15 Mart 2014 19:23

Bir eksiğiz

Bugün Ahmet Kaya’dan özür diliyorlar. Gazetelerde, renkli sayfalarında Ahmet Kaya affedildi imajı verilmeye çalışılıyor. Bir taraftan da geç kalınmış özürlerini dileyen sanatçılar var

Bir eksiğiz
Paylaş

Eren ÖNER
Kayseri

16 Kasım 1999 Paris. 43 yıllık bir hayat sona erdi. Abimizdi, kimisinin Arka Mahalle’den arkadaşı, kimisinin karanlık şehrin en sessiz sokaklarında başı beladayken belasını paylaştığı. Kimisinin sevgiliye duyduğu özlemi iki biranın yanında bir paket sigarayla anlattığı dinlediği... Ahmet Kaya.

Seveni sevmeyeni, politiği apolitiği, serserisi, kara takımı, entelektüeli, Lazı, Kürdü, Türkü, Çerkesi, Ermenisi, Alevisi, Sünnisi hepsi, hiç abartmıyorum hepsi bu ülkede yaşayan, nefes alan herkes bir Ahmet Kaya şarkısı bilir. Bazısı son sesle haykıra haykıra, bazısı kısık sesle evinde, bazısı da gizli gizli tek başına söyler. Kimisi sevgilisini, kimisi annesini, kimisi inancını, kimisi kavgasını, kimisi yaşamını, bazısı da kendini bulur şarkılarında, sözlerinde.

YILLAR ÖNCE YILLAR SONRA

Bunları neden yazdığım aklınıza gelen bir sorudur. 2013 yılının Ekim ayında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı Ahmet Kaya. Yıllar önce bu ülkeden yalnızca, Kürtçe bir albüm yapacağım, artık zamanı geldi, Kürt olarak yaşayacağım dediği için sürgünlere gönderen zihniyet ve devlet. Gazetelerde ağza alınmayacak hakaretler savuran, Ahmet Kaya’nın arkasından terörist, bölücü diyen, yalnızca Ahmet Kaya’yla ülkedeki insanları birbirine düşürmeye çalışan zihniyet ve devlet... Bugün Ahmet Kaya’dan özür diliyorlar. Gazetelerde, renkli sayfalarında Ahmet Kaya affedildi imajı verilmeye çalışılıyor. Bir taraftan da geç kalınmış özürlerini dileyen sanatçılar var!.

ÇOK GEÇ KALDINIZ!

3 Mart 2014. Ahmet abimiz öldükten neredeyse 15 yıl sonra, müzik piyasasında dev bir albüm rafa konuldu. ‘Bir Eksiğiz’. Sezen Aksu’dan Bülent Ortaçgil’e, Teoman’dan Leman Sam’a, birçok büyük isim Ahmet Kaya’nın şarkılarını okuyor. Birçoğumuz bu isimlere saygı duyar ve severek dinleriz. Yazımın buradan sonraki kısmı o dönemde medyanın gözü önünde olup tarafsız kalanlara. Ama bu dönem bu albümü çıkarmış olmanız, o dönem bir taraf seçmeyip Ahmet Kaya’yı yargılayan ve onu sürgün eden zihniyetten taraf olmanız gerçeğini asla değiştirmeyecektir. Bugün gündemde olduğu için ve tartışıldığı için popülist bir tavırla bu işe kalkıştığınızı çok iyi biliyoruz. Yıllar sonra Erdal Eren için ağlayan Başbakandan hiçbir farkınız yok veya bugün Denizlere sahip çıkıp idam kararına el kaldırmış olan CHP’lilerden hiçbir farkınız yok. Piyasanın ve sistemin sanatçılarısınız. Ahmet Kaya kırgın ve hasta biçimde kilometrelerce uzakta Paris’te yaşamını yitirdiyse taraf olmadığınız için siz de suçlusunuz. Onu 15 yıldır kısık sesle dinleyen sizler, 15 yıl sonra bunu yapmış olmanız sevenlerine sizleri affettirmeyecektir. Ama biliyoruz ki Ahmet abinin çağrısı ve mücadelesi kazanacak ve sizler asla affedilmeyeceksiniz. Sizleri Ahmet Kaya’nın gözleriyle hoşgörmeyeceğiz.


ANLATMANIN ÇARESİNİ ONUNLA BULDUK

An gelir kederlenip dünyayı sırtımızda yük, bileklerimizde kelepçe hissederiz. Dağlardan şehre, bir türlü bitmek bilmeyen kavgalardan kardeşliklere, bir türkü, bir nakarat, bir bestedir o. Cilo’dan Kızılay’a, Kızılay’dan Taksim’e, Taksim’den Edirne’ye, oradan gurbetteki ellere dolaşır durur sözleriyle. Derdimiz oldu kimi zaman, çok derdimiz. Onun sözleriyle anlatabildik yalnız, onun sesinde bulabildik anlatmanın çaresini. Derdimizi döktük onun sözleriyle, onun gözleriyle hoşgördük olanları. Doğum günlerini onunla kutladık, yitenleri onunla andık. Her doldurma kasedin başında ya da sonunda, yetmişliğin dibinde ya da kapağın hemen altında hep ona rastladık, onu dinledik veya söyledik. Onun sözleriyle bahsettik coğrafyamızdan, içimizden de, dilimizden de çok iyi anlardı.

ÖNCEKİ HABER

Gezi\'den hırsız vaar\'a Kayseri Beşiktaş Topluluğu

SONRAKİ HABER

Her kuşak iktidarlara karşı kendi minör edebiyatını oluşturur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...