18 Mart 2014 06:00

Yaşar Kemal heykeli, moloz yığınları arasında kaldı

İstanbul Yenikapı Sahilyolu’nda 23 Mart’a kadar tamamlanması planlanan miting alanı içinde bulunan Yaşar Kemal heykelini belediyeye ait inşaat firması tahrip etti. Türkiye Yazarlar Sendikası'ndan bir heyet, TYS'nin kurucusu olan Yaşar Kemal’in heykeline yapılan tahribatı incelemeye gitti.

Yaşar Kemal heykeli, moloz yığınları arasında kaldı
Paylaş

Elif GÜMÜŞ
Mina ULUBELEN
İstanbul


İstanbul Yenikapı Sahilyolu’nda 23 Mart’a kadar tamamlanması planlanan miting alanı içinde bulunan Yaşar Kemal heykelini belediyeye ait inşaat firması tahrip etti. 1994 yılında Metin Yurdanur tarafından yapılan heykel, şantiyenin içinde korunmasız olarak bırakıldı. Heykelin etrafında moloz yığınları ve park edilmiş iş makineleri bulunuyor. Heykeli inşaatın tahribatından korumak için ise hiçbir önlem alınmamış durumda. Belediyeye ait inşaat firması, heykelin kaidesindeki taşlara zarar vermiş. Taşlardan bazıları parçalanmış, bazıları da düşmüş.

TYS HEYKELİ İNCELEDİ
Türkiye Yazarlar Sendikasının (TYS), kurucusu olan Yaşar Kemal’in heykeline yapılan tahribat için TYS heykeli incelemeye gitti. TYS Genel Başkanı Mustafa Köz ve TYS yönetim kurulu üyeleri heykelde meydana gelen tahribata dikkat çekmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Heykelin önünde açıklama yapan Mustafa Köz “Bu sanata karşı saygısızlıktır. Mesele önemsememek, ağrımıza gidiyor. Burada Necip Fazıl olsa çöplüğün içine mi bırakacaklardı? Yönetimdeki adamın kafasının içine bakmak lazım” dedi. Heykelin inşaat molozlarının arasında bulunmasını eleştiren Köz, “Bize, Yaşar Kemal’e ya da Heykeltraşçılar Derneğine danışmaları lazımdı. Kendi kafalarına göre iş yapmamaları gerekiyor” diye konuştu. Hükümeti de eleştiren Köz “Yaşar Kemal heykelini böyle bir görüntüye mahkum bırakmak iktidarın 12 yıllık kültür-sanat algısını gösteriyor” dedi.

YASAK BÖLGE Mİ BURASI?
Düzleştirmesi yapılan miting alanının etrafı belediye tarafından tel örgülerle çevrilmiş. Bu duruma tepkisini dile getiren TYS Genel Sekreteri Müslüm Çelik “Yasak bölge mi burası? Halkın olan yerler tel örgülerle çevriliyor. Belediyenin böyle bir şey yapmaya hakkı yok” diyerek sitemini dile getirdi. Çelik alanın tel örgülerle çevrilmesinin oto sansüre sebep olduğunu söyledi. Yazar ve şair olan Hakkı Zariç ise “Ben bu durumu ideolojik olarak değerlendiriyorum. Bu tahribata izin vermek sanata önem vermediklerini gösteriyor” dedi. Zariç aynı zamanda belediyeyi aradıklarını söyleyerek “23 Mart mitingine kadar heykelin etrafını düzenleyeceklermiş. O zamana kadar Yaşar Kemal heykeli mahkumiyet altında” diye konuştu.
Açıklamanın ardından inşaatı gerçekleştiren şantiye şefiyle görüşmek isteyen TYS üyeleri yanıt alamadıklarından dolayı belediyeye yazılı başvuru yapacaklarını dile getirdi. Heykelin durumunun takipçisi olacaklarını da belirttiler.

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy’de bir pazar günü

SONRAKİ HABER

Dörtyol’da sadece AKP ile MHP yarışmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...