20 Mart 2014 21:24

Tiyatrodan TÜSAK’a itiraz

TÜSAK yasa tasarısına sanat kurumlarından tepkiler gelmeye devam ediyor. Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü, Sanat Yönetim Kurulu üyeleri ve Tiyatro Bölge Müdürleri ortak imzayla “Taslak bu haliyle tüm sanat kurumlarını ortadan kaldırmaktadır, kabul edilemez” dediler.

Tiyatrodan TÜSAK’a itiraz
Paylaş

Türkiye’nin sanat kurumlarının kapılarına kilit vurarak sanat faaliyetlerinin atamayla gelen 11 kişilik kurula devredilmesine yol açacak TÜSAK yasa tasarısına sanat kurumlarından tepkiler gelmeye devam ediyor. Orkestra Müdürleri ile Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğünün ardından Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü, Sanat Yönetim Kurulu üyeleri ve Tiyatro Bölge Müdürleri ortak imzayla “Taslak bu haliyle tüm sanat kurumlarını ortadan kaldırmaktadır, kabul edilemez” dediler.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ve son dönemde oldukça tartışılan TÜSAK tasarısına hemen her kesimden tepkiler geliyor. Sadece sanat kurumlarında çalışan sanat emekçileri ve sanatseverler değil, Sanat kurumlarının yöneticileri de TÜSAK tasarısının geri çekilmesini istiyor. Geçtiğimiz günlerde Orkestra Müdürleri, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü TÜSAK’ın ‘kabul edilemez’ olduğunu ortak bir metin hazırlayarak dile getirmişlerdi. Şimdi de DT Genel Müdürü, Sanat Yönetim Kurulu üyeleri ve Tiyatro Bölge Müdürleri ortak bir metin hazırlayarak “Bu taslak ülkenin dört bir yanında halka ulaşan erişilebilir ve nitelikli sanat anlayışını tamamen ortadan kaldırır” dediler.

‘SANATI TİCARİLEŞTİRECEK, İKTİDARA HİZMET EDECEK’


Metinde, tasarının sanatı ve özellikle tiyatroyu ticarileştirerek, halktan uzaklaştıracağına vurgu yapılırken, DT’nin ortadan kaldırılmasıyla tiyatro eğitimi veren okulların da tartışmalı hale geleceği, sanatın nitelik kısmından uzaklaşacağı ve kültürel yozlaşmanın ön plana çıkacağı belirtildi. Metinde ayrıca, TÜSAK tasarısında sunulan haliyle atamayla gelen 11 kişilik kurulun kararlarının siyasi bir karar merciinden öteye geçmeyeceği, hangi siyasi ideoloji iktidarda ise o görüşe hizmet edeceğinin altı çizilirken bunun sanatın bağımsızlık ilkesine ters olduğu belirtildi. Metinde, “Bugüne kadar sanat kurumları ve sanatçılardan gizlenerek yürütülen bu taslakla tiyatro ve sanat alanında herhangi bir gelişme sağlanabileceğine inanmıyoruz, sanat kurumlarını yok etmeyi hedefleyen güvensizlik ortamı kaldırılmadan,  sanat kurumları, sivil sanat örgütlerinin demokratik katılımı olmadan hazırlanan herhangi bir taslak üzerinden tartışmak tarafımızca hiçbir surette kabul edilemez” denildi. (Ankara/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Bugün günlerden şiir

SONRAKİ HABER

Gözetleme kulesi FİLMMOR’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...