12 Mart 2014 06:00

HES’e karşı çocuk şarkısı yapmak suç

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Boğazpınar köyünde yapılmak istenen HES projesine karşı festival düzenleyen köylüler davalık oldu. Festivalde koro halinde şarkı söyleyen 6-7 yaşlarındaki çocukların söylediği 'HES yapma boşuna, yıkacağız başına' sloganını içeren şarkı da suç unsuru sayıldı.

HES’e karşı çocuk şarkısı yapmak suç
Paylaş

Öznur OĞUZ
İzmir


Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Boğazpınar köyünde yapılmak istenen HES projesine karşı festival düzenleyen köylüler davalık oldu. HES şirketinin şikayeti üzerine köylüler hakkında Tarsus Cumhuriyet Savcılığının açtığı davanın dilekçesinde, geçtiğimiz yıl ağustos ayında gerçekleşen festivalde koro halinde şarkı söyleyen 6-7 yaşlarındaki çocukların söylediği “HES yapma boşuna, yıkacağız başına” sloganını içeren şarkı da suç unsuru sayıldı. Çamlıyayla Enerji adlı HES şirketi tarafından Tarsus Cumhuriyet Savcılığına sunulan şikayet dilekçesi kabul edilerek açılan dava, 26 Mart’ta Tarsus’ta görülecek.

ÇOCUK KOROSU HEM TEHDİT ETMİŞ HEM DE HAKARET

Boğazpınar Karasu Kültür ve Sanat Festivali’nde atılan sloganların HES şirketi aleyhine kin ve nefret içerdiği iddia edilen dilekçede, “HES yapma boşuna, yıkacağız başına ve köylüler kardeş, HES’çiler kalleş” ifadelerini içeren sloganların tehdit ve hakaret içerdiği öne sürülüyor. Dilekçede “Ayrıca, söyledikleri sözün anlam ve önemini bilmeyen çocuklara slogan attırmışlardır ve bu şekilde koro söyletmişlerdir. Müvekkil şirket yetkilileri küçük bir kısım köylünün kendilerine olan tepkileri nedeniyle nereden ve nasıl bir saldırı geleceği endişesi ile yaşamaya çalışır vaziyete gelmişlerdir. Can güvenliklerinden endişe duymaktadırlar” ifadelerine yer veriliyor.

‘BU ÇOCULAR BAŞLARININ BELASI OLACAK’

Suç unsuru sayılan çocuk korosunu çalıştıran ve şarkıyı besteleyen Praksis Grubu ise yaptığı açıklamada, “Bu çocuklar başlarının belası olacak çok iyi biliyorlar” dedi. Praksis’in açıklaması şöyle: “Çocuklarla birlikte yazıp besteledik bu şarkıyı. ‘Hes yapma boşuna yıkacagiz başına’ bu çocukların hayatlarından çalınmak istenenin teşhiridir. HES’çilerin ve kollayıcılarının endişeleri haksız değil. Bu ülkedeki çocuklar böyle büyük bir sömürünün içerisinde mecburen erken büyüyor ama çocukken öğrendikleri şarkıları  unutmuyorlar”.
“Mülkün temeline dönük bu çocuksu  dinamitlemeye karşı” Adalet Bakanlığının, doğa talanının karşısında olan herkesi 26 Mart’ta Tarsus Adliyesine davet ettiğini belirten Praksis üyeleri, “Biz de bu çağrıyı boşa düşürmeyip çalgılarımızla orada olacağız” diyor.

TOMA’YA KARŞI TRAMPET KULLANDIK

Haziran ayında başlayan Gezi direnişi sırasında Mersin’deki bir protesto gösterisinde “davul ve gitar çalmak suretiyle göstericileri dinamik tutmak ve motive etmek”le yargılanan Praksis üyeleri mahkemede “TOMA’ya karşı trampet” kullandıklarını belirtmişlerdi. Praksis beraat ettiği davada, “İzmir’de ve İstanbul’da da İçişleri Bakanlığının TOMA’larına, biber gazlarına ve plastik mermilerine karşı saksafon, gitar, davul ve trampet kullandık” diyerek savunma yapmıştı.

İŞTE O ŞARKI

Davaya gelirken ezbersiz kalmayalım diye de şarkı sözlerini paylaşıyorlar:
Boğazpınar’ı çok çok severiz
Karasu’ da her zaman biz yüzeriz
Sıkıldık mı Cevizli’ye gideriz
Bu güzel köyü size vermeyiz
HES yapma boşuna
Yıkacağız başına
Köylüyüz, haklıyız kazanacağız
Topraktan bir tepedir Kızılgedik
Biz çocuklar Karasu’ya söz verdik
Keloğlan’da hiç su hiç ağaç yoktur
Karasu’ da HES’ e hiç geçit yoktur
HES yapma boşuna
Yıkacağız başına
Köylüyüz haklıyız kazanacağız

ÖNCEKİ HABER

Ne aydınlattılar ne hesap verdiler

SONRAKİ HABER

Bugün cenazemiz var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...