03 Nisan 2014 09:43

22 yıl sonra Cizre'ye başkan olarak döndü

BDP’li 27 yaşındaki Leyla İmret, 22 yıl Almanya'da yaşadıktan sonra geri döndüğü Cizre'nin en genç ve ilk kadın belediye başkanı seçildi ve hikayesini anlattı...

22 yıl sonra Cizre\'ye başkan olarak döndü
Paylaş

BDP’li 27 yaşındaki Leyla İmret, 22 yıl Almanya'da yaşadıktan sonra geri döndüğü Cizre'nin en genç ve ilk kadın belediye başkanı seçildi ve hikayesini anlattı: “Belediye halkın belediyesidir. Onların fikirlerini alacağız. Avrupa ülkelerinde de kaldığım için, Cizre’nin kısa bir zamanda onlarla kardeş belediye olmalarını sağlayıp, ilçemizde kısa zamanda kadının sesinin daha çok duyulabileceğini umuyorum. Çünkü artık insanların daha mutlu ve huzurlu olması için çaba göstermeye devam edeceğiz.”
BDP’den 36 bin 403 oy alarak Şırnak'ın Cizre Belediye Başkanlığı'nı kazanan 27 yaşındaki Leyla İmret, kadın başkan olarak ilçede bir ilki gerçekleştirdi.

Leyla İmret, Cizreliler’den yüksek oy desteğini almanın yanısıra, Türkiye’nin en genç belediye başkanlarından biri de oldu. Ancak Cizre’yle 22 yıl süren bir ayrılık girmiş arasına. İmret, öyküsünü Amerika’nın Sesi’ne anlattı.
5 yaşındayken babasını kaybettiğini dile getiren İmret, “Ondan sonra ailenin üstünde çok baskılar olduğu için 1993’te Mersin’e göç etmek zorunda kaldık. 1996’da da Almanya’ya göç ettik. 17 sene orada yaşadım. Orada halam ve dayımın yanında kaldım. O süreçte kültür kurumlarında çalıştım eğitimin yanı sıra. 2013’te de kesin dönüş yaptım. Sekizinci aydan beri ülkemin hasretinden ve ailemin de burada yaşamasından dolayıydı kesin dönüş kararım. Kesin dönüş yaparken aklımda böyle bir karar yoktu” dedi.
“22 yıl sonra döndüğünüzde çocukluğunuzda bıraktığınız Cizre’yi bulabildiniz mi?​” sorusuna yanıt veren İmret, şunları kaydetti:
“Ben 5 yaşındayken babamı kaybettiğim için kötü anılar vardı hep. Güzel şeyler yoktu. Çünkü 90’lı yıllarda Cizre’de baskı vardı. Ölümler çoktu. Savaş alanı gibiydi Cizre’miz. Merak ediyordum hep. Doğduğum yeri sokak sokak gezmek hayalimdi. Eski evimizi görmek hep hayalimdi ve ilk yaptığım şey de buydu. Orada babamı kaybetmiştim. Sonra babamın yanına gittim mezarına. Ve o gün kendimi burada, buraya ait buldum. Geldikten sonra da halkım için bir şeyler yapmak istedim. En iyi şekilde halkıma hizmet etmek istiyorum.
Böyle büyük bir oranla kazanmak ayrıca onur verici bir şeydi. Her oyun, halkın verdiği bir hak düşüyor üstüme. Bu da büyük bir ağırlıktır. Ben de en güzel şekilde halkıma hizmet edeceğim. Belediye halkın belediyesidir. Onların fikirlerini alacağız. Cizre’nin ilk etapta hangi sorunu varsa onları çözeceğiz. Avrupa ülkelerinde de kaldığım için, Cizre’nin kısa bir zamanda onlarla kardeş belediye olmalarını sağlayıp, ilçemizde kısa zamanda kadının sesinin daha çok duyulabileceğini umuyorum. Çünkü artık insanların daha mutlu ve huzurlu olması için çaba göstermeye devam edeceğiz.
Cizre’de ilk ihtiyaç duyulan şeyler oksijenin iyi olması ve temiz sudur. Bunlar hemen zaten hallolacak. Burası çok değerli ve tarihi bir bölge. Bu değerlere sahip çıkılacak ve insanların daha rahat edeceği bir şehir haline getirmeye çalışacağım.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

YSK yolu kapandı!

SONRAKİ HABER

Bitlis kadın rengiyle şekillenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...