22 Mart 2014 06:00

Gezi'de birleşenler Defne'de birleşemedi

Defne, Hatay’ın büyükşehir olmasıyla oluşan yeni bir ilçesi. Haziran boyunca kitlesel hareketliliğin yaşandığı bir yer. Gezi eylemlerinde AKP’nin Suriye politikasına tepki öne çıkmış ve bu süreçte üç gencini yitirmişti Defne.

Gezi\'de birleşenler Defne\'de birleşemedi
Paylaş

Halil İMREK
Hatay

Defne, Hatay’ın büyükşehir olmasıyla oluşan yeni bir ilçesi. Haziran boyunca kitlesel hareketliliğin yaşandığı bir yer. Gezi eylemlerinde AKP’nin Suriye politikasına tepki öne çıkmış ve bu süreçte üç gencini yitirmişti Defne. Burada da yerel seçimler genel seçim havasında geçiyor. Herkesin gözü yerelden çok seçimin genel sonuçları ile Suriye’de neler olduğunda. AKP’nin Suriye politikası, üç yıldır orada süren savaş; Hatay ilini ekonomik, sosyal ve siyasal yönde etkilemiş. Reyhanlı’da patlayan bombalar ve yitenler. Cihatçı militanların devlet eliyle barındırılması, Suriye’de kaçan mültecilerin ve AKP teşvikiyle gelenlerin kente yerleştirilmesi, kentin kimyasını bozmuş görünüyor.

ESAD MERKEZLİ SEÇİM PROPAGANDASI

Defne’nin, 135 bin nüfusu 88 bin seçmeni var. 10 belde, 5 mahalle ve 23 köyden oluşuyor. Nüfusunun yüzde 90’dan fazlası Arap Alevileri oluşturuyor. Defne’de herkes Esad ile kurduğu ilişki üzerinden seçim sonuçlarından pay alacak görünüyor. Halkın önemli bir kesimi için Suriye’deki gelişmeler, nasıl yaşayacağından, nasıl bir belediyecilik olacağından daha önemli. Bu duygunun gelişmesine kuşkusuz, AKP’nin Suriye’ye dönük politikası, Arap Alevilerini tehdit eden mezhepçi yaklaşımları neden oluyor.  Arap Alevilerinin çoğu kendi sembollerini Esad’da görüyor. Esad’a yönelik bir tehdidi kendi sembollerine dönük bir saldırı şeklinde okuyor. Bir de bu durumu seçim çalışmasında kullanan partiler de bu bakışı derinleştiriyor.

‘BEŞAR’IN MANEVİ KIZI’

TKP, bütün seçim çalışmasını Suriye sorununa ve halkın bu konudaki hassasiyetine göre sürdürüyor. TKP Defne Adayı Sevra Baklacı daha önce Suriye devlet televizyon ve radyosunda çalışmış. Baklacı, TKP, Suriye meselesinde net bir tutum aldığı için Esad’a evelemeden gevelemeden sahip çıktığı için aday olduğunu söylüyor. Harbiye gazetesine verdiği demeçte, kendisine Esadçı denmesinden rahatsızlık duymadığını belirtiyor. Seçim propagandalarında “Beşar’ın size mesajı var, manevi kızım Sevra Baklacı size emanet” şeklinde çalışma yapılıyor. Defne’de parti olarak TKP’den çok, isim olarak Sevra Baklacı’yı öne çıkarılıyor.

CHP KÖKENLİ ADAYLAR

ÖDP’nin adayı CHP kökenli Malik Kılıç. CHP’nin Yeşilpınar belediye başkanı Kılıç, CHP eski belde belediye başkanlarını aday yapmayacağını açıkladığı için CHP’den istifa etti. İskenderun Demokrat gazetesine demeç veren Kılıç, Hatay Büyükşehir’de ise CHP’yi işaret etmişti.
AKP karşıtlığı ve iktidara öfkenin çok yüksek olduğu Defne’de seçimi CHP kazanacak gibi görünüyor. Zira mevcut on belde CHP’li. CHP’nin adayı ise Dr. İbrahim Yaman. Ön seçimde en çok oyu alan İbrahim Güzel aday yapılmamış ancak AKP’nin geriletileceği duygusu bu sorunun önüne geçiyor.

AKP GERİCİLİĞİNE KARŞI İP GERİCİLİĞİ

İşçi Partisi (İP) ise AKP’ye karşı olan halk kesimlerini “orducu-darbeci” güçlerin etrafında toplamaya çalışıyor. Özellikle AKP’nin Suriye’ye müdahale politikasına tepki gösteren ve Kürt sorununda geri düşünen Arap Alevilerini yedeklemek istiyor. İP’in Kürt sorununda statükocu ve Türk milliyetçisi bir noktada durması AKP gericiliğine karşı başka bir gericiliği ve halkların birliğini engelleyen başka bir bölünmeyi yaratıyor. CHP’nin Çekmece Belediye Başkanı Cafer Özenir bu seçimde İP’in Defne adayı. İP, Hatay Büyükşehir için MHP adayı Mete Aslan’a oy verecek.

HALK GÜÇLERİ BİRLEŞEMEDİ

Defne’de gelişmelere Türkiye üzerinden bakan, Suriye sorununu Türkiye üzerinden değerlendiren HDP de var. HDP çalışmasını sürdürenlerin esas ağırlığını Araplar oluşturuyor. Araplar kendi kimliğiyle yer alıyor. HDP, Arapça propaganda yapıyor. Ama Arap halkı nezdinde HDP’nin Kürtlerin partisi olma algısını yıkılamamış. Bunun iki nedeni var; biri HDP’nin bilinçli olarak merkezi medyada böyle yansıtılması, ikincisi ise Arap emekçilerin Rojova’daki gelişmeleri daha çok milliyetçi basın üzerinden takip ediyor olması. Buradaki özerk yapıyı “Suriye’nin parçalanması” olarak okuyanlar az değil.

Kısaca Defne’de TKP, ÖDP ve HDP’nin seçime ayrı giriyor olması belediyeyi CHP’nin almasını sağlayacak gibi gözüküyor. Halkın demokratik seçeneği oluşturulabilmiş değil. Gezi’de birleşmek zorunda kalanlar, yerel seçimlerde birleşememiş durumda.

ÖNCEKİ HABER

Öğretmenlere soruşturmanın kaynağı Yeni Şafak gazetesi

SONRAKİ HABER

Ümraniye\'yi AKP\'ye dar ettiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...