17 Mart 2014 16:55

Asıl suç örgütü gençleri öldürenler

Taksim Dayanışması iddianamesi kabul edildi. Dayanışma üyeleri hükümete “Asıl suç örgütü kuranlar gençleri öldürenlerdir” diye tepki gösterdi.

Asıl suç örgütü gençleri öldürenler
Paylaş

Mustafa MAYDA
Duygu YALÇINER
İstanbul


Aralarında Yüksek Mimar Mühendis Mücella Yapıcı, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin, İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP PM Üyesi Ender İmrek ile Taksim Dayanışması Üyesi Haluk Ağabeyoğlu’nun olduğu beş kişi hakkında suç örgütü kurma iddiasıyla hazırlanan iddianame İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Örgüt kurmakla suçlanan Taksim Dayanışması üyeleri hükümete tepki gösterdi: “Asıl suç örgütü kuranlar gençleri öldürenlerdir”

26 kişinin yargılanacağı davada diğer bir suçlama ise 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefet etmek. Davanın ilk duruşması 12 Haziran’da.

Daha önce İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kişilerin kanundaki hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurdukları veya yönettiklerinin anlaşılamadığı gerekçesiyle iddianame savcıya iade edilmişti. Önceki gün kabul edilen iddianamede ise savcı örgüt ısrarını sürdürürken, Taksim Dayanışması’nın sosyal medyada Taksim’e çağrı yapması ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefeti örgüt suçlamasına delil olarak gösteriyor.

13 YIL HAPİS İSTENİYOR
Yapıcı, Çerkezoğlu, İmrek, Metin ve Ağabeyoğlu hakkında “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak”, “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek”, “Görevi yaptırmamak için direnmek” suçlarından 5 yıldan 13 yıla kadar hapis cezası, 21 kişi hakkında ise 1 yıl 6 ay ile 3 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor. Davanın ilk duruşması 12 Haziran saat 09.30’da Çağlayan’da bulunan İstanbul Adalet Sarayı’nda görülecek.

‘HÜKÜMET KENDİSİNE BAKSIN’

 

İddianamede örgüt kurmakla suçlanan Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin, hükümetin muhalifleri hedef gösterdiğini söyledi. Metin, “Taksim Dayanışması 180’e yakın bileşeni olan, toplantıları herkese açık olan bir platform. Bir suç örgütü olsa herhalde 100-150 kişilik toplantıları olmazdı. Yaptığı tek şey basın bildirileri hazırlamak ve basın açıklamasına çağrı yapmak” dedi.

Beyza Metin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizim böyle bir suç örgütümüz yoktur. Eylemler kamu yararını savunan insanların, hükümetin birçok politikasına dair tepkisini göstermesiydi. Hükümet suç örgütü arıyorsa kendisine baksın. Öldürdükleri 8 gence baksınlar, Berkin’e, Burak Can’a baksın. Yargı da bizim içimizde suç örgütü arayacağına öldürülen gençlerin katillerini arasın”

‘BU DAVA AKP’NİN BAŞINI AĞRITACAK’

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun Gezi Parkı’nın açılışını yaptığı günü hatırlatan Halkların Demokratik Partisi Parti Meclisi Üyesi Ender İmrek ise “Valinin yaptığı çağrıdan sonra bizim parka girip basın açıklaması yapmak istememizin neresi suç? Burada eğer bir suç varsa demokratik bir hak olan basın açıklamasını engelleyenler, insanların parkta oturmalarını engelleyenler suçludur” diye konuştu.
Daha önce ‘Mala zarar verme, suç işlemeye alenen tahrik etmek, görevi yaptırmama’ gibi atılı suçlar için “Kovuşturmaya gerek yok” diye bir karar verildiğine dikkat çeken İmrek, “Biz nasıl suç örgütü kuruyoruz” diye sordu.
Bu davayı Türkiye halklarının davası haline getireceklerini belirten İmrek, “Taksim Dayanışmasının bileşenleriyle birlikte, AKP’yi ve onların hukuksuzluğunu yargılandığı davaya dönüştüreceğiz. Başbakanın, AKP’li yöneticilerinin zorla hazırlattıkları ve açtıkları bu dava AKP’nin başını ağrıtacak bir dava olacak” dedi.

‘DAVADA ISRAR SİYASİ BİR İNAT’

 

Taksim Dayanışması üyelerinin avukatı Yıldız İmrek, savcının ‘örgüt’ suçlamasına ilişkin herhangi bir somut kanıt göstermediğine dikkat çekerek, mahkeme tarafından reddedilmesi gerektiğini vurguladı. İddianamede 2911’e sayılı Yasa’ya muhalefet suçlamasının da hukuki olmadığını ifade eden İmrek, “İnsanlar daha toplanmadan, herhangi bir açıklama yapılmadan, gözaltına alınıyor. Bu açıdan da 2911’e muhalefetin unsurları oluşmamıştır. Üstelik tüm Türkiye’de açılan Gezi dava ve soruşturmaları da beraat ya da takipsizlikle sonuçlanmışken, bu davada ısrarın siyasi bir inat olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

\'AVM tuvaletinde belge teslimatı\' iddiası

SONRAKİ HABER

Demirtaş: 30 Mart\'ta Türkiye büyük bir şaşkınlık yaşayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...