09 Mart 2014 19:05

Bu tahliyeler toplum vicdanını zedeleyecek

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, “Tuncel’in tahliyesi Zirve yayınevinde yaşanan vahşetin sanıkları olarak yargılanan kişilerin tahliyesi katliam davalarında yargılanan kişilerin tahliyesi elbette toplum vicdanını yaralayacaktır ve olumsuz sonuçlar doğuracaktır” dedi.

Bu tahliyeler toplum vicdanını zedeleyecek
Paylaş

Çağdaş KAPLAN

Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, “Tuncel’in tahliyesi Zirve yayınevinde yaşanan vahşetin sanıkları olarak yargılanan kişilerin tahliyesi katliam davalarında yargılanan kişilerin tahliyesi elbette toplum vicdanını yaralayacaktır ve olumsuz sonuçlar doğuracaktır” dedi.

TMK’nin 10. maddesiyle özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasını öngören tasarının yasallaşmasının ardından; ilk olarak Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin sanığı Erhan Tuncel tahliye edildi. Tuncel ile başlayan tahliyeler Zirve katliamı davası sanıklarıyla devam etti.

BEKLENTİ MÜEBBETTİ

Tahliyelere tepki gösteren Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Tuncel’in Dink cinayetinin azmettiricilerinden birisi olduğu yönünde güçlü delillerin olduğunu ve cinayet hakkında bilgi sahibi olduğunu düşündüklerini belirtti. Bakırcıoğlu, mahkemenin Erhan Tuncel’e de Yasin Hayal gibi cinayetten dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermesi gerektiğini söyledi. Bakırcıoğlu, beklenti bu yöndeyken, mahkemenin Tuncel hakkında cinayetle ilgili beraat kararı verdiğini ifade etti.

‘HUKUKA AYKIRI SONUÇ BU NOKTAYA GETİRDİ’

Temel problemin de bu karardan ötürü ortaya çıktığını vurgulayan Bakırcıoğlu, şu şekilde konuştu: “Eğer mahkumiyet kararı verilmiş olsaydı, bugün Tuncel’in içeride hükümlü olarak cezası infaz ediliyor olacaktı. Bugün tahliye kararını görmeyecektik ve bunu yaşamayacaktık. Kararın hukuka aykırı olduğunu söyleyebilirim. Bugün yaşadığımız sonuç hukuka aykırı kararın sonucudur. Tuncel, cinayete iştirak eden ve buna azmettirdiği yönünde deliller olan bir sanık ve bu cinayet bütün toplumda çok ciddi bir etki yarattı. Toplum vicdanı zedelendi. Tuncel’in tahliyesi, Zirve yayınevinde yaşanan vahşetin sanıkları olarak yargılanan kişilerin tahliyesi, katliam davalarında yargılanan kişilerin tahliyesi elbette toplum vicdanını yaralayacaktır ve olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Mahkemelerin daha hızlı bir yargılama sürecine girip bir an önce davaları bitirmesi zorunluluğu bulunmaktadır”
(İstanbul/DİHA)

‘CİNAYET SANIKLARI ÖDÜLLENDİRİLDİ’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Ne yazık ki Zirve Yayınevi Katliamı sanıkları ve Hrant Dink cinayeti sanığı uzun tutukluluk gerekçesiyle tahliye edilerek ödüllendirilmiştir. Yapılması gereken bu sanıklarla ilgili yargı sürecinin hızlandırılarak davaların hükme bağlanması ve cezalarının sabitlenmesiydi” dedi.

Tanrıkulu yaptığı yazılı açıklamada, Zirve Yayınevi Katliamı davası sanıklarının ve Hrant Dink cinayeti sanıklarından Erhan Tuncel’in tahliyesinin toplumda infial, mağdur yakınlarında da ‘dehşet etkisi’ yarattığını ifade etti. Her iki davanın da deliller ve sanıkların suçu aleni olmasına rağmen hükme bağlanmamasının, mahkeme heyetlerinin defalarca değiştirilmesinin sanıkların sistematik olarak korunduklarının kanıtı olduğunu belirten Tanrıkulu şöyle devam etti: “Yine açıktır ki yargılama boyunca sanıklara inanç ve siyasi kimliklerinden ötürü hoşgörü gösteren yargı ve idari anlayış, adaletin tecelli etmesine engel olmuştur. Uzun tutukluluk sürelerine dair tepkilerimiz, sanıkların tahliyesini değil, yargı sürecinin hızlandırılması talebini içermektedir. Ne yazık ki Zirve Yayınevi Katliamı ve Hrant Dink cinayeti sanığı uzun tutukluluk gerekçesiyle tahliye edilerek ödüllendirilmiştir. Yapılması gereken bu sanıklarla ilgili yargı sürecinin hızlandırılarak davaların hükme bağlanması ve cezalarının sabitlenmesiydi. Türkiye’de yargı her geçen gün güvenirliğini daha fazla yitirmekte ve toplumun adalete olan inancı azalmaktadır. Mağdurlara karşı sanıkları koruyan bu zihniyetin ortadan kalkması için suçlulara ödül veren değil mağdurlara adalet sağlayan bir yargı sistemine duyulan ihtiyaç giderek hayati bir önem taşımaktadır” (Ankara/ANKA)

ÖNCEKİ HABER

‘Yalandan kim ölmüş’

SONRAKİ HABER

Suzanna Geske: Tahliyeler tedirginlik verici

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...