02 Nisan 2014 20:46

Ayla Akat Ata: Hasankeyf kararı önceden alınmış

30 Mart yerel seçimlerinde usulsüzlük ve hile yapıldığı iddiasıyla Batman'ın Hasankeyf ilçesinde BDP'nin yaptığı seçimlerin iptali ve yenilenmesi talebi oy birliğiyle reddedildi.

Ayla Akat Ata: Hasankeyf kararı önceden alınmış
Paylaş

30 Mart yerel seçimlerinde usulsüzlük ve hile yapıldığı iddiasıyla Batman'ın Hasankeyf ilçesinde BDP'nin yaptığı seçimlerin iptali ve yenilenmesi talebi oy birliğiyle reddedildi. Yaklaşık 20 dakika içerisinde yapılan inceleme sonucunda hemen hazırlanan gerekçeli kararda, delillerin yetersiz ve seçimin sonucunu değiştirebilecek türde olmadığı belirtildi.

Batman'ın Hasankeyf ilçesinde yapılan seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle Hasankeyf İlçe Seçim Kurulu’na itiraz eden Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) seçimlerin iptali ve yenilenmesine yönelik talebi reddedildi. Kararın gerekçesinde ise BDP'nin itiraz talebinde sunduğu delillerin yetersiz olduğu ve bu delillerin seçim sonuçlarını değiştirmeyeceği belirtildi.

Hasankeyf'te BDP adayı Murat Tekin'in seçimi 9 oyla AKP adayı Abdülvahap Kusen'e kaybettiği açıklanmıştı. Hasankeyf, elektriklerin kesildiği seçim merkezlerinden biriydi. BDP'liler elektriklerin kesildiği sırada polisin sandıklara müdahale ettiğini ve BDP'nin önde götürdüğü seçimi böyle kaybettiğini öne sürmüştü.

AYLA AKAT ATA: DELİLLER İNCELENMEDİ BİLE

Saat 16.00'da başlayan karar toplantısına katılan BDP Milletvekili Ayla Akat Ata ve BDP Batman İl Başkanı Serdar Atalay gerekçelerini bildirip kararı beklemek için dışarı çıktı. Hemen sonrasında verilen karara Akat Ata, "Bu karar önceden hazırlanmış ve sunduğumuz deliller incelenmeden alınmıştır" diyerek tepki gösterdi. Hasankeyf seçimine yapılan itirazı reddeden kararda şu ifadelere yer verildi: "İddia edilen seçim belgelerinin incelemesinde sandık kurulu tarafından müşahit ve siyasi parti temsilcilerine bilgi amaçlı partilerin oy sayısını gösteren örnek: 53, örnek: 54 ve örnek: 51 fotokopileri olduğu anlaşılmadığından, 1 adet mühürlü Hasankeyf belediye meclis üyeliği oy pusulasının ise nereden bulunduğu veya hangi sandığa ait olduğu tespit edilemedi. Güvenlik görevlilerin görevli olduğu sandıklarda örnek: 142 belgesi ile oy kullanır ve o belge hukuki bir değeri olmadığı kullanan kişinin sorumluluğunda olduğu, Hasankeyf İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına seçim sayı döküm belgelerinin teslimi sırasında yapılan incelenmesinde, 1002 nolu sandık seçmen listesinin 1'nci sayfası olmadığı tespit edilmiş olup ve 30.03.2004 gün ve saat 23.55'te tutulan tutanak ile kayıt altına alınmıştır. 1002 nolu sandık seçmen listesinde kullanılan oylar ile imzalar karşılaştırıp sonucun rakamı ve imzaların sayısı eşit olduğu herhangi bir usulsüzlüğün olmadığı ve seçime herhangi bir etki edecek veya seçimin sonucunu değiştirecek belgeler olmadığı, incelenen kamera kayıtlarında seçimin iptalini gerektirir şaibeli herhangi bir duruma rastlanmadığı, açıklanan nedenlerle itirazın reddine karar vermek gerekmiştir."

Talebi reddeden İlçe Seçim Kurulu'nun kararının altına İlçe Seçim Kurulu Başkanı Metin Acar, Seçim Katibi Aziz Arslan, Memur üyeler Mehmet Vural Beştaş ve Nedim Aslan, AKP temsilcisi Kutbettin Yurderi, BBP temsilcisi Mustafa Ölük ve Saadet Partisi temsilcisi Mehmet Nur Sağlam imza attı. CHP temsilcisi Saddam Kavak ise toplantıya katılmadı.

'HALKIN İRADESİ YOK SAYILMAK İSTENİYOR'

Konuyla ilgili Batman Adliyesi önünde sabahtan itibaren bekleyen yüzlerce kişiye kararla ilgili açıklama yapan BDP Batman İl Başkanı Serdar Atalay, "İlçe Seçim Kurulu’na itirazlarımız sonucu vermiş olduğu kararda tüm gerekçeler reddedilmiştir. İlçe Seçim Kurulu 20 dakika içerisinde hem 1002 nolu hem de 1007 nolu sandığın tek tek sayılıp zarfların üzerindeki mührün kontrol edildiğini buradaki gerekçelerin reddedildiğini yazılı olarak bize tebliğ etti. Bu zaman dilimi bile gösteriyor ki bu kısa zaman içerisinde iki sandığın oyları incelenemeyeceği, verilen bu kararın aslında daha önceden verilmiş olduğu ve basit gerekçelerle yine bu halkın asıl sandığa yansıtmak istediği iradenin yok sayılmak istendiği açıkça anlaşılmıştır. Biz buradan bir kez daha başta Hasankeyf halkı olmak üzere tüm Batman halkına iradelerine sahip çıkmalarını ve bu yapılan usulsüz işlem karşısında mücadelemizi buradan sonlandırmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Yarın tekrar Hasankeyf'te yapılan ahlaksızlık ve usulsüzlükler karşısında seçimlerin iptali için İl Seçim Kurulu’na itiraz dilekçelerini sunacağız. Tüm halkımızın bu konuda duyarlı olmaları ve özellikle Hasankeyf halkının Hasankeyf tarihinin yok olmaması adına seçmiş oldukları BDP temsiliyetini hayata geçirmesi adına burada verilecek olan itirazımızla örgütsel bir birlik sağlayıp iradelerine sahip çıkma yönünde çağrıda bulunuyoruz. Bu hukuksuzlukların bu halka reva görülmeye devam etmemesi gerekiyor. Her seçimde yaşadığımız ve bu halkın sandığa yansıtmak istediği iradeler yine hükümet ve kendini tüm Türkiye'nin sahibi olarak gören güçler tarafından ipotek altına alınmak isteniyor. Biz bu güçlere geçit vermemek adına ve Hasankeyf'i yaşatabilmek adına bu itirazlarımızı sonuna kadar sürdüreceğimizi belirtmek istiyoruz. Halkımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.

KOZLUK İÇİN KARAR ÇIKMADI

Kozluk ilçesi için de BDP'nin İl Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz başvurusuna dikkat çeken Atalay, Kozluk ile ilgili kararın yarın olmasa da en geç Cuma günü verileceğini ifade etti. Atalay, yarın saat 10.00'da Hasankeyf için itirazlarını yineleyeceklerini belirtirken, herkesi Batman Adliyesi önünde oylarına sahip çıkmaya çağırdı. Atalay'ın açıklamaları ardından kitle "Direne direne kazanacağız", "Hırsızlar halka hesap verecek" ve "Hasankeyf'e uzanan eller kırılsın" sloganları eşliğinde yarın tekrar aynı yerde toplanmak üzere dağıldı.

SORU İŞARETLERİ

BDP, itiraz talebini çöpte bulunan ve BDP'nin açık farkla önde olduğu oy tutanaklarına ve polis memurlarının seçim akşamı oy sayımları yapılırken yaşanan elektrik kesintisinde sayımların yapıldığı salonlara müdahale ederken görüldüğü güvenlik kamerası görüntülerine dayanarak yapmıştı. Kamera görüntülerini ve çöpten çıkan oy tutanaklarını da yeterli delil saymayan İlçe Seçim Kurulu’nun yaklaşık 20 dakikalık bir sürede BDP'nin sunduğu delilleri incelediğini, oy torbasındaki oyları tekrardan saydığını söylemesi ve yaklaşık iki sayfalık kararın yazılması ise kafalarda soru işaretleri bıraktı. (Batman/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ergenekon\'da gerekçeli karar açıklandı

SONRAKİ HABER

Viranşehir\'de oylar yeniden sayıldı, BDP farkı açarak kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa