09 Mart 2014 06:00

'Karl Liebknecht her zaman tribünlerde olacak'

La Vita Curva’yı hazırlamaya başladıktan sonra birçok tribün grubuyla da iletişime geçtik, ilişki kurduk. Çeşitli röportajlar yaptık, yazılar istedik. O tribünlerden birisi de Almanya 4. Liginde mücadele eden, maçlarını ‘Karl-Liebknecht’ stadyumunda oynayan SV Babelsberg 03 takımının tribünleri oldu...

\'Karl Liebknecht her zaman tribünlerde olacak\'
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Erdal GÜNGÖR


La Vita Curva’yı hazırlamaya başladıktan sonra birçok tribün grubuyla da iletişime geçtik, ilişki kurduk. Çeşitli röportajlar yaptık, yazılar istedik. O tribünlerden birisi de Almanya 4. Liginde mücadele eden, maçlarını ‘Karl-Liebknecht’ stadyumunda oynayan SV Babelsberg 03 takımının tribünleri oldu. Anti-faşist kimliğiyle bilinen tribünler logo olarak da komünist Karl Liebknecht’in fotoğraflarını kullanıyor. Sayfamız için kendi kulüp ve tribün tarihlerini yazdılar. İki parçada yayınlayacağımız yazının bugün ilk bölümünü yayınlıyoruz.

ENDÜSTRİNİN KALBİ OLAN SEMT
Potsdam şehrinin semti olan Babelsberg bir zamanlar Demokratik Doğu Almanya endüstrisinin kalbinin attığı bölgeydi. Lokomotif ve tekstil fabrikaları bölgenin sosyal yapısını oluşturuyordu. Babelsberg klasik bir işçi semtiydi ve o yıllarda semt halkı BSG Motor Babelsberg kulübünü destekliyordu. BSG kısa süre olsa da Doğu Almanya birinci ligine (DDR-Oberliga) yükselmeyi başarmıştı. Günümüzde büyük endüstriden eser kalmadı. Eski günleri andıran, birkaç dokuma atölyesi, soğuk savaş yıllarında batı Berlin’le sınırı oluşturan Schlosspark (şato parkı) ve tabi ki Karl-Liebknecht stadyumu ile SV Babelsberg 03 futbol kulübü.

FUTBOL VE SİYASET VAZGEÇİLMEZ OLDU
Dışarıdan bakanların Babelsberg tribün kültürünü anlamaları için 1990’lı yıllarında iki Alman devletinin siyasi değişimini iyi okumaları gerekiyor. O yıllarda iki ülkede radikal değişimler yaşandı. Sınırlar kalkınca Babelsberg endüstrisi çöktü, halkın büyük kısmı batıya göç etti. Herkes gidince evler sahipsiz kaldı, kısa süren yine de güzel anılarla dolu romantik bir dönemdi. Sahipsiz kalan evler işgal edildi, böylece şehirde sıkı bir solcu çehre oluştu. Solcu işgalciler boş kalan evleri sahiplenip Potsdam kentine farklı bir hava getirdiler. 90’lı yıllarda oluşturulan bazı projeler bugüne kadar devam ediyor, gençler hala gelenekleri yaşatarak “Archiv” ve “Black Fleck” kulüplerinde eğleniyorlar. Babelsberg futbol takımının bölgesel amatör ligindeki istikrarı kulübe olan ilgiyi arttırdı. Takımı en çok sahiplenen işgalcilerdi ve bir süre sonra efsane kuzey tribünü doğdu. İşgalcilerin alternatif solcu ve entelektüel yapılarının yanı sıra anarşist, antikapitalist ve anti otoriter duruşları solcu gençleri kulübe çekti. Semtin gençleri boş zamanlarını tamamen kulübe ve tribüne ayırdılar. 1990’larda başlayan akım günümüzde Babelsberg semtinde futbol ve siyaseti birbirinden vazgeçilmez unsuru haline getirmiştir.  

ULTRA KÜLTÜRÜ ZAMANLA GELİŞTİ
Babelsberg 1998 yılında eyalet ligine yükseldi, böylelikle kuzey tribününde yeni bir taraftar grubu ortaya çıktı; FC Munke. Karl-Liebknecht stadyumunda görülmemiş destek başladı. Meşaleler, koreografiler, tezahüratlar her maçta stadyumu inletiyordu. Yabancı tribün gruplarından elde edilen fanzinler, yurtdışına değişik statlara yapılan geziler ultra alt kültürüne olan ilgiyi arttırdı. Gençlerin ‘ultra’ alt kültürüyle özdeşleşmeleri Munke içinden yeni grupları çıkardı; Filmstadt Inferno 99 ve İdefix 99. Şiddete ve ırkçılığa karşı duruşlarıyla yola çıkan mavi beyaz taraftarlar bulundukları eyaletin statlarında kendilerini göstermeye başladılar, bir süre sonra tüm ülke onlarla tanıştı. Gittikleri deplasmanlarda Nazilerle karşılaşmaları kaçınılmaz oldu ama onlar tüm saldırılara rağmen barışçıl duruşlarından geri adım atmadılar. Sansasyonel bir başarıyla Babelsberg 2000/2001 sezonunda Almanya 2. Bundesliga’ya çıktı. O güne kadar uzak kaldıkları endüstriyel futbolun baskısıyla tanıştılar. DFB (Alman Futbol Federasyonu) Babelsberg taraftarlarının yaptığı meşale şovlarından rahatsız oluyordu. 2. lige çıktıkları sezon, birkaç maç hariç tüm iç saha maçlarında meşale yaktılar.
Takımın artan sportif başarısı, tribünlerin iç saha maçlarında görsel şovları başarıya endeksli seyirci kitlesini stadyuma çekti. Her yıl ırkçılığa karşı “futbol çok renkli oyundur” adıyla stat şenlikleri organize ettiler. Taraftarlar, ırkçılık karşıtı organizasyonlarda kulüple birlikte hareket ediyordu. Diğer kulüplerin aksine yönetim kurulu ve başkan her fırsatta taraftarlarının siyasi duruşlarından gurur duyduklarını dile getiriyorlardı. Semt halkı, Nazi akımını Karl-Liebknecht stadından uzak tutmayı başarmıştı ama devlet güçlerinin provokasyonları devam ediyordu. Polislerle yaşanan sürtüşmeler ilk önce tribünlerde birlik ve beraberliği sağladı. Bu birlikle tribündeki politik duruş da iyice pekişti. Fakat iç sorunlarda yok değildi. Bazıları tribün içerisindeki siyasetten rahatsız oluyordu. Babelsberg taraftarlarının artan gücüyle birlikte birçok yeni grup kuruldu. Bu gruplar potansiyellerini yansıtamayınca dağıldılar, o dönem birçok kişi tribünü bıraktı.

KARL LİEBKNECHT TRİBÜN LOGOSU OLDU
‘Filmstadt İnferno’ grubu ise ilk kurulduğunda kullandığı Sadmann logosunu değiştirerek Karl-Liebknecht’in fotoğraflarını logo olarak kullanmaya başladılar. Tribündeki çalkalanmalar devam ediyordu. Mavi-Beyaz-Renkli doktrinine ısrarla sadık kalınması, grubun altyapısı sayılan, ortaokul ve liselilerden oluşan “Young Ultras” grubunun kapatılmasına kadar gitti. Young Ultras sadece anti-faşist duruşu esasa alıyordu, ideolojik olarak komünizmden uzak durmaya karar verdiler. Genç tribüncülerin bu tutumu Filmstadt Inferno grubu tarafından hoş karşılanmadı. Onlar Young Ultras ve tribünde yeni oluşan gruplardan temel solcu doktrinine mutlaka sadık kalmalarını şart koştular.

KULÜPLE BİRLİKTE GELEN ÇÖKÜŞ
2003/2004 sezonunda kulüp iflasa başvurmak zorunda kaldı ve profesyonel lisansı futbol federasyonu tarafından iptal edilerek amatör kümeye düşürüldü. Bu, gelecek 5 yıl Mecklenburg ve Brandenburg yöresinin çevre köy takımlarına karşı acı dolu müsabakalar oynanması anlamına geliyordu. Aralarında ilgi çeken maçlar vardı. Union Berlin, BFC ve Dynamo karşılaşmaları o dönem tribünle ilgilenen her Babelsberg ultrasının hala hayallerini süsler. 2005 yılında Union Berlin maçında açılan “Çiftçi Devrimi” temalı koreografi ile Babelsberg tribünü zirve yaptı. Union taraftarları büyük şehirden geldiklerinden dolayı ukala tavırlarıyla kendilerini ayrıcaklıklı zanneder ve Babelsberg halkını köylü, çiftçi diye hor görür. Koreografide Babelsberg halkı köylü, Union Berlin kral rolündedir. Önde yürüyen Babelsberg’li bir köylü elindeki sancağı Union kralının döşüne saplayarak tahtından deviriyor. Bunların dışında alg liglerde tribün adına çok aktivite yoktu. Rakip tribünler deplasmanlara gitmediğinden rekabet oluşmuyordu. Kulübümüzün dağılması son anda önlendi. Bu gelişmenin tek olumlu yanı başarıya endeksli seyirci kitlesinden kurtulmamız oldu.

Babelsberg futbol kulübünün tarihi
SV Babelsberg 03 Almanya Brandenburg eyaletinin başkenti Potstam’da bulunun bir futbol kulübü. SV Babelsberg 1991 senesinde SV Motor Babelsberg kulübünün dağılmasından sonra şimdiki adını aldı. Kökleri Potsdam kentine bağlı Babelsberg semtine dayanıyor. 1903 yılında kurulduğunda adı Sport-Club Jugenkraft 1903’tü. İkinci dünya savaşından sonra 1946 senesinde ismini BSG Motor Babelsberg olarak değiştirdi. Renkleri hala Mavi-Beyaz olan Babelsberg kulübünün 935 üyesi var. En büyük başarıları Demokratik Doğu Almanya’nın en yüksek ligi DDR-Oberliga ve batı Almanya’da 2.Bundesliga. Kulüp iç saha müsabakalarını Karl-Liebknecht stadında oynuyor. SV Babelsberg 03, 2013/2014 sezonunda Regionalliga Nordost (4.lig) liginde oynuyor.

Tribündeki sorunlar, alt liglerde uzun yıllar ve tribünün bugün geldiği nokta… Haftaya La Vita Curva'da

ÖNCEKİ HABER

Fırtınadan önce Mavi Dalga

SONRAKİ HABER

Tiyatroda ağaç katliamı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...