07 Nisan 2014 14:32

Doğu ve Güney Ukrayna da ‘Rusya’ dedi

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’te, Rusya yanlıları güvenlik binalarını ele geçirdi. Rus Itar-Tass haber ajansı, Donetsk bölgesel yönetiminin bağımsızlık ilan ettiğini ve 11 Mayıs'ta Rusya'ya katılmak için referanduma gidileceğini bildirdi.

Doğu ve Güney Ukrayna da ‘Rusya’ dedi
Paylaş

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’te, Rusya yanlıları güvenlik binalarını ele geçirdi. Rus Itar-Tass haber ajansı, Donetsk bölgesel yönetiminin bağımsızlık ilan ettiğini ve 11 Mayıs'ta Rusya'ya katılmak için referanduma gidileceğini bildirdi.

Ajansın haberine göre, yerel konsey üyeleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "barış gücü kuvvetleri göndermesi" çağrısında bulundu. Ukraynalı yetkililer ise açıklamanın Rusya yanlısı göstericilerden geldiğini ve yerel yöneticilerin henüz bu kararları onaylamadığını söylüyor.

Interfax’ın bölgeden edindiği bilgiye göre, merkez yönetim binasında toplantı yapan grup “Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin” kurulduğunu ilan etti. Toplantıda alınan kararda, “Donetsk Halk Cumhuriyeti adına sadece Yüksek Konsey konuşma hakkına sahip. Diğer ülkelerle olan ilişkilerimiz ve sonrasındaki gelişmeler kamuoyu ile tartışılarak ve referandumla karar verilecek….” denildi.

Ukraynalı yetkililerin aktardığına göre protestocular Luhansk’taki güvenlik binasında cephaneliklere de el koydu. Göstericilerin baskını üzerine polis, Luhansk’a çıkan yolları kapattı. Protestocular Pazar günü Luhansk, Donetsk’in yanı sıra Harkiv’deki hükümet binalarını da basmıştı. Polisle çatışan göstericiler binalara Rus bayrağı asarak bağımsızlık için referandum çağrısı yaptı. Başkent Kiev'de de olağanüstü güvenlik toplantısı yapıldı.

Göstericiler, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in kitlesel gösteriler nedeniyle ülkeyi terk etmek zorunda kalmasının ardından Rusya Federasyonu’na bağlanan Kırım bölgesini örnek alıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki Rusça konuşan azınlığı koruma hakları olduğunu söylemişti. Ukrayna hükümetiyse Rusya'yı iç işlerine müdahale etmekle suçluyor.

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov, ülkenin doğusundaki bu hareketlerin arkasında Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya'ya sığınan Yanukoviç'in olduğunu öne sürdü.

Avakov, Facebook hesabındaki mesajında şöyle dedi: "Toplanan kişilerin sayısı çok değil ama çok saldırganlar. Durum kan akıtılmadan kontrol altına alınacak. Ama aynı zamanda hükümet binalarına, kolluk güçlerine ve diğer vatandaşlara saldıranlara karşı sıkı önlemler alınacaktır."

Bu arada, Rusya'nın Ukrayna ile sınır bölgelerindeki askeri yığınağının devam ettiği belirtildi.

FEDERAL YAPI ZORUNLU

Batılı ülkeler Rusya’ya yönelik yaptırımlarını artırırken, Moskova ise Ukrayna’da federal yapının kurulması konusunda talebini yineledi. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov yaptığı değerlendirmede, “Donetsk ve Ukrayna’nın diğer kentlerinde yaşanan olaylar gösteriyor ki, federal yapı olmadan ülkenin istikrara kavuşması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Doğu ve Güney Ukrayna’da yaşayan halkların talepleri dikkate alınmadan Ukrayna’da istikrarın sağlanmasının imkansız olduğuna değinen Puşkov, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi heyetinin bölgede yaptığı inceleme sonrasında bazı vekillerin Ukrayna sorununun komplike hale geldiğini, Kırım krizinin neden değil Kiev’de yönetimin anayasal olmayan yollarla devrilmesinin sonucu olduğunu belirttiğine dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dersim Belediyesi’nde nöbet değişimi

SONRAKİ HABER

Sahaya atlayan genci döverek öldürüp çöpe attılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...