19 Mart 2014 09:33

TİB, Twitter mesajlarını arşivlemeye başladı mı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, 'Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB’in) gizli statüsüne sahip olmayan veya doğrudan mesaj olarak gönderilmemiş Twitter mesajlarını arşivlemeye başladığı iddiası doğru mudur?' diye sordu.

TİB, Twitter mesajlarını arşivlemeye başladı mı?
Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB’in) gizli statüsüne sahip olmayan veya doğrudan mesaj olarak gönderilmemiş Twitter mesajlarını arşivlemeye başladığı iddiası doğru mudur?​” diye sordu.
Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şöyle dedi:

“Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın herkese açık Twitter hesapları üzerinden gönderilen ‘tweet’leri depolamak için 2 Aralık’ta birkaç şirketle sözleşme imzaladığı iddiası doğru mudur?
İddia doğru ise, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın Twitter hesapları üzerinden gönderilen ‘tweet’leri depolamak için sözleşme imzaladığı şirketler hangileridir?
Sözleşme bedellerinin tutarları ne kadardır?
Bu şirketler arasında, 2. dalga adıyla da bilinen 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ve soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı verildiği iddia edilen kişinin sahibi olduğu OMF Yazılım Şirketi ile de sözleşme imzalanmış mıdır?
TİB’in Twitter hesapları üzerinden gönderilen ‘tweet’leri depolamak için sözleşme imzaladığı şirketler arasında ESTET Şirketi ile TÜRKYAZ ve SAMPAŞ yazılım şirketlerinin bulunduğu iddiası doğru mudur?
TİB’in Twitter hesapları üzerinden gönderilen ‘tweet’leri depolamak için sözleşme imzaladığı şirketler arasında Ngine Yazılım adlı Şirketin de bulunduğu iddiası doğru mudur?
İddia doğru ise, Ngine Yazılım Şirketiyle imzalanan sözleşmenin 2 Ocak 2014’te fesh edildiği iddiası doğru mudur?
Ngine Yazılım Şirketinin ortakları ve yönetim kadrosu kimlerden oluşmaktadır?
Sözleşmenin 9,5 Milyon TL bedel ile imzalandığı iddiası doğru mudur?
İddia doğru ise, Ngine Yazılım Şirketine sözleşme bedelinin tamamı ödenmiş midir? Sözleşme bedeli veya feshi sonucu ödeme yapıldıysa ne kadar ödeme yapılmıştır?​”

TWEETLER NEDEN KAYDEDİLİR?

Tweet’ler zaten Twitter tarafından da arşivleniyor ve kullanıcılar ya da firmalar istediğinde bu arşivi bilgisayarına indirebiliyor. Zaten birçok firma tweetler üzerinden analiz yapıyor ve kamuya açık paylaşımların arşivlenmesi ve analizlerde kullanılması durumunda yasal bir sorun bulunmuyor.

Tweet'ler neden kaydediliyor ve tweetlerde neler analiz ediliyor diyorsanız; belli bir mesajın ilk kim tarafından gönderildiği, hangi mesajların popüler (TT) olduğu, belli bir konuda ne kadar tweet atıldığı, belli bir kullanıcının gönderdiği tweetlerin etkinliği gibi konular incelenebiliyor.

Hükümet uzun zamandır Twitter konusunda rahatsız. Yayınlanan tweetlerden rahatsız olunması durumunda, Twitter'dan bu kişi kimdir bilgisi alınamıyor (IP bilgisi). Ama TİB'in ihtisas konularından birisi de; sosyal mühendislik. Yani internet üzerinde sosyal hareketlerden hareketle analiz yapmak. Bir kişi nick name ile mesajlar yazıyor bile olsa, giderek bu kişinin diğer mesajlarından onun kim olduğuna dair bilgi yakalanabilir. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

\'Başbuğ\'un tutuklanması talimatını Erdoğan verdi\'

SONRAKİ HABER

TÜİK çalışanı, 6 kişiyi öldürüp intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...