13 Mart 2014 11:04

Bölge'de binler, Berkin Elvan için yürüdü

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz bombasıyla ağır yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Martta yaşamını yitiren Berkin Elvan, Bölge illerinde de anıldı.

Bölge\'de binler, Berkin Elvan için yürüdü
Paylaş

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz bombasıyla ağır yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Martta yaşamını yitiren Berkin Elvan, Bölge illerinde de anıldı.

MARDİN
Mardin'in Yenişehir ilçesi BDP Artuklu seçim bürosunun önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş Berkin Elvan'ın yaşamını yitirmesini protesto etti. Protesto eylemine, Artuklu Belediye Eş Başkan Adayı Sevinç Bozan, BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz ile çok sayıda yöneticinin yanı sıra yüzlerce yurttaş katıldı. Yapılan saygı duruşunun ardından Berkin için mumlar yakıldı. Yapılan anma etkinliğinde "Polis vuruyor devlet koruyor", "Katil Erdoğan" ve "Berkinler yaşıyor mücadele sürüyor" sloganları atıldı.

Anmada konuşan BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz, Berkin Elvan, Ceylan Önkol ve Uğur Kaymaz başta olmak üzere, katledilen tüm çocuklar için üzüntülerini dile getirdi. Kaymaz, yeğeni Uğur Kaymaz'dan söz ederken gözyaşlarını tutamadı. Kaymaz, "Başbakan Recep Tayip Erdoğan Mardin mitinginde bize, 'Sizin çocuklarınızı öldürdük, katlettik buda yetmez kendi iktidarımız için herkesi öldürebiliriz' demek istedi" diye belirtti.

IĞDIR
Eğitim Sen Iğdır Şubesi, Gezi direnişi esnasında polisin attığı gaz bombasıyla başından yaralanıp 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan için İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi Anıtı önünde basın açıklaması ve oturma eylemi düzenledi. BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Iğdır Belediye Başkanı Hüseyin Malk, BDP Iğdır belediye eş başkan adayları Murat Yikit ile Şaziye Önder'in yanı sıra çok sayıda yurttaşın katıldığı açıklamada, "15'inde bir fidan Berkin Elvan", "Önce Şerzan, Ceylan şimdide Berkin", "Onların çocukları çaldı bizim çocuklarımız öldü" ve "Hesabı sorulacak" dövizleri taşındı.

Iğdır Eğitim Sen adına konuşan Gökmen Gürcan, Berkin Elvan'ın ölüm haberinin tüm Türkiye'yi yasa boğduğuna söyleyerek, "Berkin Elvan'ın ölüm haberi ülke çapında büyük bir öfkeye yol açmıştır. Bütün halklar Berkin'e sahip çıkmış, katillerinin ve arkasındaki güçlerin peşini bırakmayacaklarını ilan etmişlerdir" dedi. Berkin'in ölümünden Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın da sorumlu olduğunu söyleyen Gürcan, "Berkin Elvan'ın katili sadece onu hedef alan gaz bombası atan polisler değil, Gezi direnişi sırasında 'Talimatı ben verdim, kahraman polisimiz destan yazdı' sözleriyle zulme karşı direnenlere kin kusan, ağzını her açtığında nefret suçu işleyen ve halkın üzerine hedef göstererek ateş açan polislere destek veren Recep Tayip Erdoğan'dır. Berkin Elvan siyasi iktidarın sorumlusu olduğu devlet terörünün son kurbanıdır" dedi.

Konuşmanın ardından kitle 15 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi. (DİHA)



ADIYAMAN
Emek Gençliğinin çağrısıyla bir araya gelen EMEP, BDP ve HDP gençliği demokrasi parkında yaptıkları basın açıklamasının ardından AKP Adıyaman il binasına yürüdü. "Berkin’in alamadığı ekmeği Bilal’e yedirmeyeceğiz" yazan pankart arkasında yürüyen gençler, sık sık "faşizme karşı omuz omuza", "Berkin’in katili AKP’nin polisi", "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve "hükümet istifa" sloganları attı.
AKP Adıyaman il binasını kuşatan polis, gençlerin il binasına yaklaşmasına izin vermedi. İl binası yakınlarında slogan atan gençler mücadeleye devam edeceklerini söyleyip dağıldı.
Demokrasi parkında basın açıklamasını okuyan Emek Gençliği üyesi Aynur Akbaba, "Tüm halkımızı, işçi ve emekçileri, kadınları ve gençleri Gezi Direnişindeki milyonlar olarak birleşmeye ve Berkin Elvan’ı katleden zihniyetten ve düzenlerinden hesap sormaya tepki göstermeye çağırıyoruz" dedi. (Adıyaman/EVRENSEL)

MALATYA
Binlerce Malatyalı Berkin Elvan’ın ölümüne tepki gösterirken ağırlıklı olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet karşıtı sloganlar atarak Kız Meslek Lisesinden Soykan Parkına yürüdü.
Malatya Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısı ile Kız  Meslek Lisesinin önünden başlayan Berkin Elvan Yürüyüşü binlerce vatandaşın katılımı ile gerçekleştirildi. Berkin Elvan’ın ölümüne ve AKP iktidarına duydukları tepkiyi sloganlar ve pankartları ile dile getirdiler. “Berkin Elvan ölümsüzdür” ve “Berkin’in Alamadığı Ekmeği Bilal’e Yedirmeyiz” pankartlarının açıldığı sırada eyleme katılanların sayısının çok fazla olması sebebi ile  Emeksiz Alt Kavşağında ki trafik tek şeride indirildi.
“Berkin’in katili AKP’nin polisi”, “Onbeşinde bir fidan Berkin Elvan”, “Hırsız var – katil var”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları ve  ekmeklerle yürüyüşe geçen kitleye çevrede bulunanlarca da alkışlarla destek verildi.
Soykan parkında Platform adına açıklamayı okuyan Eğitim-Sen şube başkanı Tarık Kaya “Gezi direnişinin sembol simlerinden Berkin Elvan’ı sonsuzluğa uğurlarken katillerin peşini asla bırakmayacağımıza söz veriyoruz. Gezi direnişi sırasında başbakanın destan yazmakla övündüğü polislerin attığı gaz bombası ile yaralanan Berkin Elvan 269 süren yaşam mücadelesinde hayatını kaybetti. Berkin Elvan’ı faşizme karşı milyonların ayağa kalktığı gezi direnişinde kaybettiğimiz Abdullah Cömert’in Mehmet Ayvalıtaş’ın, Ali İsmail Korkmaz’ın, Ethem Sarısülük’ün, Medeni Yıldırım’ın ve Ahmet Atakan’ın yanına  uğurluyoruz” dedi.
Basın açıklaması okunurken ülkücü oldukları bilgisi verilen bir grubun provokasyon yapmaya çalışması üzerine gerilen ortamda bir provokasyon yaşanmaması için eylemdeki gençleri sakinleştirerek eylem alanındaki kitlenin dağılmasını önlediler. Provokasyon haberini alan eyleme katılan vatandaşlar ise topluca “AKP’nin itleri yıldıramaz bizleri” şeklinde slogan attılar.
Basın açıklamasının ardından eylemin tekrar Kız Meslek Lisesinin önüne gidilerek bitirileceği duyurusu yapıldı ve vatandaşlar Kız Meslek Lisesine doğru kortej halinde harekete geçti. Eylemin Kız Meslek Lisesi önünde bitirilmesi ile dağılan kitlenin çok büyük bir bölümü Paşaköşkü Mahallesine doğru yola devam ederken AKP binasının önünden geçildiği sırada yine “Hırsız var – Katil var”, ” Tayyip Bilali Ekmeğe Gönder”, “Berkin’in katili AKP’nin polisi” sloganları atıldı.
Eylemden dağılan kitlenin Paşaköşkü Mahallesi girişinde başka bir grup ile karşılaşması sonucu kitle tekrar toplanarak sloganlar ve meşaleler eşliğinde mahalle içerisinde ki Umut Kıraathanesinin önüne geldi. Burada bir süre bekleyen eylemciler daha sonra tekrar Emeksiz Üst Kavşağına doğru yürüyüş yaparak kavşakta yeni bir basın açıklaması gerçekleştirerek oturma eylemi yaptılar. Basın açıklaması ve oturma eyleminin ardın tekrar Paşaköşkü Mahallesine doğru yürüyüş yapan vatandaşlar Umut Kıraathanesinin önünde dağılarak eyleme son verdiler. (Malatya/EVRENSEL)


ŞIRNAK
Şırnak Üniversitesi’nde Berkin Elvan için duran adam eylemi düzenleyendi. Tek kişiyle başlayan eylem dersten çıkan öğrencilerin alkışlarıyla çoğaldı. Düzenlenen eyleme ilişkin Emek Gençliği adına konuşan Musa Nebi Uğur’dan Ceylan’a, Ceylan’dan Berkin’e çocuk katillerinin belli olduğunu, bunların peşini bırakmayacaklarını söyledi. Konuşmasının devamında katiller yargılanana kadar sivil eylemlerin devam edeceğini belirten Nebi tüm öğrencileri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. (Şırnak/Evrensel)



ADANA

Adana’da Liseliler Berkin Elvan için sokağa çıktı. Turgut Özal Bulvarı üzerinde bir raya gelen yaklaşık 500 lise öğrencisi, ‘Berkin Elvan Ölümsüzdür’ pankartı arkasında yürüdü.
Turgut Özal Bulvarı üzerinde yürüyüşe geçen lise öğrencileri sık sık ‘Diktatör istifa, Berkin Elvan Ölümsüzdür, hükümet istifa sloganları attılar. Yoldan geçenler, apartmanlarda balkonlara çıkanlar ve dershanelerdeki öğrenciler de yürüyüşe alkışlarla destek verdi. Bazı vatandaşlar ellerine tencere, kaşık alıp çaldı. Uzun Bir yürüyüşün ardından Turgut Özal Bulvarı Girişine gelen Gençler burada Gezi eylemleri süresince hayatını kaybedenlerin isimlerini okuyarak yoklama yaptı. Alkış ve ıslıklarla protestolarını sürdüren öğrenciler, hükümet ve polis aleyhine sloganlar attı. Yapılan basın açıklamasının ardından öğrenciler eylemlerini sonlandırdılar. (AdanaEVRENSEL)


ELAZIĞ
Berkin Elvan için Elazığ’da binler sokaktaydı. Saat 17.00’da toplanan kitle Fevzi Çakmak’tan “Berkin Elvan ölümsüzdür”, “Berkin’in katili AKP’nin polisi”, “Hükümet İstifa” sloganları atarak Gezide öldürülen kişilerin resimleri olan “Unutmayacağız Unutturmayacağız” pankartı arkasında Hozat Garajı’na yürüdü. Yolda geçen arabaların neredeyse tamamı korna çalarak, çok sayıda insan da evlerinin pencerelerinde alkışlarla destek oldu. Hozat Garajında kitleyi KESK üyeleri karşıladı. Binlerce kişi geldikleri güzergâhtan geri dönerek Fevzi Çakmak Mahallesinde basın açıklaması gerçekleştirdi. (Elazığ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Emniyeti\'nde 223 polisin görev yeri değiştirildi

SONRAKİ HABER

Berkin için soğuk heykel performansı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa