18 Mart 2014 21:23

'HDP tabelası yeniden asılsın'

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Başkanlığı açılışı sırasında yaşanan gerginlik ve sonrasındaki olayları araştıran İnsan Hakları Heyeti incelemelerini tamamladı.

\'HDP tabelası yeniden asılsın\'
Paylaş

Muğla’nın Fethiye ilçesinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Başkanlığı açılışı sırasında yaşanan gerginlik ve sonrasındaki olayları araştıran İnsan Hakları Heyeti incelemelerini tamamladı.

ÖDP Fethiye İlçe Başkanlığını ziyaret eden heyet, 9 Mart’ta saldırıya uğrayan HDP Fethiye İlçe binası giderek incelemelerde bulundu. İnsan Hakları Heyeti daha sonra Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Bayazıt, Fethiye Belediye Başkanı Demokrat Partili Behçet Saatcı ve Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık’la görüştü. Görüşmelerde basın mensuplarının görüntü almasına izin verilmedi.

‘BU KADAR AÇIK PROVOKASYON OLAMAZ’

Görüşmeleri tamamladıktan sonra Eğitim-Sen Fethiye İlçe Temsilciliği’ne geçen heyet adına İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan açıklamalarda bulundu. 9 Mart ve devamında gerçekleştirilen ırkçı saldırıları kınadıklarını belirterek konuşmasına başlayan Türkdoğan, Fethiye’deki tüm siyasi parti temsilcilerini bu olayları kınamaya davet etti. Hak ve özgürlükleri korumanın yolunun bir başkasının hakkını korumaktan geçtiğini anlatan Türkdoğan, "Saldırı olayına maruz kalan ilçe başkanı ve parti temsilcileriyle yaptığımız görüşmeler bizi kaygılandırdı. Göstere göstere gelen bir saldırı olayıyla karşı karşıyayız. Gerekli tedbirler alınsaydı bu saldırı gerçekleşmeyebilirdi. Sosyal medya üzerinden birkaç gün önceden örgütlenen bir olayın son noktaya kadar getirilmiş olması, özellikle bazı kolluk görevlilerinin kitlenin parti önünde birikmesine rağmen, ısrarla ‘binanızda toplantı yapabilirsiniz’ demesi ciddi bir provokatif davranıştır ve sorumlular açığa çıkarılmalıdır. Binanın önünde saldırı hazırlığında bir kitle var. Emniyet yetkilileri ‘binanıza gelebilirsiniz’ diyor. Bu kadar açık provokasyon olamaz” dedi.

‘FACEBOOK SAYFALARI İNCELENMELİ’


Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı’nın harekete geçmesi gerektiğini belirten Türkdoğan şunları söyledi: "Yaptığımız görüşmede her türlü etkili soruşturmanın yapılacağı bize söylendi. Başvuru yapılması gerektiğinin altı çizildi. Ancak böyle ciddi bir olayda savcılığın kendiliğinden harekete geçmesi gerekir. Kamera kayıtlarının Facebook sayfalarının incelenmesi ve sorumluların açığa çıkarılması gerekiyor. Belediye başkanı ile yaptığımız görüşmede şunun altını çizdik: Seçilmiş bir belediye başkanının bu olayı kınaması ve diğer parti temsilcilerine bu yönde çağrı yapması gerekir. Belediye başkanına HDP’yi ziyaret etmesi ve parti tabelasını parti temsilcileriyle birlikte yerine asması gerektiğini anlattık. Ancak tatmin edici bir cevap alamadık. Fethiye’de infial olur kelimesinin bir mazeretten öteye gitmediğini düşünüyorum. Fethiye’de hepimiz gibi normal insanlar yaşıyor."

‘TABELAYI İNDİREN HALKTAN ÖZÜR DİLEMELİ’

HDP Fethiye Belediye Başkan Adayı’nın seçimlere 12 gün kala can güvenliği olmadığı gerekçesiyle ilçeye gelemediğini hatırlatan Öztürk Türkdoğan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Kaymakam beyle yaptığımız görüşmede her türlü güvenlik önleminin alındığını söylüyor. Ancak başka bişey söylemiyor. Kendisi tabelanın indirilmesi ile ilgili bir talimatının olmadığını bize söyledi. Parti tabelasının indirilmesi noktasında kim inisiyatif kullandıysa halktan özür dilemeli. Belediye başkanının ‘kitlenin dağılması için tabelayı indirdik’ lafını kulaklarımızla duyduk. Bunu Fethiye halkının takdirine bırakıyoruz. Bir gurubun günler öncesinden örgütlenmesine izin vermek, 1 kilometre boyunca yürüyüp partinin önünde toplanmasına göz yummak, Bu grubu uygun yöntemlerle dağıtmamak, bunlar büyük görev suçlarıdır."

‘TABELA YENİDEN ASILSIN’

Konuşmasının sonunda Fethiye’deki siyasi anlayışların bir araya gelip rahatlıkla tabelayı yeniden yerine asabileceğini dile getiren Türkdoğan, böylelikle Fethiye’nin demokratik olgunluğunu göstermiş olacağını kaydetti.

‘DEMOKRASİ, İNSAN HAKLARI, ÖZGÜRLÜKLER KANAMIŞTIR’


Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise “Yaptığımız görüşmelerde olaylar sırasında kimsenin burnunun kanamadığı söylendi. Kimsenin burnu kanamamış ama demokrasi, insan hakları, özgürlükler, siyaset kanamamıştır. Devlet eliyle demokratik değerler örselenmiştir” dedi. (Muğla/DHA)


 

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş\'ta öğrenciler işgal ettikleri binaya Berkin\'in adını verdi

SONRAKİ HABER

Direnen asistan hekimler kazandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...