04 Nisan 2014 06:00

İhtisas Hastanesinde kayıplı kadro

Ankara’da, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “geçici işçi” statüsünde çalışırken, 5620 sayılı Yasa gereğince kadroya alınan çalışanların 12- 20 yıllık hakları gasbedildi.

İhtisas Hastanesinde kayıplı kadro
Paylaş

Ankara’da, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “geçici işçi” statüsünde çalışırken, 5620 sayılı Yasa gereğince kadroya alınan çalışanların 12- 20 yıllık hakları gasbedildi. En az 4 derece kayıpları olan sağlık çalışanları intibak beklerken, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Levent Tüzel konuyu Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na sordu.

1995-1996 yıllarında önce İş Kanunu’na tabi geçici işçi olarak çalışan sağlık çalışanları, 2007 yılında çıkarılan yasa gereğince 657 sayılı Yasa’nın 4-b maddesine tabi sözleşmeli personel statüsüne geçirildiler. Devlet Memurları Kanunu’nda (DMK) yapılan değişiklik ile 28 Kasım 2011’de 657 sayılı DMK’nin 4-a maddesi kapsamında memur kadrosuna atanan 148 civarındaki çalışanlar şimdi intibak bekliyor.

ÇALIŞANLAR ARASINDA AYRIM

Diğer hastanelere gönderilenler dışında sayıları 148 civarında olan bu sağlık çalışanlarının, 12 ila 18 yıl arasında hakları gasbedildi. En düşük 4 dereceye denk gelen kayıplarının karşılanmasını, intibaklarının yapılmasını bekleyen hastane çalışanları sorunlarını Levent Tüzel aracılığıyla Meclise, Sağlık Bakanına ilettiler.
Levent Tüzel’in verdiği soru önergesinde, söz konusu çalışanlarla aynı tarihte ve statüde başlayan hemşire, sağlık memuru ve teknisyen kadrosundaki diğer personelin, başladıkları andan itibaren çalıştıkları sürenin göz önüne alındığını hatırlatılarak, çalışanlar arasındaki bu ayrıma dikkat çekildi.

‘12-20 YILLIK KAYIPLAR VAR’

20 yıla kadar çalışma süreleri olan bu sağlık çalışanlarının şimdi 6 yıllık memur maaşı aldıklarının altını çizen Tüzel, “Çalışma barışını olumsuz etkileyen ve hak gasplarına yol açan bu ayrımcı uygulamanın giderilmesi gerekmektedir” dedi.
Tüzel, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’na şu soruları sordu:
* 20 yıldır aynı hastanede ve aynı pozisyonda, aynı işi yapan bir sağlık çalışanının, yıllık izin süresi, ücret, mali ve özlük hakları bakımından 6 yıllık çalışan birinin haklarıyla eşitlenmesi, 14 yıllık hizmetinin yok sayılması hak gaspı değil midir?
* 5620 sayılı Kanun uyarınca 4-b sözleşmeli personel pozisyonuna atanırken bu sağlık emekçilerine geçici işçi pozisyonunda çalıştıkları yıllar için tazminat ödenmediğine göre bu personelin, önceki çalışma sürelerinin de kademe derecelerinin belirlenmesinde dikkate alınması gerekmez mi?
* Aynı yıl, aynı pozisyonda (geçici işçi) işe başlayan hemşire, sağlık memuru ve teknik elemanların Hastanede geçen tüm hizmetlerinin memuriyetteki kademe derecelerinin belirlenmesinde dikkate alınırken, ücret ve özlük hakları 20 yıl üzerinden hesaplanırken, bu sürelerin memurların kademe derecelerinin hesaplanmasında dikkate alınmaması ayrımcılık ve adaletsizlik değil midir?
* Bu personelin sözleşmeli statüye geçirilmeden önce geçici işçi olarak görev yaptıkları dönemdeki hizmet sürelerinin dikkate alınarak kademe ve derecelerinin yeniden belirlenmesine dair Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Var ise, ne aşamadadır ve ne zaman uygulanması planlanmaktadır? (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Suskun bir ülke: Afganistan

SONRAKİ HABER

İsa Kahraman\'ı doğum gününde yalnız bırakmadılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...