10 Nisan 2014 16:13

Yatağan işçisi engel tanımadı

Yatağan işçileri tüm engellemelere rağmen Ankara’ya geldi. İhale toplantısının yapıldığı Özelleştirme İdaresi’ne yürüyen işçiler, Türk-İş’i genel greve çağırdılar. Çadır kurma eyleminden vazgeçen sendikacılar ise işçilerin tepkisini çekti.

Yatağan işçisi engel tanımadı
Paylaş

Yatağan işçileri tüm engellemelere rağmen Ankara’ya geldi. İhale toplantısının yapıldığı Özelleştirme İdaresi’ne yürüyen işçiler, Türk-İş’i genel greve çağırdılar. Çadır kurma eyleminden vazgeçen sendikacılar ise işçilerin tepkisini çekti.

Muğla’da termik santral ve kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı aylardır mücadele yürüten Türkiye Maden-İş ve Tes-İş Sendikasına üye Yeniköy, Kemerköy (Milas) ve Yatağan işçilerinin kararlılığı, Ankara’da yapacakları eyleme ilişkin İçişleri Bakanlığı’nın ‘OHAL’ kararını  boşa düşürdü. Otobüsleri yolda durdurulmasına karşın işçiler kendi imkanlarıyla Ankara’ya geldiler. Toros Sokak’ta bir araya gelen işçiler, “Dişe diş, kana kan, sattırmayız Erdoğan” sloganlarıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na yürüyüşe geçtiler. Bazı işçiler gaz maskeleri ve deniz gözlükleri takarak olası bir polis müdahalesine karşı hazırlıklı olduklarını gösterdiler. İşçilere, Türk-İş ve KESK’e bağlı çok sayıda sendikanın yöneticisi de destek verdi.
Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, toplanma yerinde yaptığı konuşmada, konfederasyonun tüm gücünü bu eyleme yığması gerektiğini söyledi. İşçilere birbirlerine ve konfederasyonları Türk-İş’e güvenmeleri çağrısında bulunan Atalay, “Bu kavgayı sonuna kadar götüreceğiz” dedi.

‘İHALELER İPTAL EDİLSİN’

İşçiler Özelleştirme İdaresi’ne yaklaştıklarında ise polis barikatıyla karşılaştılar. Polis, işçilerin Özelleştirme İdaresi önünde basın açıklaması yapmalarına izin vermedi. Bunun üzerine polis barikatı önünde konuşmalar yapıldı. Tes-İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin okuduğu ortak basın açıklamasında “Sahip olduğumuz hakların budanmasını değil, genişletilmesini istiyoruz. hak ve kaznanımlara göz diken bir anlayışlar demokrasinin gelişemeyeceğine inanıyoruz” dedi. İşverenlere Yatağan, Yeniköy, Kemerköy ve Zonguldak Çatalağzı termik santralleri ve madenleri için teklif vermeme çağrısında bulunan Zengin, “Bu işçi sizi oralara sokmaz” dedi. Hükümete seslenerek yerel seçimler öncesi ihalelerin ertelendiğini hatırlatan Zengin, ihalelerin iptal edilmesi çağrısı yaptı.

‘İŞÇİ ÇADIR, SENDİKA MOLA DEDİ’

Öte yandan işçiler sendika yöneticilerinin basın açıklamasından sonra “Kurtuluş Parkı’nda oturarak mola veriyoruz” çağrısına tepki gösterdiler. Sendikanın kendilerini yarı yolda bıraktığını belirten işçilerden biri, “Biz buraya çadır kuracağız, diyerek geldik. Ancak polis izin vermeyince sendika da kararını değiştirdi. Biz geri dönmek istemiyoruz” dedi. İşçiler Özelleştirme İdaresi karşısında oturma eylemi başlattılar. Oturma eylemini sürdüren işçiler, ilerleyen saatlerde ihalenin yapıldığı ÖİB önüne yürümeye başladılar. Polis TOMA ve biber gazıyla işçilere saldırdı. 

POLİS SALDIRDI

Özelleştirme süreci hakkında bilgi almak için Kurtuluş Parkı'nda saat 17'ye kadar bekleyişlerini sürdüren Yatağan işçileri, bilgi almak için heyet gönderdi. Öncesinde içeri girecek heyetle beraber idare kapısına kadar yürümek isteyen işçiler polis biber gazıyla saldırdı. Polis saldırısında gazdan etkilenen işçiler, ambulansta tedaviye alındılar. Saldırının ardından Kurtuluş Parkı önündeki caddeyi trafiğe kapatan işçiler oturma eylemi yaptı. İşçiler, iş çıkışı olması vatandaşları mağdur etmemek için bekleyişlerini kaldırımda sürdürdüler. Heyetin içeriden çıkması üzerine işçiler tekrar Kurtuluş Parkı'nda toplandı. İşçiler bu sabah tekrar ÖİB önünde toplanmak üzere eylemi sonlandırdılar. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim isminin iadesi için imza kampanyası

SONRAKİ HABER

Manisa\'da 183 kişiye Gezi beraatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...