03 Nisan 2014 18:40

Mardin'de DEDAŞ işçileri eylemde

Mardin Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'de (DEDAŞ) çalışan taşeron işçiler, emeklerinin sömürüldüğünü belirterek acil durumlar dışında arızaya çıkmayacaklarını duyurmak amacıyla basın açıklaması yaptı.

Mardin\'de DEDAŞ işçileri eylemde
Paylaş

Mardin Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'de (DEDAŞ) çalışan taşeron işçiler, emeklerinin sömürüldüğünü belirterek acil durumlar dışında arızaya çıkmayacaklarını duyurmak amacıyla basın açıklaması yaptı. Nusaybin ilçesinde de DEDAŞ elektrik arıza ekibinde çalışan işçiler, başka işlere gönderildiklerini ve can güvenlikleri olmadığı için 2 gündür iş bırakıyor.

Türk-İş'e bağlı Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) üyesi 260 taşeron işçisi, DEDAŞ Kızıltepe Cumhuriyet Mahallesi Trafo Merkezi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan TES-İŞ Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Ali Öncü, işverenlerin haklarını gasp ettiğini ve kendilerini polis zoruyla tuttuklarını ifade ederek, baskılara karşı boyun eğmeyeceklerini söyledi. Emeklerinin sömürüldüğünü, çalışma güvenliklerinin olmadığını, vardiya sistemine uyulmadığını ve her ay maşlarının gecikmeli ve eksik ödendiğini söyleyen Öncü, DEDAŞ Mardin İl Müdürlüğü ve bağlı ilçe işletme başmühendislikleri iş yererinde Elektrik arıza bakım ve onarım işlerinde 260 üyelerinin iş kanunundan doğan hakların ayaklar altına alındığını ifade etti. Öncü, "Vardiyalı çalışan üyelerimize çalıştıkları vardiyalarını çalışarak tamamladıktan sonra en az 11 saat hatta sistemsel uygulama gereği 16 saat dinlendikten sonra tekrardan vardiyalara girmeleri yasal zorunluluk iken üyelerimizin 8 saat dinlemeden sonra tekrar vardiyaya girmektedir. Bu uygulamanın suç belgesi olan vardiya çizelgesi hiç bir sakınca görülmeden iş yerlerinde asılmaktadır. Türkiye'de hukuk devleti varsa şayet derhal bu duruma el koymalı ve gereği yapılmalıdır" dedi.

Üyelerinin çalışırken kullanmaları gerekirken ve iş güvenlik malzemelerinin çok önemli bir kısmının iş yerlerine bulunmadığını dile getiren Öncü, güvenlik malzemeleri olmadan üyelerinin işe çıkarılmalarının bir suç olduğunu kaydederek, "Bu suçun işlenmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından işçiler iş yerini terk etmedikleri gibi acil durum dışında arızaya çıkmayacaklarını söyledi.

NUSAYBİN'DE DEDAŞ İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI

Mardin'in Nusaybin ilçesinde DEDAŞ elektrik arıza ekibinde çalışan işçiler, sorumlu oldukları işler dışında işlerde çalıştırdıkları için DEDAŞ İlçe Müdürlüğü önünde iş bırakma eylemi başlattı. Emekçilerin dün başlayan eylemine destek olmak isteyen Nusaybin TES-İŞ Diyarbakır 1 Nolu Şube Başkanı Ali Öncü ve mahalle muhtarları da, DEDAŞ binası önüne geldi. Emekçiler, mazeret izni bile kullanamadıklarını, can güvenlikleri olmadan sivil giysilerle elektrik arızalarına gönderildiklerini belirterek, yetkililerin Ali Öncü'yü muhatap olarak kabul edene kadar işe başlamayacaklarını aktardı. Nusaybin Muhtarlar Derneği Başkanı ve Yenişehir Mahallesi Muhtarı Şakir Acar da, son zamanlarda kendilerini devlet ve DEDAŞ yetkilisi olarak tanıtan birçok kişinin Nusaybinlilerin evlerine girerek hırsızlık yaptığını dile getirdi.

Türkiye Muhtarlar Federasyonu Nusaybin Şube Başkanı Latif Aslan ise, Nusaybin'de yabancı ekip kabul etmediklerini ve Nusaybin'de var olan personelin her zaman arkasında olacaklarını kaydetti. (Mardin/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

‘Sanat anka kuşu gibidir’

SONRAKİ HABER

Yalova\'da bu kez AKP itiraz etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...