19 Mart 2014 16:55

Erdoğan kendini kurtarmak istiyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki Newroz kutlamasında konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın başlattığı demokratik çözüm sürecinin bir yılını doldurduğuna dikkat çekerek, Başbakan Erdoğan’ın kendini kurtarmanın arayışında olduğunu vurguladı.

Erdoğan kendini  kurtarmak istiyor
Paylaş

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Öcalan’ın başlattığı demokratik çözüm sürecinin bir yılını doldurduğuna dikkat çekerek, Başbakan Erdoğan’ın kendini kurtarmanın arayışında olduğunu vurguladı. Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde sabahın erken saatlerinde 7’den 70’e binlerce kişi şehir merkezinde bulunan eski futbol sahasında “Özgür Önderlik Özgür Kürdistan” şiarıyla Newroz Bayramı’nı kutladı.

On binlerin katıldığı Newroz mitingine BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Hakkari Milletvekilleri Esat Canan ve Adil Zozani ile BDP belediye eş başkan adayları katıldı. Selahattin Demirtaş BDP belediye eş başkan adayları ile birlikte Newroz ateşini alkış ve sloganlar eşliğinde yaktıktan sonra Gever Kültür Merkezine bağlı koro sahne aldı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan tarafından başlatılan demokratik çözüm sürecinin bir yılını doldurduğuna dikkat çeken Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt halkı üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdi. Esir alınan kamu görevlilerini serbest bıraktı. Ama AKP hükümeti bir yıl boyunca üzerine düşeni yerine getirmedi. Hasta tutsaklar meselesi hâlâ serbest bırakılmadı. O konuda bile hükümet adım atmakta tereddüt etti.”

BİRLİKTE HAREKET ETTİNİZ

Barışın cesaret istediğini söyleyen Demirtaş, “Savaşlardan daha büyük yürek daha çabuk cesaret ister. Başbakanda barışacak yürek yoksa barışı sağlayamaz. Süreç bu kadar kritik bir aşamaya geldi ama Erdoğan hâlâ kendini kurtarma derdindedir. Başbakan oğlu Bilal için yaptığını bu halkın evlatları için yapmadı” dedi. AKP hükümetinin 11 yıl boyunca Gülen Cemaatiyle birlikte hareket ettiğine işaret eden Demirtaş, “AKP ve Cemaat birlikte iş yaptınız birlikte yediniz. Şimdi senin çıkarlarına dokununca kıyametleri koparıyorsun. Sana dokundular diye binlerce kişi farklı yerler sürdün. Ama hâlâ buralarda analar ağlıyor çocuklar sokaklarda öldürülüyor. Bir tek soruşturma bile açılmadı. Bu büyük bir samimiyetsizliktir. Eğer Başbakan çözümden yana adım atamazsa en çok kaybeden kendisi olacaktır” dedi. Seçim günü yurttaşları oyuna sahip çıkmaya çağıran Demirtaş, “Bir oy bir oydur. Kimse evinde oturmasın ve oyunuzu kullanın. Özgürlüğe doğru adım atalım” dedi. Demirtaş’ın konuşmasının ardından sahne alan Koma Roj’un seslendirdiği ezgiler eşliğinde halaylar çekildi.

HÜKÜMETE TEPKİ

Newroz mitingleri birçok ilde yapıldı. Mitinglerde hükümete çözüm sürecinde üzerine düşen sorumluluğu getirmediği için tepki vardı.

Muş’ta Newroz on binlerin katılımıyla İstasyon Meydanı’nda kutlandı. Kutlamaya BDP Van Milletvekili Nazmi Gür ve Muş Milletvekili Demir Çelik, BDP Muş Belediye Eş Başkan Adayları Halide Budak ile Nimet Sezgin katıldı. “Seçimlerde Newroz ruhuyla sandıklara giderek rengimizi ilan edeceğiz” diyen Nazmi Gür, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Öcalan’a ilişkin açıkladığı kararı hatırlatarak, “Muş halkı 30 Mart ta birliğini oluşturarak Öcalan’ın özgürlüğüne mücadelesiyle katkı sunacaktır. Seçimlerden sonra Meclis bir an önce toplanarak, Öcalan’ın özgürlüğü için karar almalıdır. Öcalan özgürlüğüne kavuşturulmalıdır” diye konuştu. Demir Çelik “30 Mart’ta Kürdistan da zalim Erdoğan’ı sandıkta süpüreceğiz” dedi. Çelik, 12 yıldır Kürt halkının coğrafyasının talan edildiğine ve tüm değerlerine dil uzatılmaya çalışıldığına vurgu yaptı.

AMPUL SÖNECEK

Bitlis’te Newroz, kent meydanında bulunan Gökmeydan Alanı’nda kutlandı. Binlerin katıldığı mitinge BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, BDP Bitlis İl Başkanı Mehmet Candemir, BDP Bitlis, Tatvan, Göroymak, Mutki, Ovakışla, Günkırı, Gölbaşı ve Kavakbaşı belde belediye eş başkan adayları katıldı. “Yalancının ampulü 30 Mart’a kadar yanar” dövizi alanda yer aldı. Mehmet Can Demir, halkın Newroz’unu kutladı. BDP Bitlis Belediye Eş Başkan Adayı Nevin Daşdemir Dağkıran, günün özel bir anlamının olduğunu ve bugünün kardeşlik, özgürlük günü olduğunu belirtti. Hüsamettin Zenderlioğlu da AİHM’nin Öcalan hakkında verdiği karara değinerek, “Türkiye eğer eşitlikten ve demokrasiden bahsediyorsa, gereğini yerine getirsin. Eğer gereğini yerine getiremiyorsa o zaman dünyayı birbirimize dar ederiz” dedi.

NEWROZ ATEŞİ HER YERDE


Mardin’in Nusaybin, Savur ve Derik ilçelerinde on binlerin katılımıyla yakıldı. Derik’teki kutlamaya katılan DTK Eş Başkanı ve BDP Mardin Büyükşehir Eş Belediye Başkan Adayı Ahmet Türk, Newroz'un ezilen halkların mücadelesi olduğunu hatırlatarak, "Newroz Kürdistan halkının birlik günüdür. Zulüm işkence ve katliamlara karşı başkaldırı günüdür" dedi. Hükümetin çözümden yana hiçbir adım atmadığını dile getiren Türk, "Hükümet hiçbir şekilde çözüm yoluna gitmiyor. Dün faili meçhullerle anılan ve tanınan kişiler bugün dışarıda iken ne yazık ki bizim belediye başkanlarımız hâlâ içerde tutulmaktadır" dedi. Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde, gerçekleştirilen Newroz kutlaması on bini aşkın kişinin katılımıyla kutlandı.

ADIYAMAN’DA ON BİNLER KATILDI


 

Adıyaman’da binlerce kişi Newroz ateşini yaktı. Karapınar Mahallesi Newroz Alanı’nda düzenlenen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Adıyamanlılar, polis tarafından kurulan 3 arama noktasından slogan ve zılgıtlar eşliğinde 3 koldan alana giriş yaptı. BDP Adıyaman Belediyesi Eş Başkan Adayı Naime Bilgiç, son gelişmelere değinerek, cezalara çarptırıldıktan sonra serbest bırakılan Ergenekonculara dikkat çekti. Diğer Eş Başkanı Adayı Erdal Yavaş da, bugün bu meydanları dolduranların yürekleri ile doldurduğunu, başkalarının ise kirli paralarıyla meydanları doldurmaya çalıştığını söyledi.  Barış Anneleri aktivistleri, BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici ve BDP Adıyaman il ve ilçe belediye eş başkan adayları, alanın ortasına kurulan kuledeki odunları tutuşturarak Newroz ateşi yaktı. BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, Kürdistan’ın 4 parçaya bölünerek farklı isimler ile anıldığını belirterek, “Biz Kürdistan’ı tek parça ve tek isim adı altına birleştireceğiz. Bu halk ne el-Kaide’yi dinler ne de el-Nusra’yı dinler. Bu halk özgürlüğüne susamış” diyerek Rojava’daki kantonları selamlayarak Newroz’larını kutladı. Berkin Elvan’ın durumuna da değinmeden geçemeyeceğini söyleyen Binici, Elvan’a “Berkin Elvan karakaşlı çocuk” diye hitap etti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

KESK\'ten Newroz çağrısı

SONRAKİ HABER

Berkin Elvan’ın ailesi Newroz’a davet edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...