08 Nisan 2014 06:00

Çiftçinin borçları faizsiz ertelenmeli

Buğdaydan fındığa, ayçiçeğinden çeşitli meyve türlerine kadar tarımsal üretimde önemli ölçüde zarara neden olan don yüzünden büyük rekolte kaybı yaşaması beklenirken üreticinin borçlarının ertelenmesi talep ediliyor.

Çiftçinin borçları faizsiz ertelenmeli
Paylaş

Yusuf YAVUZ
Isparta

Buğdaydan fındığa, ayçiçeğinden çeşitli meyve türlerine kadar tarımsal üretimde önemli ölçüde zarara neden olan don yüzünden büyük rekolte kaybı yaşaması beklenirken üreticinin borçlarının ertelenmesi talep ediliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ve şubat aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin, meyve ağaçlarında çiçek tomurcuklarının erken farklılaşmasına yol açarak ağaçlarda dona karşı hassasiyete neden olduğunu belirtti.

ÜRETİMİN SÜRMESİ İÇİN

Bayraktar, çeşitli nedenlerle tarım sigortası yaptıramamış olan üreticilerin de oluşan zararlarını il/ilçelerde oluşturulacak olan Hasar Tespit Komisyonları marifetiyle mutlaka tespit ettirmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Bayraktar kuraklık, don, fırtına, aşırı yağış, sel, dolu gibi tabii afetlerin bolca yaşandığı ülkemizde üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve üretimini sürdürebilmesi için şu öneneyi getirdi: “Üreticilerimizin Ziraat Bankası, özel bankalar, Tarım Kredi Kooperatifleri, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borçları ile elektrik borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi, bir sonraki üretim dönemi için ihtiyaç duydukları finansmanın sağlanması bir zorunluluk olarak görülmektedir. TZOB olarak bu konuda gerekli girişimlerde bulunacağız” dedi.


İÇ ANADOLU, DOĞU ANADOLU VE GEÇİŞ BÖLGELERİ

Hububatta Konya, Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Yozgat, Nevşehir illerinde sararmalar görüldü. Aksaray’da şekerpancarı ve ayçiçeğinde de don zararı var Malatya’da kayısı, Amasya’da elma bahçelerinin tamamına yakını dondan etkilenirken, elmada, Niğde’de yüzde 70-80’lere ve Karaman’da yüzde 50’lere varan don zararı görüldü. Don zararı tarım alanlarında kayısı, şeftali, badem, erik ve elmalar ile bağlarda değişen oranlarda zarara neden oldu. Malatya’da kayısı, elma, şeftali, kiraz, ceviz ve bağlarda zarar meydana geldi. İç Anadolu’da elma üretiminin yoğun olarak yapıldığı Karaman’da don olayında erken uyarı istasyonlarından alınan verilere göre düşük sıcaklığın eksi 8 °C’lere ulaşması pembe rozet döneminde olan elmalarda yüzde 50’lere varan oranlarda zarara neden oldu. Yine Tokat ilinde bağ ve fındık alanları değişen oranlarda dondan zarar görüldü.


KARADENİZ BÖLGESİ

Bölgede yüksek kesimlerinde 250 ile 750 metre rakımda etkili olan kar yağışı fındıkta don riskinin artmasına neden oldu.
Yağan kar ve devamında sıcaklıkların eksi değere düşmesi nedeniyle Karadeniz Bölgesi’nde fındık ve kivi bahçelerinde özellikle yüksek kesimlerde yüzde 70-80’lere varan oranlarda don zararı meydana geldi. Don zararı en fazla Ordu, Giresun ve Trabzon il ve ilçelerinin yüksek kesimlerinde görülmekle birlikte, fındık üretiminin yapıldığı diğer illerde de yer yer zararlar oluştu.


AKDENİZ VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Adana ve Mersin’de yer yer oluşan soğuk hava, fırtına, dolu ve don narenciye, erik, kayısı, karpuzda zarara yol açtı. Kahramanmaraş İlinde başta ceviz olmak üzere birçok meyve gibi ürünlerde bazı alanlarda yüzde 100’e varan oranlarda don zararı gerçekleşmiştir.

ÖNCEKİ HABER

Van\'da panzerin çarptığı 12 yaşındaki çocuk ameliyata alındı

SONRAKİ HABER

‘Sandıkların yarısında usulsüzlük var’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...