27 Mart 2014 23:38

‘Tansiyonunuzu doktora ölçtürmeyin’

İngiltere’de Exeter Üniversitesinin binden fazla hastayı inceleyerek yaptığı araştırmaya göre, tansiyon ölçümlerinde doktorlar, hemşirelere kıyasla daha yüksek sonuçlar elde ediyor.

‘Tansiyonunuzu doktora ölçtürmeyin’
Paylaş

Tansiyon dolaşım sistemi atardamarları içindeki kanın basıncıdır ve genellikle hemşireler tarafından ölçülür. İngiltere’de Exeter Üniversitesinin binden fazla hastayı inceleyerek yaptığı araştırmaya göre, tansiyon ölçümlerinde doktorlar, hemşirelere kıyasla daha yüksek sonuçlar elde ediyor.  Araştırmacılar, çıkan sonuçlar arasındakı farkın hastaların doktor gördüklerinde endişelenmelerinden kaynaklanabileceğini söylüyor.
Uzmanlar araştırma sonuçlarının  doktorların tansiyon ölçmek için  doğru kişiler olmayabileceğini gösterdiğini belirtiyor. Uzmanlar, doktorların ölçüm sonucuna göre bazı hastaları tedaviye yönlendirmeleri için tansiyonun kronik şekilde artması ya da düşmesi gerektiğini, aksi halde gereksiz bir tedavinin istenmeyen yan etkilere yol açacağını belirtiyor.

YÜKSEK TANSİYON VE RİSKLERİ
Uzmanlar, hastaların doktor ziyaretlerinde strese kapılmalarının tansiyon artışına yol açabileceğini söylüyor. Doktorlar daha doğru sonuç elde etmek için hastalara giderek artan oranda, evde istedikleri zaman tansiyonlarını ölçebilecekleri cihazlar veriyor. Yüksek tansiyonun tespiti ise kalp krizi ve felç riskinin azaltılması açısından önemli. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

10. Uluslararası Kar Film Festivali’nde ödüller dağıtıldı

SONRAKİ HABER

TRT, AKP’yi 32, BDP’yi 2 saat yayınlamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa