18 Mart 2014 14:47

Kırım'ı Rusya'ya bağlayacak anlaşma imzalandı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol kent yöneticisi Aleksey Çali ile birlikte Kırım ve Sivastopol’un Rusya’ya bağlanması ile ilgili anlaşmayı imzaladı. Anlaşma Rusya’nın yeni bölgelerinin oluşumunu içeriyor.

Kırım\'ı Rusya\'ya bağlayacak anlaşma imzalandı
Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de gerçekleşen toplantı sonrasında, Kırım Parlamento Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol kent yöneticisi Aleksey Çali ile birlikte Kırım ve Sivastopol’un Rusya’ya bağlanması ile ilgili anlaşmayı imzaladı. Anlaşma Rusya’nın yeni bölgelerinin oluşumunu içeriyor.

Putin, parlamento ve senatodan anlaşmanın onaylanmasını istedi. Kremlin’de gerçekleşen Federal Meclis toplantısında konuşan Rus lider, “Ben parlamento ve senatodan Kırım Cumhuriyeti ve Sivastopol kentinin Rusya’nın iki ayrı yönetim birimi olarak kabul edilmesini öneriyorum” dedi.

Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanması ile ilgili süreç 1 Ocak 2015’e kadar tamamlanacak. Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, siyasi, ekonomik ve hukuk sistemi açısından Rusya’nın idari birimleri haline gelecek.

Anlaşma çerçevesinde Eylül 2015’de Kırım ve Sivastopol yönetimleri için seçimler yapılacak. Seçimlere kadarki süreçte Kırım Parlamentosu ve Sivastopol Yerel Meclisi hükümet organı olarak görevini sürdürecek.

Kırım’da yaşayan Ukrayna vatandaşları da bir ay içerisinde Ukrayna vatandaşı olmak istediklerini belirtmemeleri durumunda Rusya vatandaşı olabilecek. Kırım’da yaşayan ve Ukrayna vatandaşlığı olmayanlar için ise Rusya vatandaşlığı otomatik olarak işlemeyecek.

'KIRIM’A ASKERİ MÜDAHALE OLMADI'

Kırım’a Rusya’nın herhangi bir askeri müdahalesi olmadığını ifade eden Putin, bölgede bulunan 22 bin civarında eli silahlı Ukrayna ordusunun askeri herhangi bir provokasyona girmediği için de teşekkür etti.

Devlet Başkanının ordunun Ukrayna topraklarında kullanılması yönünde yetkiyi parlamentodan aldığını hatırlatan Putin, bu yetkiyi bugüne kadar kullanmadığını belirtti. Kırım’ın işgal edildiği değerlendirmelerini garip bulduğunu ifade eden Rus lider, “Tek bir ateş açılmadan, tek bir kişi ölmeden işgal yapıldığını daha önce duymadım…” eleştirisi getirdi.


'REFERANDUM DEMOKRATİK VE MEŞRU'

Putin, 16 Mart’ta yapılan referandumla ilgili Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin Rusya’ya bağlanması konusunda Kremlin’de bir konuşma yaptı. Putin, Kırım’da yapılan referandumun tamamen demokratik, meşru ve uluslararası hukuka uygun olduğunu söyledi.

Kırım’da yaşayan Tatarların rehabilitasyon süreci için her türlü önlemin alınacağını belirten Putin, Kırım halkının Rusça, Ukraynaca ve Tatarcayı resmi dil olarak kabul etmelerinin doğru olacağını söyledi. Putin, “Tüm siyasi ve yasal kararlar Kırım Tatarlarının rehabilitasyon süreci için tamamlanacak. Onların hakları kelimenin tam anlamı ile verilmeli…” dedi. 2.2 milyon nüfusun yaşadığı Kırım’ın yüzde 15’ini Kırım Tatarları oluşturuyor.

Rus lider, “Rusça, Ukraynaca ve Kırım Tatarcanın eşit devlet dili olarak kabul edilmesi doğru olur. Bunun Kırım halkı tarafından da desteklenen bir düşünce olduğunu biliyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

UKRAYNA YÖNETİMİ MEŞRU DEĞİL

Ukrayna’da meşru bir yönetim olmadığı ve ülke yönetiminin radikal gruplar tarafından ele geçirildiği eleştirisi yapan Putin, kardeş Ukrayna halkı ile ilişkilerin süreceğini ve anahtar rol oynayacağını vurguladı.

Kırım’da bulunan Rus üslerinde Kiev yönetimi ile imzalanan anlaşmanın ötesinde bir askeri varlığın bulunmadığını iddia eden  Putin, askeri üslerin güçlendirildiğini doğruladı. İkili anlaşmaya göre Rusya’nın Kırım’da bulunan üslerinde 25 bin kadar asker bulundurabiliyor.

Kırım’ın bağımsızlık kararını tanıyan Putin, Rusya’ya bağlanması konusunda da anlaşmanın hazırlanması için parlamentoları görevlendirdi. Rusya’nın Kırım’ı tanıması ve sonrasında da ilhak planlarına tepki gösteren ABD ve AB, Putin’e yakın 20 civarında isim için mal varlıklarını dondurma ve seyahat yasağı getirdi. Yurt dışında dondurulacak hesapları ya da mal varlıkları olmadığını kaydeden yetkililer, ABD ve AB’ye henüz karşı yönde bir yaptırım planlamıyor.


RUSYA’NIN G-8 ÜYELİĞİ ASKIYA ALINIYOR

Kırım’ın bağımsızlığını ilan etmesi ve Rusya ile birleşme kararı almasının ardından, G8 ülkeleri Rusya’nın üyeliğini askıya alınacak. Interfax’a göre, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius yaptığı açıklamada, “G8’de büyük devletler arasındaki diyaloğun siyasi şekli dikkate alınca Rusya’nın üyeliğini askıya almaya karar verdik..” dedi. Fransız Bakan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 6 Haziran’da Fransa’ya yapması planlanan ziyaretin geçerli olduğunu, müttefik güçlerin Normandiya çıkarmasının 70. yıl dönümünü kutlayacaklarını kaydetti. G7 ülkeleri daha önce yaptıkları açıklamada da Rusya’nın Soçi kentinde yapılması planlanan G8 Zirvesi hazırlıklarını askıya almıştı. Putin’in sözcüsü Peskov ise yaptığı değerlendirmede G8 ülkelerinden gelen sert açıklamaların Rusya’nın dış politikasında herhangi bir değişikliğe neden olmayacağı eleştirisi getirmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş: Öcalan’ın mektubu elimize ulaşmadı

SONRAKİ HABER

Gizlenen fezlekelere göre bakanlara verilen rüşvet 44 milyon avro

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...