelip afiş istediğini anlatıyor.

CÜZDANA İHTİYAÇ OLMAYAN FESTİVAL

Festivalin ücretsiz olmasının önemine dikkat çeken Şadiye Yeşiltepe, festival için “Katılmak için cüzdana ihtiyaç olmayan festival” diyor. Dağdelen, gösterilen filmlerin kadınları anlatan, hayatın içinden filmler olduğunu anlatıyor.

OTOBÜSLERİN KADIN ŞOFÖRLERİ

Son dönemlerde basın açıklamaları, yürüyüşler, kart gönderme ile sınırlı bir alanda sıkıştıklarını söyleten Çiğdem Güvercin Dağdelen, kadının hikayesinin de anlatılabilmesi için festivalin önemli bir imkan olduğunu belirtiyor. Festivalin her yıl üç şehirde yapıldığını belirten Şadiye Yeşiltepe, festival seneye Adana’ya gelmese bile kadınlarla buluşmak için Filmmor ile birlikte kadın sinema atölyeleri kurarak kadınlara ulaşmak için farklı kanallar açabileceklerini söylüyor.
Adana’da belediye otobüslerinin şoförlerinin çoğu kadınlardan oluşuyor. “Pedallar ve Topuklar” Adana’da otobüs şoförlüğü yaparak kendini var etme mücadelesi veren üç kadının hikayesini anlatıyor.

KADIN İSTİHDAM YASASI KAYGI VERİCİ

Festivalin bu seneki sloganı “Cüzdan Kadının Özgürlüğüdür” Bu sloganı ekonomik özgürlük olarak algılayanlar da var, ama çalışan kadınlar arasında “Banka kartım neden kocamda dursun ki” şeklinde tepki verenler de var. Kadınların iş olanaklarının düştüğünü ifade eden Yeşiltepe, kadınları eve kapatarak, çocuk bakımı yaparken çalışmalarını sağlayacak “kadın istihdam yasa tasarısının kaygı verici olduğunu belirterek bu seneki “Cüzdan” sloganının önemli olduğunu söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

‘Muhsin Bey’ yeniden

SONRAKİ HABER

Bağış haberimiz Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...