22 Mart 2014 14:09

Van Newroz'unda göl, tarih ve yüz binler buluştu

Tarihi Van Kalesi ve Van Gölü'nün buluştuğu noktada yüz binlerce kişi Newroz için bir araya geldi. BDP Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, projelerini açıkladı. Mitinge, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ile, Cizîr ve Kobani kantonları temsilcileri de katıldı.

Van Newroz\'unda göl, tarih ve yüz binler buluştu
Paylaş

Tarihi Van Kalesi ve Van Gölü'nün buluştuğu noktada yüz binlerce kişi Newroz için bir araya geldi. Mahşeri bir kalabalığın hakim olduğu alanda, Van bağımsız milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Kemal Aktaş, BDP Van milletvekilleri Özdal Üçer ve Nazmi Gür, BDP Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban, BDP MYK üyesi Saadet Becerikli, BDP PM üyeleri Ramazan Yıldız ve İhsan Coşku, BDP Van İl Başkanı Musa İtah ve ilçe belediye eş başkan adayları, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Cizîr ve Kobani kantonları temsilcileri sahneye çağrıldı. Asya Abdullah'ın sahneye çıkması ile birlikte yüz binlerce kişi, "Biji Berxwedan a YPG'ê" sloganları atarken, alanda PYD ve YPG bayrakları dalgalandırıldı. Daha sonra sahneye çıkan BDP Van İl Başkanı Musa İtah, halkın Newroz'unu kutladı. Van'ın bu duruşuyla artık özgürleştiğini söyleyen İtah, "Van Kalesi artık özgür. Hepinizin özgürlüğü kutlu olsun. 30 Mart'ta Van'ın kantonunu, 14 belediyeyi de alarak kutlayacağız. 31 Mart'ta Newroz coşkusuyla seçim zaferimizi kutlayacağız" dedi.

ASYA ABDULLAH, KANTOLARA YAPILAN SALDIRILARA DİKKAT ÇEKTİ
Ardından PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve Cizire Kantonu Temsilcisi Ekrem Mehşuş platforma çıktı. Mahşuş'un Arapça konuşmasının ardından konuşan Abdullah, halkın Newroz'unu kutladı. Rojava'nın 3 yıldır büyük bir direniş gösterdiğini belirterek, Kürt ve Rojava'da yaşayan diğer tüm halkların desteği ile büyük bir direniş gerçekleştirdiklerini söyledi. Rojava devriminin tüm Kürtlerin devrimi olduğunu vurgulayan Abdullah, "Rojava'nın üç noktasında halkların kardeşlik buluşmasıyla üç kanton ilan edildi. Bugün hala kantonlara dönük saldırılar var. Halkımız 7'den 70'e herkes bu direnişin içerisinde yer alıyor. Rojava'daki devrim tüm dünyayı aydınlatıyor. Bizim projemiz özgürlük projesidir. Bizim projemizde asla faşizm kazanmayacaktır, bizim projemizde Sayın Öcalan'ın ortaya koyduğu demokratik birliktelik kazanacaktır. Biz sorunların diyalogla çözümü için hazırız. Bu diyalog gerçekleştiği zaman tüm halklar özgür bir biçimde yaşayacaklar" dedi.

BEKİR KAYA, PROJELERİ AÇIKLADI

BDP Van Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayları Bekir Kaya ve Hatice Çoban ise, seçim beyannamesi ve projelerini anlattı. İlk olarak tüm belediye eş başkan adayları ile birlikte sahneye çıkan Kaya, Van'da 5 yıl içerisinde yapacakları projeleri anlattı. Seçim süreciyle birlikte halkla yapılan toplantılarda alınan öneri ve görüşleri proje haline getirdiklerini belirten Kaya, "Bu projeler halkımızın projeleridir. Biz belediye eş başkanları olarak, halkımızın ortaya koyduğu bu projelerin yürütücüleri ve uygulayıcıları olacağız. Yaklaşık 3 aydır başladığımız seçim çalışmalarında halkımızın bizden istediği ve yapılabilir olan tüm çalışmalar, hedeflerimiz arasına dahil edilmiştir. Yine kentin tüm ihtiyaçlarının tespitine yönelik yapılan alan çalışmalarında eksiklikler ve ihtiyaçlar yerinde tespit edilmiş, buna göre bir politika belirlenmiştir" dedi.

Ulaşım, Afet ve Risk, Turizm, Çevre ve Kentleşme, Kadın, Eğitim ve Sağlık, Kültür-Sanat, Spor, Ekonomi ve Yatırım, Enerji, Sosyal Politikalar, Toplumsal Yapı ve Kırsala Dair Proje başlıklarını sunan Kaya, projelerin kentte yaşayan herkesin projeleri olduğunu ve halkın en büyük katılımlı platformu olan Newroz'da bu projelerin gerçekleştirileceğinin sözünü verdiklerini belirtti.

Kaya'nın sunduğu projeler şöyle:

ULAŞIM

*Kara ulaşımını rahatlatmak amacıyla deniz ulaşımı geliştirilecek.
*Kent merkezinin yollarında bisiklet yolları yapılacak.
*Kent merkezinin bazı bölgeleri yayalaştırarak yayaların daha rahat hareket edebilmelerini sağlanacak.
*Yer altı otoparkları yaparak kentteki park sorununu çözmeye ve kentimiz için meydan ilişkisi kurularak bütüncül bir Ulaşım Master Planıyla toplu taşımayı teşvik eden projeler hayata geçireceğiz.
*Akıllı Kart Uygulaması, Akıllı Durak Sistemi, Araç Takip Sistemi, Araç İçi Güvenlik Kamera ve Yolcu Bilgilendirme Sistemi, Ulaşım Bilgi Sistemi çalışmalarını hayata geçireceğiz.
* Yine kentin birçok noktasında alternatif yolların açılması için çalışmalar yapılacaktır.

AFET VE RİSK

*Afet-Acil Durum Yönetim Planı hazırlayacağız.
*Kriz Yönetim Birimini kurulacak.

KÜLTÜR-SANAT VE TURİZM

*Kent Turizmi Rehberliği ve Danışma Ofisi kurulacak.
*Gönüllü Turizm elçileri projesi hayata geçirilecek.
*İnanç turizminin gelişimi için gerekli faaliyetleri yürütülecek, aynı zamanda ilimizin bilinen tarihi dönemlerini temsil eden 20 tane mimari eserin sergileneceği tarihi dokunun ön planda tutulduğu bir park oluşturulacaktır.
*Büyükşehir Şehir Tiyatrosu
*Ebdurrehîm Hekkarî Konservatuarı
*Ehmedê Xanî Konservatuarı
*Dengbej Evi
*Kent Konservatuarı
*Kültür-Sanat Kompleksi
*Sanat Galerisi ve amfi tiyatrolar yapılacaktır.

Yine bu kapsamda;

*Doğa festivalleri
*Kültür-Sanat festivalleri organize edilecek
*Folklor ve Çok Sesli Çocuk Korosu Şenliği düzenlenecek
*Heykeltıraş ve resim festivali
*Kitap Fuarı Festivali
*Uluslararası Çocuk Etkinlikleri Festivali düzenlenecek
*Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kültür, tarih ve sanat akademisi açılacak
*Sanat okulları
*Eğitim evleri
*Köy kültür evleri
*Okuma evleri ve kütüphaneler kurulacaktır.

Bölgede ve özellikle de kentimizde yapılan katliamların unutulmaması ve bir bellek oluşturulması için Özalp ilçemize 33 Kurşun Anıtsal Parkı, Erciş ilçemize Geliyê Zîlan Anıtsal Parkı, Bahçesaray ilçemize ise Sündüs Anıtsal Parkı yapılacaktır. Yine Bahçesaray (Miks) ilçemize Kürt bilginimiz Feqiye Teyran Külliyesi yapılacak.

FİDANLIK PROJESİ

Geçen yıl temellerini attığımız bölgemizin sayılı parklarından biri olacak olan 'Fidanlık Projesi'ni tamamlayacağız. Eminpaşa Mahallesi Van Gölü kıyısında 584 bin metrekare (58,4 hektar) alanda üç etapta yapacağımız projemizi tamamlayacağız.

Proje içerisinde;

*Eğitim sanat atölyeleri
*Resim heykel atölyeleri
*Kadın Destekleme Merkezi
*Çocuk Destekleme Merkezi
*Engelli Rehabilitasyon Merkezi
*Kütüphane
*Nikâh dairesi
*Konferans Salonu
*Gençlik Eğitim ve Konaklama Merkezi
*Oyun Alanları
*Yer satrancı
*Golf sahası, spor tesisleri
*Futbol sahaları
*Basketbol-voleybol sahaları
*Tenis kortu
*Fitness alanları
*Konser alanı
*Ahşap iskeleler
*Bisiklet yolu, koşu parkurları
*Otopark, çocuk oyun alanları, dinlenme alanları ve kentlinin neredeyse tüm ihtiyaçlarını karşılayacak alanlar yer alacak.

ÇEVRE ve KENTLEŞME

1. Toplumsal hafıza temalı kent parkı kurulacak
2. Derelerin etrafına yeşil kuşak oluşturulacak
3. Sıhke Gölü ve dereler ıslah edilecek
4. Mezarlıklar peyzajı yeniden düzenlenecek
5. Kent sokakları yeniden dizayn edilecek
6. Büyükşehir fidan üretim merkezi kurulacak
7. Erçek Gölü Kuş Gözlem Evi kurulacak
8. İleri Biyolojik Arıtma Tesisi Projesi hayata geçirilecek
9. İçme suyu şehir şebeke ve abone hatları değiştirilecek
10. Eski içme ve kullanma suyu ana isale hattının bakımının yapılıp yedeklenmesi yapılacak
11. Şehir şebekesi kanalizasyon ana kolektör hatlarının değişimi yapılacak
12. Bölgenin en büyük biyolojik ve kimyasal akredite laboratuarı yapılacak

EĞİTİM VE SAĞLIK

1- Eğitim evleri
2- Öğrenci yurdu
3- Engelliler Koordinasyon Merkezi
4- Engelli-Yaşlı Bakım ve Koruma Merkezi
5- Tuşba Hasta Yakınları Evi
6- Edremit Hasta Yakınları Evi
7- Ücretsiz sağlık uygulaması ve mobil ekip
8- Gıda Kontrol Laboratuarı
9- Kan Bankası Veri Derleme Merkezi kurularak halkımızın hizmetine sunulacaktır

SPOR

*Gençliğin esrar, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklardan sportif çalışmalarla uzak durması sağlanacak, gençlere ve kadınlara yönelik spor salonları, sahalar, koşu pistleri, dağ ve kır yürüyüş alanları oluşturulacak.
*Tüm mahallelerde semt sahaları, ilçelerde spor kompleksleri kurarak, halka spor yapma olanakları yaratılacaktır.
*Sporda ağırlıklı olarak amatör sporcular ve kulüplere destek sunulacaktır.

EKONOMİ ve YATIRIM

*Kent tarımı
*Kadın Köyü Organik Üretim ve istihdamı
*Ekolojik çiftlik ve pazarlar şeklinde projeler hayata geçirilecektir.
*Süt ve süt ürünleri, arıcılık, seracılık vb. gibi konularda doğal üretim yapılması teşvik edilecek, gerekli alt yapı desteği sağlanacaktır.

ENERJİ

Halkımızın enerji ihtiyaçlarını karşılamak için insani ölçekte düzenlenmiş çok yönlü endüstriyel projeler, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi üretimine çalışılacak, katı atıklardan geri dönüşüm ile elektrik ve gaz üretimi gibi alternatif enerji kaynakları üzerinde durulacaktır.

SOSYAL POLİTİKALAR

*Çocuk ve gençlik merkezi açılacak
*Çocuk meclisleri oluşturulacak
*Çocuk kampları inşa edilecektir
*Yoksullukla mücadelede toplumsal dayanışma ruhunu yeniden canlandırmak için ve yoksullukla etkili bir mücadele yöntemini oluşturma noktasında Kardeş Aile Projesi ile ekonomik düzeyi yüksek aileler ile ihtiyaç sahibi aileleri buluşturmak hedeflenecektir.

KADIN

*Kadın konuk evi ve geçiş evleri modelleri hayata geçirilecek.
*Kadın köyü organik üretim ve istihdam merkezi kurulacak
*Kadın yaşam evleri yapılacak
*Kadının sosyal ve siyasal yaşama aktif katılımı için projeler hayata geçirilecektir.
*Yine belediyelerimiz tarafından kent merkezi ve ilçelerde Kadın Emeğini Değerlendirme Pazarları kurulacak, kadınlar tarafından üretilen ürünler burada halka sunulacaktır.

'30 MART'TA HALKIN BİRLİKTELİĞİNİ ORTAYA ÇIKARMALIYIZ'
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "barış manifestosu"nun tüm dünya kamuoyunda konuşulduğunu ifade eden BDP Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Hatice Çoban, şöyle devam etti: "Kürtler; sömürge olan ülkelerini direnişleriyle bugün özgürlüğün alanına çevirdiler. Birlikte hareket ettiğimiz sürece daha çok özgürleşeceğiz, daha özgür bir ülkede yaşayacağız. Sizler, demokrasinizle, özgürlüğünüzle Fırat'ın ötesini de aydınlatacaksınız. Rojava'dan bugün doğan aydınlık nasıl ki Kürdistan'ı aydınlatıyorsa, sizler de bu ülkeyi aydınlatacaksınız. Önümüzde çok önemli bir süreç var. 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde mutlaka halkımızın birlikteliğini ortaya çıkarmalıyız. Bu kritik eşiğin, hepimiz açısından hayati bir önemi var. 30 Mart akşamı halkımızın ortaya koyacağı irade, demokratik özerkliğin inşası, müzakere masasında bulanan Sayın Öcalan'ın elinin güçlenmesi, insanların ölmemesi, Kürtlerin statülerinin yasal bir güvenceye bağlanması açısından çok önemlidir. Bunun için tüm Van halkının bu bilinç ve kararlılıkla sandığa gitmesi gerekiyor."

Çoban, ardından partilerinin seçim beyannamesini okudu. 30 Mart'ta yapılacak seçimlerin arifesinde olduklarını belirten Çoban, bu tarihten sonra 15 yıllık yerel yönetim deneyimini geride bırakacaklarını söyledi. 1999 yılında "Kentlerimizi de, Kendimizi de Biz Yöneteceğiz!" şiarıyla 37 belediye, 2004 yılında 57, 2009 yılında ise 98 belediye ile yerel yönetimlerde etkin bir güç haline geldiklerini söyleyen Çoban, "14 Nisan 2009 yılında Kürt siyasetçilerine, belediye başkanlarına yönelik başlatılan siyasal soykırım operasyonlarıyla binlerce DTP yöneticisi, üyesi, aktivisti ve muhalif kesimler gözaltına alınarak tutuklandı. Bu baskılar DTP'nin kapatılma süreciyle devam etti. 2012 yılı sonuna kadar süren siyasal soykırım operasyonlarında 10 bini aşkın Kürt gözaltına alındı, binlercesi tutuklandı, yüzlercesi dayatılan on binlerce yıllık hapis cezası karşısında sürgüne gitmek zorunda kaldı. Kürt siyasetçilere, belediye başkanlarımıza yöneltilen bu saldırılara rağmen 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Kürtler parlamentoda daha güçlü bir grup oluşturdular. Tüm bunlara rağmen, belediyelerimizde toplumsal sorunlarımızı çözme çabasını ve hizmetlerimizi sizlerle birlikte yürüttük. Kimliğimizden, dilimizden, kültürümüzden vazgeçmeden sizlere hizmet etmeyi esas aldık. Bu dönemde de parti olarak yerel yönetim ve özgür belediyecilik anlayışımızda belediye, sorunların kaynağını teşkil eden merkeziyetçi sistemlerin değil; doğrudan katılımı esas alan, şeffaf, hesap verebilir yönetim alanları olacaktır. Bu biçimiyle mevcut sistem belediyeciliğini aşan halk belediyeciliğini esas alacak, merkezi yapıların denetimleri için ihtiyaç duydukları baskı, hile, aldatma, sömürü ve rant alanları olmaktan çıkarmak bundan öncede olduğu gibi bundan sonra da temel mücadele alanımız olacaktır" dedi.

Farklı etnik, kimlik, kültür, inanç, dezavantajlı gurupların "benim kentim ve yaşamım" diyebileceği özgür ve katılımcı bir kent yaratacaklarını söyleyen Çoban, tüm çalışmalarda kadının rengini, gençliğin dinamizmini, işçinin emeğini, kısacası her kesimin tartışma ve karar süreçlerine katılmalarını esas ilke olarak kabul edeceklerini vurguladı. Eş başkanlık sistemi ile özgürlük anlayışına dayalı bir hizmet yürüteceklerinin altını çizen Çoban, "Eş başkanlık sistemi kadın özgürlük mücadelesinin en somut ve en önemli başarılarından birisidir. Bu sistem klasik bir eşitlik anlayışından ziyade; egemen erkekliğe ve geleneksel kadınlığa karşı cinslerin özgürlüğüne dayanan bir eşitlik anlayışıdır. Yerel yönetimlerimiz, demokratik değerlere, temel hak ve özgürlüklere, tüm kimlik ve kültürel haklara saygılı bir tutum sergilemiş, bundan sonra da yerel yönetimlerimiz çalışmalarını bu ilke ile devam ettirecektir. Halka dayatan değil, halkla birlikte planlayan, onlarla birlikte yöneten, halkın adına değil, halkın kendi kendini yöneteceği 'öz yönetim' ilkesini esas alacağız" diye konuştu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

2 işçi, iş cinayetine kurban gitti

SONRAKİ HABER

Kandil\'de Newroz kutlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...