06 Nisan 2014 17:38

Bölgede binler seçim hilelerine karşı yürüdü

BDP Diyarbakır, Van, Şırnak, Nusaybin ve Doğubayazıt’ta binlerce kişinin katılımı ile seçimlerde yapılan hileleri yürüyüşle protesto etti. Van, Doğubayazıt ve Nusaybin'de polis kitleye müdahale etti.

Bölgede binler seçim hilelerine karşı yürüdü
Paylaş

BDP Diyarbakır, Van, Şırnak, Nusaybin ve Doğubayazıt’ta binlerce kişinin katılımı ile seçimlerde yapılan hileleri yürüyüşle protesto etti.

Diyarbakır’da  Bağlar Dörtyol'dan Koşuyolu Parkı'na kadar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Diyarbakır İl eş başkanları M. Emin Yılmaz ve Zübeyde Zümrüt, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, Bismil Belediye Eş Başkanı Cemile Eminoğlu, merkez belediye eş başkanları, Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra binlerce yurttaş katıldı.

TÜRKİYE TARİHİNDE GÖRÜLMEMİŞ BİR KAOS


Kitle Koşuyolu Parkı'na vardıktan sonra açıklama yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, 6 gündür seçim sonuçlarının netleştirilmemesinin Türkiye'nin tarihinde görülmemiş bir kaos olduğunu belirtti. BDP olarak sundukları somut bilgi ve belgelere rağmen AKP ile paralel hareket eden il ve ilçe seçim kurullarının itirazlarının hiç birini kabul etmediğini kaydeden Zümrüt, " Seçimi bir referandum olarak gören Kürt halkı, iradesini demokratik özerkliğin inşasından yana kullandı. Devlet partilerine karşı tek başına yarışan HDP-BDP'nin elde ettiği başarıdan korkan, bu başarıyı hazmedemeyen AKP hükümeti ve AKP ile parelel hareket eden ulusalcı ve faşist oluşumlar Kürt halkının özgür iradesine karşı tek cephe oldular. Bu partiler blokuyla birlikte hareket eden, il ve ilçe seçim kurulları, halkımızın ortaya çıkan özgür iradesini sandıklarda boğmak istemektedirler. Kazandığımız belediyelere AKP, CHP ve MHP'nin yaptığı itirazları seçim kurullarınca defalarca kabul ederek oylar yeniden sayılmıştır. BDP olarak kazandığımız, Ağrı, Ceylanpınar, Birecik, Kozluk, Hasankeyf, Kurtalan, Ahlat, Kağızman, Gevaş, Dağpınar, Tatvan, Norşin vb. birçok yerde açıkça hile yapılmış, oylarımız çalınmış, yakılmış, yırtılmış ve kaybedilmiştir. Ağrı'da 15 kez oylar sayılmasına rağmen istedikleri sonucu alamadıkları için seçimi iptal edip yeniden seçim kararı almışlardır" dedi.

KISA SÜRELİ GERGİNLİK YAŞANDI

Ardından konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğna ise, bölgede seçimleri BDP'nin kazandığını belirterek, Türkiye'de ise seçimleri HDP'nin kazandığını aktardı. Aydoğan konuşma yaptığı esnada polis ses aracı, kitlenin bulunduğu alan yaklaşarak, "Şu anda yolu izinsiz olarak trafiğe kapatıyorsunuz, dağılın" demesi üzerine kitle, polis araçlarının bulunduğu alana yürüdü. BDP'lilerin araya girmesi ile kitle tekrardan konuşmaların yapıldığı alana döndü. Kitlenin dağıldığı esnada ise polisler kitlenin dağıldığı yöne TOMA ve akreplerle ilerlemesi, kitlenin tepkisini çekerken, bir kısım çocuk ise araçları taşladı.

VAN’DA YÜRÜYÜŞE POLİS MÜDAHALESİ

BDP Van İl Örgütü’nün, Ağrı’da yaşananları protesto etmek için binlerce kişinin katılımıyla yaptığı basın açıklamasından sonra Feqiyê Teyran Parkı’ndan Beşyol’a yapmak istediği yürüyüşe polis müdahalede bulundu. Açıklama öncesi BDP Van İl Örgütü önünde biraraya gelen gençler, “Bijî Serok Apo”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Şehid namirin” sloganları ile Feqiyê Teyran Parkı’na yürüdü. Burada yapılan açıklama sırasında polis önlemi arttırılırken, Cumhuriyet Caddesi TOMA ve çok sayıda çevik kuvvet polisi tarafından barikatla kapatıldı. Ardından Beşyol’a doğru yürüyüşe geçmek isteyen kitleye polis engel oldu.

Yapılan görüşmelerin ardından polis barikatı açılmazken gençler Maraş Caddesi’nden BDP il binasına doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Maraş Caddesi Kavşağı’na da barikat kuran polisler, TOMA ve tazyikli su ile gençlere müdahale de bulundu. Müdahale sırasında Van BDP il yöneticisi İskender Kutluk başta olmak üzere çok sayıda kişi yaralandı.

DOĞUBAYAZIT'TA MÜDAHALE: 6 GÖZALTI

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde Ağrı'da BDP'nin kazandığı seçimlerin iptal edilmesini protesto eden yüzlerce kişi BDP ilçe binası önünde bir araya geldi. Kepenklerin dünden beri kapalı olduğu ilçede, yoğun önlem alan polisler, Tazyikli su ve gaz bombaları ile BDP önünde bekleyen kitleye müdahalede bulundu.

Gençler, polise taş ve havai fişeklerle karşılık verirken, olaylar, 1 Nolu Iğdır, Büyük Ağrı Caddesi ile ve Ehmedê Xanî Mahallesi'ne yayıldı. Müdahalelerde 6 kişi gözaltına alınırken, BDP ilçe binası önünde çok sayıda polis TOMA ve zırhlı araçlarla bekliyor.

SEÇİM HİLELERİ ŞIRNAK'TA KINANDI

Ağrı ve Ceylanpınar başta olmak üzere birçok yerde AKP'nin seçimlere hile karıştırarak BDP'nin kazandığı yerleri elinden alma girişimi Şırnak'ın Cizre ilçesinde yürüyüşle kınandı. İlçe binası önünde bir araya gelen aralarında belediye eş başkanları ve sivil toplum temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişi, "Ya onurlu bir barış ya görkemli bir direniş", "Serekanye, Norşin, Ağrı, Akdeniz, bizimdir bizim kalacak", pankartları açarak yürüyüşe geçti.

Hükümet konağı önünde son bulan yürüyüşün ardından konuşan BDP Cizre İlçe Eş Başkanı Ahmet Çeter, "Kürt halkının büyük bedellerle kendini yönetmek için ortaya koyduğu irade teslim alınmaya çalışılıyor. BDP olarak kirli hesaplar yaparak kirli kazanımlar elde etmek isteyen tüm kesimleri lanetle ve şiddetle kınıyoruz" dedi. Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.

NUSAYBİN’DE YÜRÜYÜŞE POLİS MÜDAHALESİ



Mardin’in Nusaybin ilçesinde, Ağrı, Ceylanpınar, Ahlat ve Norşin başta olmak üzere bir çok merkezde yapılan seçim hilelerine tepki göstermek amacıyla Fırat Mahallesi’nden İpekyolu’na yürümek isteyen kitleye polis müdahalede bulundu. Aralarında BDP Nusaybin İlçe eş başkanları Abdulbari Eren ve Zinnet Alğat, Nusaybin Belediye eş başkanları Sara Kaya ve Cengiz Kök ile Belediye Meclis üyelerinin bulunduğu yüzlerce yurttaş, “Ceylanpınar’ı AKP’ye ve çetelere bırakmayacağız”, “Kürdistan’ı AKP ve çetelerine bırakmayacağız” pankartları eşliğinde yürümek istedi.

Kitleye polis tazyikli su ve gaz bombaları ile müdahalede bulunurken, kitle içerisinde bulunan YDG-H üyesi bir grup genç ise taşlarla karşılık verdi. Olaylar kitlenin ara sokaklara dağılmasıyla sona erdi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Unutulmayan 90’lar

SONRAKİ HABER

Adana\'da oylar yeniden sayılacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...