08 Nisan 2014 20:36

‘Tırnak mantarı kendi kendine iyileşmez’

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından, tırnak mantarı konusunda yapılan açıklamada, mantar enfeksiyonlarının kendi kendine iyileşmeyeceği, mutlaka tedavi edilmesi gerektiği vurgulandı.

‘Tırnak mantarı kendi kendine iyileşmez’
Paylaş

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından, tırnak mantarı konusunda yapılan açıklamada,  mantar enfeksiyonlarının kendi kendine iyileşmeyeceği, mutlaka tedavi edilmesi gerektiği vurgulandı. Tedavi edilmeyen mantarlı tırnak, selülit ve erizipel gibi yumuşak doku enfeksiyonlarına sebep olabiliyor.

UÜ’den yapılan açıklamada, mantarların, atlet ayağı olarak bilinen, ayak derisinin sık karşılaşılan bir mantar enfeksiyonuna sebep olduğu hatırlatıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu hastalıkta mantarlar derinin dış tabakası olan keratine yerleşir ve burada yaşarlar. Ancak tırnak gibi sert keratinin içine de girebilirler ve bu durum da tırnağın mantar enfeksiyonu ile sonuçlanır. Hasta olan tırnaklar sarımsı beyaz bir renk alırlar, kalınlaşır ve ufalanırlar. Daha seyrek olarak tırnak üzerinde beyaz lekeler ve çizgiler de görülebilir. Mantarlar en çok 1. ve 5. ayak tırnağına yerleşmeyi severler. El tırnaklarında ise birden fazla tırnak hastalanmışsa genellikle aynı elin tırnaklarıdırlar.  Tedavinin amacı tırnak mantarından kurtulmaktır. Tırnaklar sonra normal görünümüne kavuşacaktır. Ancak eğer tırnak mantara yakalanmadan önce de anormal yapıda ise tamamen temizlenmesi ve ilk halini alması oldukça zordur.”

NELER YAPILABİLİR?

Tırnakların kısa kuru ve temiz tutulmasını tavsiye eden Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından yapılan açıklamada şu uyarılarda bulunuldu: “Enfekte tırnak için ayrı bir tırnak makası diğer normal tırnaklarınız için ise ayrı bir tırnak makası kullanınız. Sadece tırnağın tedavisi yeterli olmaz, mantarla enfekte ayak deriniz için de mantar kremleri kullanınız. Ayaklarınızı kuru tutunuz, pamuklu çorap giyiniz, çoraplarınızı her gün değiştiriniz ve hava alabilen ayakkabılar giymeyi tercih ediniz. Tedavi esnasında sosyal aktivitelerinizi kısıtlamanıza gerek yoktur, ancak mantar hastalığının tekrarlamasını engellemek için yüzme havuzlarında, duşlarda ve hamam ve soyunma odalarında yalın ayak dolaşmayınız. Tedaviye başlamadan önce gebeyseniz, emziriyorsanız, dahili hastalıklarınız varsa veya farklı sebeplerden düzenli ilaç kullanıyorsanız doktorunuzu mutlaka bilgilendiriniz.”(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gençlerle konuşan adamı kaybettik!

SONRAKİ HABER

Dünyanın en iyi seyahat yeri İstanbul

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...