17 Mart 2014 20:48

Rusya, Kırım'ı resmen tanıdı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ın bağımsızlığını tanıyan kararnameyi imzaladı. Putin'in 'Kırım'ın Rusya Federasyonu'na katılması konusunda konuşmak üzere', devlet kademesinin üst düzey temsilcilerinden oluşan 'federal kongre'yi yarın 'olağanüstü' toplantıya çağırdığı da açıklandı.

Rusya, Kırım\'ı resmen tanıdı
Paylaş

Kırım, Rusya'ya bağlanmak için referandurmun ardından resmi başvurusunu yaparken, Moskova'dan önemli bir haber geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'ı bağımsız bir devlet olarak tanıyan kararnameyi imzaladı.  Putin'in "Kırım'ın Rusya Federasyonu'na katılması konusunda konuşmak üzere", devlet kademesinin üst düzey temsilcilerinden oluşan "federal kongre"yi yarın "olağanüstü" toplantıya çağırdığı açıklandı.

Tarihi toplantı, parlamentonun alt ve üst kanatları ve ülkenin diğer dini ve toplumsal önderlerinin katılımıyla, Moskova saatiyle 15.00'te başlayacak.
Duma Başkanı Sergey Narışkin, gerekli tüm hazırlıkların tamamlanmak üsere olduğunu, Kırım'ın başvurusunun kabul edileceğini söyledi.
Bu haber, Putin'in hiç zaman kaybetmeden Kırım'ın Rusya'ya katılmasına onay vereceği yorumlarını güçlendirdi.

REFERANDUMDAN YÜZDE 96.6 'EVET' ÇIKMIŞTI
Kırım’ın Rusya’ya bağlanması için pazar günü yapılan referandumda resmi açıklamalara göre katılım yüzde 82, Rusya’ya evet verenlerin oranı ise yüzde 96,6 oldu. Referandumun ardından Kırım’da parlamento, resmen Ukrayna’dan bağımsızlık ilan etti ve Rusya Federasyonu’na katılmak için başvuru yaptı.
Referandum sonuçları resmi olarak açıklanmadan önce Batı ve ABD’nden sonuçları hiçbir şekilde tanımayacakları açıklamaları geldi. Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından yapılan açıklama ile Kırım-Rusya karşısında yer alan Batı-ABD ittifakının kararını destekledi. Türkiye, referandumu protesto eden Kırım Tatarlarının güvenliği çerçevesinde olaya baktığını, bu konuda bir sıkıntı olması halinde adım atacağını deklere ederken, Kırım Tatarlarının yüzde 40’ının referanduma katıldığı iddia ediliyor.

YAPTIRIMLAR GÖRÜŞÜLDÜ
Kiev ise sonuçları tanımayacağını açıkladı. ABD ve Avrupa Birliği, oylamanın yasa dışı olduğunu belirterek, Rusya’ya yaptırım uygulamayı planladıklarını söyledi. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Kırım’da Moskova tarafından desteklenen referandumun ardından, Rusya’ya uygulanacak yaptırımları tartışmak üzere biraraya geldi. 28 üyeli AB’nin gündeminde, bazı Rus yetkililere karşı vize yasağı ve mal varlıklarının dondurulması da var.
Ukrayna’daki yeni yönetimin yanı sıra Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok Batılı ülke referandumu yasa dışı sayarken, Rusya referandumun sonucuna saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Referandumda halka Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını isteyip istemedikleri soruldu. İkinci bir soruda da Ukrayna’nın 1992 Anayasası’ndaki statüsüne dönüp dönmemesi gerektiği sorusu yer aldı. Bu düzenleme bölgenin özerkliğini genişletiyor. Kırım’da bölgenin daha fazla özerklikle Ukrayna’ya bağlı kalmasını isteyen bir kesim de bulunuyor.
Moskova cumartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde referandumu gayrimeşru sayan bir karar tasarısını veto etti. Karar tasarısına 15 üyeden 13 üye destek verdi. Rusya gibi veto hakkına sahip beş daimi üyeden biri olan Çin ise oylamada çekimser kaldı.

UKRAYNA’DA YEDEKLER KIŞLAYA ÇAĞRILDI

BÖLGESEL parlamentonun Moskova’ya bağlanmak için resmi talebini ulaştırdığı sırada Kiev yedek askerleri silah altına alma kararı verdi. Kırım’daki referandumu tanımayan AB ise Rusya’ya yaptırımı görüşüyor. 40 bin yedek askerin 20 bini silahlı kuvvetler, kalanı yeni oluşturulan “Ulusal Muhafız” birliğinde görev alacak. Ukrayna parlamentosu 40 bin yedek askeri silah altına almayı öngören kararnameyi onayladı. Yedeklerin 20 bini silahlı kuvvetlere, kalanı ise yeni oluşturulan “Ulusal Muhafız” birliğine katılacak. Parlamentonun onayı Kırım’ı Ukrayna’dan ayırıp Rusya’ya bağlayan referandumun ardından geldi. (DIŞ HABERLER)


REFERANDUMUN YANKILARI…

MUCİZE
Zavtra 
Aleksandr PROHANOV
KIRIM Referandumu harika bir katılımla ve sonucu tam anlamıyla teyit edecek şekilde oy birliğiyle ve mutlak anlamda inanılmaz bir dayanışma örneğinin sergilendiği biçimde gerçekleşti. Referandum öncesi hepimizin belirli kaygıları vardı. Ancak ne olduysa oldu kaygılar yerini adeta harika, büyülü bir mucizeye bıraktı. Hiç kimse çok değil, sadece 3-4 hafta öncesinde bunun mümkün olabileceğini tahmin etmiyordu. Rus tarihi bir kez daha mucizevi, faydalı, ve olağanüstü özelliğini göstermiş oldu. Bizler yalnızca yeni bir tarihi sürecin değil, fakat aynı zamanda Rus tarihinin de mucizesinin tanıklarıyız. Bu mucize, insanların üstün çaba ve nefesi, Kırım’ın taze yönetiminin gayretleri ile yeni Kiev idaresinin Kırım’ı ilhak etmesine meydan vermeyen Putin’in eseridir. Eninde sonunda bu mucize sanki kendiliğinden, bizlerin hiçbir etkisi olmaksızın, hepimize adanmış kutsal bir ödül olarak meydana geldi…

YAĞMUR DURDU
İzvestiya
Platon BESEDİN

“DEĞİŞİM, değişimi bekliyoruz!”... Okullar silip süpürüldü, Kırım Referandumu için oy verme noktalarına dönüştürüldü. “Şimdi oyumu kullandım!” sesleri arasında farklı şarkıların dizeleri de işitiliyor. Repertuvarlar benzer ancak öylesine seçilmemişler: “Dün Rusya’da akşamlar ne kadar hoştur”, “Sisler içinden…”, “Subaylar!..” “Değişim istiyorum”… Buna uygun olarak bu sloganlar altında Kırım geçtiğimiz haftalar boyunca referanduma hazırlanmıştı. “Daha iyiye doğru değişimden korkmaya gerek yok” şeklinde yazıyor billboardlarda. Referandum öncesi ajitasyon çoktu, Ancak biraz beceriksizce, kabaca yapılmış ve aceleye gelmişti. Şimdi fonda Rusya’nın üç rengiyle “16 Martta eve Rusya’ya!” yazılı. Bu slogan halkça hızlıca sahiplenildi ve toplu taşıma araçlarından, levhalara ve duvarlara kadar her yanı sardı. “Genellikle buna Banderistlere geçit yok” afişleri eşlik etti. Kırım Ukrayna’dan ayrılırken, gerçekten de Şuheviç ve Bandera’nın torunlarının buna neden oldukları hiçbir şekilde kestirilemezdi.

KAHRAMANLAR DİYARI KIRIM
Komsomolskaya
Rusya Komünist Partisi Lideri Gennadiy Zyuganov

SONUÇLARI bu şekilde bekliyordum çünkü Kırım’ı iyi biliyorum, oraya hakim olan havanın farkındayım. Babam Büyük Anayurt Savaşında Sivastopol Cephesi’nde savaştı ve gazi oldu. Bundan dolayı her yıl burayı ziyarete gelirim. Hepimiz için kutsal olan bu toprağın ruhunu biliyorum. Bu ruh tüm bir yarımadaya nüfus etmiş olan; dostluk ve kardeşlik ruhudur. Kırım halkı tam 20 yıldır adaletin temel kanunlarına riayet edilmesini talep ediyordu. Kırım Cumhuriyeti zamanında kendi anayasasını kabul etmişti. Ancak Kiev, bu insanlara iki resmi dilde eğitim hakkını vermeyerek buranın halkına saygı duymadığını gösterdi. Ne zaman ki Banderist, Nazi ve antisemitist çete Kiev yönetimini ele geçirdi, o zaman Kırım’a da kendi kanunlarını dikte ettirmek istediler. Normal insanların onlarla uzlaşması beklenemezdi. Hele hele kahramanlar diyarı Kırım’ın ve Sivastopollülerin.

ÖNCEKİ HABER

Direnen işçiler kazandı

SONRAKİ HABER

Göz, gez, arpacık, Berkin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...