01 Nisan 2014 17:40

Rusya, Kırım'dan asker çekmeye başladı

Kırım’ı topraklarına katan Rusya, sınırda bulundurduğu askerlerinin bir kısmını çekmeye başladığını açıkladı. Ancak ne kadar askerin çekildiği bilinmiyor.

Rusya, Kırım\'dan asker çekmeye başladı
Paylaş

Kırım’ı topraklarına katan Rusya, sınırda bulundurduğu askerlerinin bir kısmını çekmeye başladığını açıkladı. Ancak ne kadar askerin çekildiği bilinmiyor.

Dün bir araya gelen Polonya, Fransa ve Almanya Dışişleri bakanları Ukrayna ile ilgili Rusya’nın da dahil olacağı uluslararası bir konferans çağrısında bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier bu çağda sınır değişikliklerinin yeni çatışmalara yol açabileceği uyarısında bulunarak, “Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasından yüz yıl sonra, İkinci Dünya Savaşı’ndan 75 yıl ve bitişinden 70 yıl, Soğuk Savaş’ın ise bitmesinden 25 yıl sonra bu yüzyılda sınır değişiklikleri artık yaşanamaz. Bu yeni çatışmalar doğurur.” dedi.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rus Mevkidaşı Sergey Lavrov ile dört saat süren “samimi” görüşmelere rağmen Ukrayna konusunda bir gelişme kaydedilmediğini açıkladı. Kerry, Lavrov’a ABD’nin hâlâ Rusya’nın Kırım’ı almasını “yasa dışı ve gayri meşru” olarak gördüğünü, Ukrayna’nın geleceği konusunda hiçbir kararın Kiev hükümetinin katılımı olmadan alınamayacağını ilettiğini söyledi.

Kerry Paris’teki basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Ukrayna’nın meşru hükümetinin masada yer almadığı bir durumda ilerlemeyi kabul etmeyeceğiz. Prensibimiz bellidir: Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında bir karar alınamaz.” dedi.

Ayrı bir basın toplantısında Lavrov herhangi bir işgal planları olmadığını vurguladı.

Lavrov, Rus kökenli Ukrayna vatandaşlarının haklarını geliştirme ve “milislerin ve provokatörlerin” silahtan arındırılması konusunda Ukrayna hükümeti ile çalışma konusunda Kerry ile anlaştıklarını belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Güroymak\'ta BDP\'nin kazandığı kesinleşti

SONRAKİ HABER

Fransa’da seçim istifası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa