16 Mart 2014 20:24

Kırım'da referandum sonrası ortalık toz duman

Kırım'da günlerdir beklenen referandumun tahmin edilenden daha yüksek oranda Rusya'ya katılım lehinde çıkması bölgenin daha da karışacağının sinyalini verdi. Referandum ardından ardı ardına açıklama yapan batı-ABD ittifakı ve Kiev, sonucu kabul etmediklerini, Rusya'nın tüm güçleri ile Kıram'a çıkarma yapmasının kendi ayaklarının altındaki zemini ateşe verdiğini söyledi.

Kırım\'da referandum sonrası ortalık toz duman
Paylaş

Kırım'da günlerdir beklenen referandumun tahmin edilenden daha yüksek oranda Rusya'ya katılım lehinde çıkması bölgenin daha da karışacağının sinyalini verdi. Referandum ardından ardı ardına açıklama yapan batı-ABD ittifakı ve Kiev, sonucu kabul etmediklerini, Rusya'nın tüm güçleri ile Kıram'a çıkarma yapmasının kendi ayaklarının altındaki zemini ateşe verdiğini söyledi.

Kırım'da yüzde 90 civarında katılımın sağlandığı iddia edilen referandumda yüzde 93'ün üzerinde Rusya ile birleşmeye "evet" sonucu çıkmasına karşın referandum sonrasında gerginlik tırmanıyor. Tüm süreçte Ukrayna'yı destekleyen Batı ülkeleri ve ABD, resmi olmayan sonuçların açıklanmasının hemen ardından referandumun yasa dışı olması nedeni ile tanımayacakları yönünde birbiri ardına açıklamalar yaparken, Kiev de, Rusya'nın Kırım'a her anlamda yığınak yaptığını ve bölgedeki tansiyonun artışına neden olmakla suçladığı Rusya'nın ve ayrılmayı destekleyen güçlerin bastığı yerleri ateşe verdiğini söyledi.

Reuters'in ve Rus haber kaynaklarının geçtiği haberlere göre, kimi haber ajansları da oylamanın yüzde 80 Rusya'ya "evet" ile sonuçlandığını açıkladı.

YİNE SOĞUK SAVAŞ VURGUSU

Sürecin geneli ve özelde referandum sonrasının soğuk savaş dönemini hatırlattığı vurgulanan haberlerde, Kiev'in Rusya'ya yönelik açıklamalarında Rusya'nın Kırım'da yaptığı askeri yığınağın uluslararası anlaşmaları en kaba şekli ile ihlal ettiği belirtildi.

ABD Dış İşleri Bakanı ve Beyaz Saray'ın yanında Batı ülkelerinin yaptığı referandum sonuçlarını tanımama açıklamaları, Rus Devlet Başkanı Vladimir tarafından ise itirazla yanıtlandı. Tüm suçlamaları reddeden Putin, Kırım halkının kararını saygı duyulması gerektiği açıklarken, Rus Dış İlişkileri Bakanı da bölgedeki krizin anayasal reform ile çözülmesi gerektiği konusunda Amerikalı meslektaşının düşüncesini desteklediğini söyledi.

RUSYA TARAFTARLARI "ÇETEBAŞLARI"

Kiev ise Ukrayna'dan ayrılmak isteyen Kırımlı politikacıları, Rusya ordusunun örtüsü altında Ukrayna'nın bağımsızlığını ortadan kaldırmak isteyen "çetebaşları" olarak tanımladı.

Kiev'den, ne kadar sürerse sürsün bu çetebaşlarının tek tek bulunup Ukrayna ve uluslararası mahkemelerde yargılanacakları mesajı geldi. Mesajı kamuoyuna ileten Ukrayna'nın yeni lideri ve ABD'den silah değil, ama moral destek almaya gittiğini iddia eden Yatsenyuk'tan olurken, Yatsenyuk, Rusya destekçilerine "ayaklarının altındaki zemini yakıyorlar" sözleri ile bir kez daha uyardı.

Yatsenyuk, önceki Ukrayna lideri Yanukoviç'in AB ile ilişkileri dondurması manasına gelen tasarıyı kabul etmesinden sonra meydana gelen Batı yanlısı gösterilerin ardından devrilmesi sonrası yönetimi devralmıştı.

Daha sonra ülkeyi terk etmek zorunda kalan Yanukoviç'in ise bir süre sonra Rusya'da olduğu ortaya çıkmış ve Yanukoviç er yada geç ülkeye döneceği sözü vermişti.

REFERANDUM SAKİN GEÇTİ AMA!

Referandum sürecinde uluslararası gözlemcilerden referandumun sakin bir şekilde geçtiği açıklamaları yapıldı.

Tatarların boykot oranının ise yüksek olması beklenirken henüz tam oranı belli olmadı. Bilindiği gibi Tatarlar 2 milyon 500 bin nüfusun yüzde 12'sini oluştururken, seçmen sayısı da 1 milyon 500'e yakın. Rusya Kırım'da yüzde 50'nin altına düşmeyi başarısız olarak değerlendireceğini ifade etmişti. Yüzde 60'ın biraz üzerinde katılım oranı olduğu tahmin edilirken, alınan yüzde 93'ün yüzde 50'yi çok olmasa da geçmesi Rusya'nın elini az da olsa rahatlatırken, Batı ise sonucun ne olduğundan çok referandumun yasa dışı olması üzerinde duruyor.

Bu yılsonunda İspanya ve Katalonya'da yapılacak bağımsızlık referandumlarını Batı'ya hatırlatmakta ısrarcı olan Rusya ve Avrupa'nın solcu politikalarınca bu davranış ikiyüzlülük olarak değerlendiriliyor.

Son olarak Rusya ve Kırım arasında 21 Mart'a kadar ateşkes ilanı yapılırken, AB'de referandum sonuçlarını tanımadığını açıkladı. Daha önce tek tek AB'ye üye ülkelerce yapılan açıklama tüm AB ülkeleri adına bir kez de AB tarafından yapıldı.

REFERANDUM SONRASI NE OLACAK

Kırımlılar Rusya'ya katıldıkları takdirde daha iyi bir ülke ve mali koşullar bekliyor. Bunun için yollardan biri de Rusya vatandaşı olmak. Rusya vatandaşları Rusya'da da tüm Rus halkının haklarına sahip olacağı için görece yaşam standartları düşük olan Kırım halkı böylece Rusya'nın ekonomik olanaklarından da faydalanacak.

Rusya'ya katılmaya karşı çıkanlar ise aynı şeyi Avrupa ülkeleri ile yakınlaşmadan bekliyor.

Ukrayna'nın yeni yönetimine yöneltilen en önemli eleştirilerden bir diğeri de Nazi destekli yönetim olması.

Tüm bu veriler ışığında kimi analistler, Kırım merkezli Ukrayna krizinin sürece yayılacağını ve karşılıklı yaptırımlarla tırmandırılacağı görüşünü benimserken, bir diğer kesim ise, aslında ABD dışında Avrupa'nın Kırım'a karşı yaptırım gücünün demeçlerde belirttikleri kadar olmadığını, bu nedenle ABD'yi de bu noktada geri çekebileceklerini ve dolayısı ile sürecin soğumaya bırakılacağı görüşünü ileri sürüyor.

Şimdilik Kırım'da Rusya destekçilerinin kutlamaları en sıcak gündem olurken, bundan sonrası için 21 Mart'a kadar sürecek ateşkes ile zaman kazanan tarafların yeni hamleler için hazırlıkları hızlandırmaları bekleniyor.

UKRAYNA'DA NELER OLDU?

Ukrayna'da 21 Kasım'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç AB ile bağları güçlendiren anlaşmadan vazgeçtiğini açıkladı. Bunun üzerine 1 Aralık'ta 300 bin kişi, Kiev'de, Parlamentonun hemen yanı başında bulunan Bağımsızlık Meydanı'nda gösterilere başladı. 22 Ocak'ta ilk ölüm haberinin gelmesi ile gösteriler tırmandı. 28 Ocak'ta Başbakan istifa etti ve sert önlemlere izin veren yasalar parlamentodan geçti. 18 Şubat'ta tırmanan gösterilerde 3 gün içinde 100'e yakın insan hayatını kaybederken, 22 Şubat'ta Yanukoviç ülkeden kaçtı ve yolsuzluk suçlaması ile tutuklu bulunan eski lider Yulya Timoşenko serbest bırakıldı. Yeni yönetim Oleksandr Turçinov liderliğinde göreve başlarken, 25 Şubat'ta da Rusya'da olduğu bilinen Yanukoviç için yakalama kararı çıkarıldı. (DİHA)


 

ÖNCEKİ HABER

3. köprünün simitçiye ne faydası var?

SONRAKİ HABER

AKP\'liler Başbakanı protesto edenleri linç etmek istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...