05 Nisan 2014 20:03

Emek Sineması inşaatını mühürlediler

Tarihi sinemanın yıkımını protesto etmek için basın açıklaması yapan Emek Sineması Platformu üyeleri, sinemayı çevreleyen inşaat sahasına "Emek Sineması İnşaatı mühürlenmiştir. İstanbul halkı" yazılı pankartı astı.

Emek Sineması inşaatını mühürlediler
Paylaş

Tarihi sinemanın yıkımını protesto etmek için basın açıklaması yapan Emek Sineması Platformu üyeleri, sinemayı çevreleyen inşaat sahasına "Emek Sineması İnşaatı mühürlenmiştir. İstanbul halkı" yazılı pankartı astı.

İstanbul Film Festivali'nin ilk günü Emek Sineması Platformu tarihi Emek Sineması'nın yıkımını sinema önünde düzenlediği basın açıklaması ile protesto etti. Çok sayıda yaşam alanı savunucusunun ve sanatsever katıldığı eyleme, sinema ve tiyatro oyuncuları ise sahne kostümleri ile katıldı.

İlk olarak Emek Sineması önünde toplanan yüzlerce kişi, "Bu inşaat duracak Emeğin kapısı sokağa açılacak" yazılı pankart açtı. "Hırsızlar halka hesap verecek", "Devleti yıkalım sinema yapalım", "Bu inşaat mühürlenmiştir. İstanbul halkı", "Sevgi neydi? Sevgi, iyilikti, dostluktu, emekti", "Hey dostum Emek'i yavaş yere bırak", "Yağmanın talanın karşısında halkın mimarları var", "Emek mücadelesi sandığa sığmaz" yazılı dövizlerin taşındığı eylemde "Emek bizim İstanbul bizim," "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Demirören yıkılsın Tayyip altında kalsın" sloganlarıyla tarihi sinemanın yıkımının protesto edildiği eyleme Direnişin Ritimleri isimli grup da çaldıkları enstrümanlarla destek verdi. Eylemde basına açıklamasını Emek Sineması Platformu'ndan Senem Aytaç yaptı.

'TARİHİ BİNALARDA GERİ DÖNÜLMEZ HASARLAR OLUYOR'


İstanbul'da tarihi binalarda yapılan inşaatların geri dönülmez hasarlara neden olduğuna dikkat çeken Aytaç, "Bugün yine buradayız, çünkü sokaklarda haykıran binlerin ısrarlı itirazlarına rağmen, Kamer İnşaat'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Beyoğlu Belediyesi'nin onayıyla yıktığı Emek Sineması'nın yerine yapılacak olan AVM'nin inşaatı, bugün Serkildoryan'a, Melek Apartmanı'na, Yunan Konsolosluğu binasına geri döndürülemeyecek zararlar veriyor" dedi.

'BEYOĞLU BELEDİYESİ YASADIŞI İNŞAATI İZLİYOR'

İnşaatın, işçilerin can güvenlikleri de hiçe sayılarak devam ettirildiğini dile getiren Aytaç, Beyoğlu Belediyesi'nin tüm bu hukuk dışılıklara rağmen inşaata göz yumduğunu söyledi. TMMOB Mimarlar Odası'nın inşaatla ilgi suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Aytaç, buna rağmen yargının suç duyurusunu işleme dahi almakta direndiğini kaydetti. Aytaç, "Gözler kör, kulaklar sağır. Beyoğlu Belediyesi oturduğu yerden bu yasadışı inşaatı seyretmeye devam ediyor" dedi.

İNŞAATI MÜHÜRLEDİLER'

"Hukuksuzluğa ve talana" geçit vermemek için mücadele birlikteliğine vurgu yapan Aytaç, tarihi Emek Sineması'nı yeniden ve bulunduğu yerden yapılmasını önermeyen hiçbir projeye izin vermeyeceklerini söyledi. Aytaç, "Çevre binalarda oluşan zararlar nedeni ile tehlike oluşturan, işçilerin can güvenliğini yok sayan bu yasadışı inşaatın biran evvel durdurulmasını talep ediyoruz" dedi. Açıklamanın ardından yurttaşlar tarihi sinemanın etrafını çevreleyen inşaat alanına "Emek Sineması inşaatı mühürlenmiştir. İstanbul halkı" yazılı pankartı astı.
 

Eylemde inşaat alanının yanındaki İstiklal Caddesi'nin tarihi dokusu bozularak yapılan Demirören AVM de slogan ve alkışlarla protesto edildi. Yüzlerce kişi slogan atarken bir grup yaşam alanı savunucusu, "Sermaye meydanları yıkılacak Emek meydanı kurulacak" yazılı pankartı Demirören AVM'ye astı. Güvenlik güçlerinin pankartı indirmesi üzerine grup ve güvenlik görevlileri arasında kısa süreli tartışmalar yaşandı. Güvenlik görevlilerinden pankartı alan grup, pankartı yeniden Demirören AVM'nin ikinci katına alkışlar ve "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganları ile astı.

Bir süre asılı kalan pankartın indirilmesi ile eylem sona erdi. (İstanbul/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Akdeniz\'de CHP\'ye ikinci ret

SONRAKİ HABER

Kuyuya düşen 6 yaşındaki Ahmet öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa