11 Mart 2014 06:00

“Ya Tutarsa”

Mutlaka benden daha iyi bilenler de vardır, yalan denen söylemin siyaset tarihimizde kimini tebessümle hatırladığımız, kimini sinir küpüne dönerek anımsadığımız bitmez tükenmez örnekleri vardır. Hatta bu örneklerin dev bir külliyat oluşturduğu da rahatça söylenebilir. Ali Erdoğan, yazdığı ve Kabare Dev Aynası yapımı olarak yönettiği “Ya Tutarsa”da seçim kesitini ele alıyor.Kabare türünün şu andaki tek aktif temsilcisi olan Kabare Dev Aynası, bu oyunu ile geniş izleyici kitlesini oyuna çekmeyi pek güzel başarıyor.

“Ya Tutarsa”
Paylaş

Üstün AKMEN

Mutlaka  benden daha iyi bilenler de vardır, yalan denen söylemin siyaset tarihimizde kimini tebessümle hatırladığımız, kimini sinir küpüne dönerek anımsadığımız bitmez tükenmez örnekleri vardır.

Hatta bu örneklerin dev bir külliyat oluşturduğu da rahatça söylenebilir.

Ali Erdoğan, yazdığı ve Kabare Dev Aynası yapımı olarak yönettiği “Ya Tutarsa”da seçim kesitini ele alıyor.

Kabare türünün şu andaki tek aktif temsilcisi olan Kabare Dev Aynası, bu oyunu ile geniş izleyici kitlesini oyuna çekmeyi pek güzel başarıyor.

GELECEĞE ATILAN VOLE

Toplumsal ve politik taşlamaya on üç yıldır oyunlarında başarıyla yer veren Kabare Dev Aynası, özgün biçemiyle Ali Erdoğan’ın yazdığı ve yönettiği ve dahi Satılmış karakterini üstlendiği “Ya Tutarsa” ile seçim atmosferine giren ülkemizde, seçmenin oy kullanma alışkanlıklarını hicvederek, geçmişten geleceğe anlamlı bir vole atıyor.
Ülkemizde kabare tiyatrosunun öncüsü usta Yazar Haldun Taner: “Tiyatro yaşamın aynasıysa kabare dev aynasıdır” demiş ya, terini ustanın kurucusu olduğu Devekuşu Kabare Tiyatrosunda, Ankara Halk Tiyatrosunda, Nokta Tiyatrosunda, Asaf Çiğiltepe Tiyatrosunda ve benzeri topluluklarda sahneye akıtan Ali Erdoğan, bu oyununda da insanımızın özünü kurcalıyor, araştırıyor, yakalıyor.

SEÇMENİN DURUMU

Ali Erdoğan “Ya Tutarsa”yı yazıp yönetirken, tiyatromuzun geleneksel göstermeci (tuluat, ortaoyunu) yapısını epik tiyatroyla birleştirerek işi kotarmış. Hiciv ve politik taşlamayı sulandırmamış. Biri, gerçekleri seçmeninin yüzüne açıkça söyleyen muhalif, diğeri güya onlardan yana yer tutup vaat üzerine vaatlerde bulunan, bu yüzden de durmadan seçmeni kandıran, üçkağıtçı, köşe dönmeci, rantçı, çıkarcı aday arasında kalan seçmenin gülünç duruma düşüşünü detaylarıyla anlatmış.  
Ali Erdoğan; gaddarlığını şirin köylü kurnazlığıyla maskeleyen politikacı tiplemesinde her zaman olduğu gibi gene başarılı… Oyunda usta Oyuncu Celal Belgil de muhalif Salınmış karakterini canlandırıyor. Yan rollerde Sibel Erkan, Sedat Dalar, Cihan Bektaş, Meriç Eroğlu, Göhan Keskin, Çağla Şadoğlu da görevlerini “bihakkın” yerine getirmekteler.
Şimdi…

Bana fikrimi sorarsanız, bu oyuna mutlaka gidin derim, Çulsuzlar kasabasında yaşananları Kabare Dev Aynasının dev aynasından seyretmenizi isterim.
İzleyin ki, seçimlerde oy verirken ne durumlara düştüğünüzü görerek öğrenin.
Düşünün taşının, oyunuzu sonra verin.

ÖNCEKİ HABER

‘Yine yolda yine yalnız’

SONRAKİ HABER

Özdemir ve Çalışlar örgüt üyesi oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...