19 Mart 2014 21:36

Ukrayna, askerlerini Kırım'dan çekiyor

Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararı alması sonrası Ukrayna, tüm askeri personelini ve ailelerini bölgeden çekeceğini duyurdu.

Ukrayna, askerlerini Kırım\'dan çekiyor
Paylaş

Kırım’ın Rusya’ya bağlanma kararı alması sonrası Ukrayna, tüm askeri personelini bölgeden çekeceğini duyurdu. Alınan bu karar sonrası binlerce Ukrayna askeri ve aileleriyle birlikte toplamda 25 bin kişinin Ukrayna’ya getirilmesi bekleniyor.

Rusya’nın Kırım işgali sonrası askerler, askeri üslerde adeta kapana kısılmış, Simferopol’da dün Ukraynalı bir asker yaşamını yitirmişti. Ukrayna’nın askerlerini geri çekme kararı Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurul Başkanı Andriy Parubiy tarafından açıklandı. Parubiy, Birleşmiş Milletler’den Kırım’ı “tarafsız bölge” ilan etmesini isteyeceklerini duyurdu. BM yaptırımıyla askerlerden arındırılan bölgeler, Kosovo ve Sırbistan arası, Kuzey Kore ve Güney Kore arası ve İsrail’de bulunuyor.

Parubiy ayrıca, Kırım’ı terk etmek isteyen Ukraynalılar için de gerekli çalışmaların yapıldığını duyurdu: “Hükümet, işgal altındaki topraklarda yaşamak istemeyenlerin tahliyesi için bir plan üzerinde çalışıyor.” Parubiy, Ukrayna’nın Rusya vatandaşlarına vize uygulaması başlatacağını da duyurdu.

Karar, Kırım’da Ukrayna’nın askeri açıdan “teslim olması” olarak da yorumlanıyor. Kiev hükümeti buna karşın Kırım’ın Rusya tarafından koparılmasının “yasa dışı” olduğunu vurgulamayı sürdürüyor.

BDT’DEN ÇIKIŞ SÜRECİNİ BAŞLATTI

Parubin, Ukrayna’nın Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan (BDT) çıkacağını da söyledi. Ukrayna, Belovej sözleşmesini 1991’de imzalamasına rağmen BDT tüzüğünü onaylamamıştı. BDT’nin kurucularından olmasına rağmen Ukrayna, resmi üye değil gözlemci ülke statüsündeydi. Ukrayna daha önce 2014 yılı dönem başkanlığı yapmayı reddetmişti.

RUSYA KIRIM'DA PASAPORT DAĞITIYOR

Ukrayna Rusya vatandaşlarına vize uygulamasına geçerken Rusya Federal Göçmen Servisi Başkanı Konstantin Romodanovski, Kırım’da Rusya pasaportlarının verilmeye başlandığını belirtti.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasına yönelik anlaşmanın geçici olarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Romodanovski, “Federal Göçmen Servisi’ne başvuran Kırım halkının tamamı Rusya iç pasaportu (nüfus cüzdanı) alabiliyor. Dünden itibaren Rusya vatandaşı oldular. Bir kısım istisnalar olacak. Ancak bunları konuşmak için henüz erken. Çalışmalar başladı. Bugün pasaport veriyoruz.” dedi.

Romodanovski, Rusya vatandaşı olmak istemeyenlerin Kırım’da hangi şartlarda bulunacakları konusunda bilgi vermedi. Rus yetkili, zamanla tüm konuların çözülerek geçiş sürecinin tamamlanacağını belirtti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

\'BDP’ye verilen oy barışadır\'

SONRAKİ HABER

HDP adaylarından Mimarlar Odasına ziyaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...