23 Mart 2014 10:37

Kazlıçeşme’de barış iradesi

İstanbul’daki Newroz mitinginin adresi Kazlıçeşme’de “özgürlük ve barış” iradesi öne çıktı. İstanbullular sabahın erken saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Meydanı’na aktı.

Kazlıçeşme’de barış iradesi
Paylaş

(Haber ve fotoğraflar: Eda Yıldırım, Vedat Yalvaç, Metin Akarsu)

İstanbul’daki Newroz mitinginin adresi Kazlıçeşme’de “özgürlük ve barış” idaresi öne çıktı. İstanbullular sabahın erken saatlerinden itibaren Kazlıçeşme Meydanı’na aktı.
HDP İstanbul İl Örgütü tarafından “Özgür Önderlik, Özgür Kürdistan” sloganıyla düzenlenen Newroz kutlaması Zeytinburnu Kazlıçeşme Meydanı’nda yapıldı. Farklı halklar ve inançların katılım gösterdiği İstanbul Newroz mitingi güzel bir Türkiye mozaiğini oluşturdu. 7’den 70’e her yaştan katılımın olduğu Newroz mitingine katılmak isteyen yüz binler polis tarafından 3 noktada kurulan arama noktalarına yaptıkları yürüyüşlerle vardı

Alanda Öcalan’a özgürlük kampanyası çerçevesinde imza toplamak amacıyla stant kuruldu. Alanı dolduran yurttaşlar Gezi direnişinde yaşamını yitirenleri de unutmayarak Gezi direnişinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı. Yine Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafları, HDP, PKK ve KCK bayrakları ve Öcalan posterleri de alanda taşındı. Newroz’a, Suriye’de devam eden savaş yüzünden ülkelerinden göç etmek zorunda kalan Kürtlerin katılımı da yoğun oldu. HDP İstanbul İl Eş Başkanı Şamil Altan ve BDP İstanbul İl Eş başkanları Arife Çınar ve  Emrullah Bingül de yaptıkları konuşmalarda Öcalan’ın mesajının önemli olduğunu belirterek, barış için mücadelenin devam etmesi gerektiğini dile getirdiler.

‘BİZ HALKIZ KAZANACAĞIZ’

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Başbakanın Yenikapı’da düzenlendiği mitinge de değindi. Tüzel konuşmasına şöyle devam etti: “İktidara geldiği gün yolsuzluğu kaldıracağım demişti. Hepsi yalan oldu. Düşünebiliyor musunuz özgürlük isteyenleri hak arayanları hepsini düşman ilan etti. Hırsızlıkları bilinmesin katliamları duyulmasın diye sosyal medyayı yasaklıyor. Yasaklarınız halkımıza vız gelir Halkımızın gözü açıldı yalana da talana da verecek tek bir oyumuz yok hesap soracağız. Zorbalıkları ve despot iktidarları ayakta kalsın diye uğraşıyorlar fakat yolun sonuna gelindi. Kazanan halklar olacak. İktidarın tam anlamıyla şirazesi kaçmış durumda. Halka verebilecek hiçbir şeyleri kalmadı. Onların gözünde sokaktaki gençler terörist, kadınlar gözaltına alınıyor. Berkin Elvan’ın ailesini meydanlarda yuhalatıyor. Bu sondur bu bitmektir. Newroz meydanlarını dolduranlar ortak yaşam ortak vatan kimlik diyenler siz bu ülkenin umudusunuz. Barışta ısrar ve demokratik adımların atılması işte çözümün adresi bu.” 

Öcalan’ın mesajına da değinen Tüzel, “Sayın Öcalan’ın mesajı barış ve demokrasi de ısrar ve halkların çözümü diyor. İşte çözüm işte barışın yolu bu” dedi. Öcalan’a özgürlük kampanyasına da değinen Tüzel, “Ortak yaşamın kurucusu olacak siyasetçiler başta Sayın Öcalan olmak üzere tüm siyasi tutsaklar özgür olmalıdır” dedi

HÜKÜMETE YÜKLENDİLER

HDP İstanbul Eş Belediye Başkan Adayı Pınar Aydınlar, farklı inanç ve kültürlerin HDP’de mücadele ettiğini belirtti. “Ya ayakkabı kutularını dolduranların tarihi yazılır ya da bizim gibi alanlarda barikat barikat direnenler tarafından yazılır. Barışı getirdiğini iddia eden AKP hırsız ve katildir. Barışı getirdiğini iddia ediyorsunuz da Roboskî’de Lice’de ve Gezi’de talimatı siz verdiniz. Hâlâ binlerce tutuklu cezaevinde” diyen Aydınlar, Hükümete ve Başbakan Erdoğan’a yüklendi.
HDP’nin diğer Eş Başkan Adayı Sırrı Süreyya Önder’inde hedefinde AKP hükümeti vardı. Cemaat ve Hükümet arasında devam eden kavgaya değinen Önder, “ “Bizler mecliste yasadışı dinlemeleri dile getirdiğimizde bize ‘kardeşim korkacak şeyi olmayan dinlemeden niye şikayetçi olsun’ dediler. Şimdi kendileri korkudan tir tir titriyorlar. Biz çok safmışız diyorlar. Bu halkın saflara ihtiyacı yok. Madem ahmaksınız itiraf ediyorsunuz düşün bu milletin yakasından” dedi.

HDP’nin 30 marttan sonra bu şehre ve halka karşı işlenen suçların hepsinin hesabını soracaklarını belirten Önder, “Canımızdan can kopardılar. İşte Berkin’in ailesi burada gençlerimizi aramızdan alan zalimlerden hesap sormazsak yediğimiz, içtiğimiz, aldığımız nefes bize haram olsun” dedi.

Newroz’da Rojava’da ki özerk yönetim, Cizre kantonu Başbakan Yardımcısı, Sağlık Bakanı, Maliye Bakanı, Meclis Eş Başkanı ve Dış İlişkiler Bakanı’da halkı selamlayarak kısa bir konuşma yaptı.

HIRSIZLARIN KARŞISINDA HDP VAR


BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ise bu Newroz’un her zamankinden daha umutlu kutladıklarını çünkü artık özgürlüğün kokusunun Newroz alanlarından taşarak her yere yayıldığını aktardı. BDP ve HDP belediyeciliğinin Türkiye’de fark yaratan bir belediyecilik olacağını aktaran Demirtaş, “Belediyecilik yerel demokrasiyi ve barışı kurmanın yoludur. Biz belediyecilik anlayışımızla barışı inşa edeceğiz, şeffaf olacağız, katılımcı olacağız” dedi.
Demirtaş, “Aralarında hırsız olmayan var mı? Ya paramızı çalmışlar, ya kimliklerimiz çalmışlar, ya inançlarımızı çalmışlar, ya geleceğimizi çalmışlar, ya çocuklarımızı çalmışlar, ya doğamızı çalmışlar, Ya çevremizi, ya umutlarımızı, heyecanlarımızı çalmışlar. Hepsi hırsız bunların. Hırsızlara karşı tek bir alternatif var. HDP” dedi.

Başbakan’a da seslenen Demirtaş “şimdi biraz ilerde halkın karşısında cemaate saldırıyordur. 11 yıldır ne yapıyorsanız beraber yaptınız. Ne sen ondan ne o senden daha az suçlu değil” dedi. Sosyal medya yasaklamalarını da hatırlatan Demirtaş, “Başbakana bir tavsiyem var. Seni sinirlendiren her şeyi kapatacaksan önce Bilal’i kapat Bilal’i. Sosyal medyayı kapatarak sinirlerini yatıştıramazsın” şeklinde tepki gösterdi. HDP’nin bütün saldırılara karşı sandıktan güçlenerek çıkacağını ve en güzel cevabı sandıkta vereceğini kaydetti.
 


HÜKÜMET GEREKLİ ADIMLARI ATSIN

Newroz’a katılan insanların en büyük taleplerinden biri bir yıldır devam eden çatışmasızlığın kalıcı hale gelmesi ve barışın sağlanması için devletin kalıcı adımlar atması oldu. Mehmet Uçar bir yıldır devam eden çatışmasızlık süreci için, “Bundan daha güzel bir şey olabilir mi” diye soruyor. Halkların birlikte yaşamak ve birlikte paylaşmak istediğini dile getiren Uçar, tam bir çözümün yerleşmesi devam eden müzakerelere yasal bir statü kazandırılması gerektiğini dile getiriyor. Hükümetin yarım yamalak adımlar attığını aktaran Uçar, mücadele olmadan hiçbir şeyin kazanılmayacağının da farkında. Ahmet Yol ise hükümete tepkili. Hükümetin Kürt sorununun çözümü için gerçekçi hiçbir adım atmadığını anlatan Yol, hâlâ binlerce KCK tutuklusunun cezaevinde olduğunu hatırlatıyor ve yeni çıkan yasadan yararlanamamalarını eleştiriyor. Yol, çözüm sürecinin ilerleyebilmesi için, hükümetin adım atması ve Öcalan’ın cezaevi koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Sevil Kurdoğlu bir Türk olarak Newroz’a Kürt halkının birliğine, kimliğini inşa etmesine destek vermek için katıldığını anlatıyor. Kalıcı bir çözüm içinse BDP’nin önerilerinin dikkate alınıp sürece yasal statü kazandırılması gerektiğini ve müzakerelerin sadece Öcalan ile devlet yetkilileri arasında devam etmemesini, halka yayılmasının zorunlu olduğunu aktarıyor.


KUTLAMAYA KATILANLAR

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Milletvekilleri Halil Aksoy ve EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkan Yardımcısı Çiçek Otlu, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Enerji Sen Genel Başkanı Ali Duman, Gıda İş Genel Başkanı Celal Ovat DİSK Yönetim Kurulu üyeleri, Eşber Yağmurdereli, Sosyalist Parti Genel Başkanı Sevim Belli, Berkin Elvan’ın ailesi, 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can ve HDP-HDK Yürütme Kurulu üyeleri ve Rojava’dan gelen bir heyet kutlamalara katıldı. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

YGS sona erdi

SONRAKİ HABER

Gül\'den dinleme açıklaması: Korkum ve kaygım yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...